Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Πάσχα χωρίς τσουρέκια δεν γίνεται, γι’αυτό και εμείς θα σας δείξουμε μία υπέροχη, βήμα βήμα συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες! Πεντανόστιμα και μαλακά τσουρέκια σαν ζαχαροπλαστείου, που δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση και φτιάξτε για εσάς και τα παιδάκια σας αφράτα τσουρεκάκια με ίνες. Όπως ακριβώς μας αρέσουν!

Εκτέλεση  Βήμα – Βήμα

Τα 110 γρ νωπή μαγιά και 200 γρ. γάλα (χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο, αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά) συν 100 γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.

Νο2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200 γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, μπορούμε να κάνουμε 2 μεγάλα του κιλού ή 4 του μισού.

Ανοίγουμε τα κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολύ μακριά, να έχει όγκο το τσουρέκι.

Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες.

Τα αφήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί να φουσκώσουν σε ζεστό χώρο από 30 έως 60 λεπτά ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Μπορούμε τον χειμώνα να τα βάλουμε για 15 με 20 λεπτά στον φούρνο στους 50 βαθμούς αν δούμε ότι δεν φουσκώνουν γρήγορα.

Αλείφουμε με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο σε αέρα στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος.

Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα

Συνταγή από την ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΥΛΟΥΔΗ

Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Maria Tsirmpa

Close