Αφράτα τσουρέκια μοσχοβολιστα

Αφράτα τσουρέκια μοσχοβολιστα

Εκτελεση

Σε μια κατσαρολα ζεσταινουμε το βουτυρο, το γαλα, τη ζαχαρη και το μαχλεπι.Προσοχη η θεροκρασια δεν πρεπει να ανεβει πανω απο τους 50 βαθμους C. Κατεβαζουμε απο την φωτια, ριχνουμε τα αβγα και ανακατευουμε.

Σε ενα αλλο σκευος διαλυουμε την μαγια στο χλιαρο νερο και την ριχνουμε στο μειγμα γαλακτος βουτυρου αβγων. Τελος προσθετουμε το αλευρι και ζυμωνουμε πολυ καλα ωστε η ζυμη να ξεκολαει απο τα χερια μας. Αν εχουμε μιξερ, ζυμωνουμε για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να μαζευτει στον γατζο το ζυμαρι.Αφηνουμε να φουσκωσει για 3 ωρες περιπου ή μεχρι να τριπλασιαστει ο ογκος της ζυμης.

Χωριζουμε τη ζυμη στα 10 αν θελουμε να φτιαξουμε ατομικα τσουρεκακα, η στα 3 αν θελουμε μεγαλα τσουρεκια.
Τα τοποθετουμε σε 2 ταψια στρωμενα με λαδοκολα. Τα αφηνουμε παλι να φουσκωσουν για 1 ωρα, μεχρι να διπλασιαστει ο ογκος τους.
Προθερμενουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους C και βαζουμε στον πατο του φουρνου ενα ταψακι με ζεστο νερο.

Το ταψακι θα το αφησουμε μεσα στον φουρνο οση ωρα ψηνουμε τα τσουρεκια γιατι ο ατμος θα κανει τα τσουρεκια μας μαλακα και αφρατα.
Ανακατευουμε το αυγο με λιγο νερακι και με ενα πινελο αλοιφουμε απαλα την επιφανεια καθε τσουρεκιου. Πασπαλιζουμε με το αμυγδαλακι φιλε και ψηνουμε τα μικρα τσουρεκακια για 15 λεπτα και τα μεγαλα για 30 λεπτα, μεχρι τα τσουρεκια να ροδισουν και να ξεκολλανε απο την λαδοκολα.

Η συνταγή είναι για 3 μεγάλα τσουρέκια ή για 10 μικρα ατομικα

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου.

Η εκτέλεση και οι φωτογραφίες είναι απο τη φίλη μου Σταυρούλα Κάιτατζη

τσουρέκια

 

τσουρεκια1

 

Δείτε και εδώ πολλές συνταγές για τσουρέκια

Close