Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια διαφορετική συνταγή Βασιλόπιτας που την έφτιαχνε η γιαγιά μου και τη κόβαμε το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς
Η”φιλένια”, “ζαχαροκαντιοζυμωτή”, στρώνεται σε μεγάλο στρογγυλό ταψί με λεπτά φύλλα του μπακλαβά, καλοδουλεμένα στο χέρι και τον πλάστη, πασπαλισμένα με ζάχαρη και βούτυρο. Αλείφετε με κροκάδι αυγού και γαρνίρεται με ασπρισμένα αμύγδαλα. Ανασηκώνοντας προσεκτικά το ζυμάρι στην άκρη κάθε πίτας οι Αρτακηνές νοικοκυρές τοποθετούν στον πάτο του ταψιού το χρυσό φλουρί (νόμισμα, κειμήλιο παλαιό) τυλιγμένο με τσόφλι αυγού που συμβολίζει το γεμάτο με αφθονίες σπιτικό (σαν το αυγό).
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τις βανίλιες με τα αμύγδαλα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει όλα
Στη συνέχεια τα επόμενα φύλλα μπαίνουν τσαλακωμένα ένα με βούτυρο και ένα φύλλο με ζάχαρη και αμύγδαλα, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας.
Για το τέλος έχουμε κρατήσει πάλι 4 φύλλα που τα βουτυρώνουμε στρωτά ίσια.
Από πάνω αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο και στολίζουμε με ολόκληρα αμύγδαλα σε διάφορα σχέδια που θα φτιάξουμε.
Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Κόβουμε με το μαχαίρι (προσοχή να μην φτάσει το μαχαίρι έως κάτω) σε τρίγωνα από το κέντρο του ταψιού ακτινωτά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μας.
Προσέχουμε να μην αρπάξει από πάνω και από μέσα να είναι άψητη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα