Συνταγή για παραδοσιακά ξεροτήγανα Κρήτης. Το παραδοσιακό γλυκό για κέρασμα που το φτιάχνουν σε γάμο ή βάφτιση.
Υλικά:
- αλεύρι σκληρό 500 γραμμάρια
- τσίπουρο 60 γραμμάρια
- ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- νερό 200-250 ml
Για το τηγάνισμα :
- σπορέλαιο Αρκετό
Για το σιρόπι:
Για το σερβίρισμα:
Αν είχες την τύχη να πας σε κρητικό γάμο ή σε κρητική βάφτιση θα ξέρεις σίγουρα τα ξεροτήγανα Κρήτης. Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό για κέρασμα που το φτιάχνουν σε όλη την Κρήτη σε αυτές τις χαρμόσυνες περιστάσεις. Είναι τραγανά και συνοδεύονται με μέλι, καρύδια και κανέλα. Αν θέλεις να έρθεις σε επαφή με την Κρητική κουζίνα δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις.
Μπορεί να μην έχεις καταγωγή από την Κρήτη αλλά σου αρέσει η κουζίνα της. Γι’ αυτό και στη βάφτιση ή στον γάμο που πλησιάζεις θα μπορούσες να εντάξεις κάποιες από τις λιχουδιές της. Σήμερα θα σου δείξουμε πως μπορείς να φτιάξεις ξεροτήγανα Κρήτης που προσφέρονται σε γάμο ή βάφτιση, είναι τραγανά, αρωματικά και μέσα στη γλύκα.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά την εκτέλεση για τα ξεροτήγανα Κρήτης:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη. Μπορούμε να την φτιάξουμε και στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.

Με το ροδάκι για την πίτσα κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκατοστών φάρδος και 50 εκατοστών μήκος. Ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού.

Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό λάδι κρατώντας την άλλη άκρη με το άλλο μας χέρι. Ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια. Όταν έχει τυλιχτεί όλη αφαιρούμε το πιρούνι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα γυρίζοντας μια δυο φορές το ξεροτήγανο ώστε να πάρει ωραίο χρώμα παντού. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλλου. Όταν αφαιρούμε τα ξεροτήγανα από το τηγάνι τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Εκτέλεση βήμα προς βήμα για το σιρόπι
Αρχικά ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να βράσουν. Όταν βράσει το μείγμα για 3-4 λεπτά αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι. Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά από όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι, κανέλα και μέλι και σερβίρουμε.

Άλλες συνταγές για βάφτιση ή γάμο που θα λατρέψετε:
- Χωνάκια cupcakes με σαντιγί για κέρασμα σε βάφτιση
- Χωνάκια με μαρέγκα για κέρασμα σε πάρτι ή για βάφτιση
- Εύκολα κεράσματα Bueno σε πλαστικά για μπουφέ
Οι φωτογραφίες της συνταγής είναι της φίλης μας Γεωργία Κολοστούμπη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr