Η γεωργιανή τυρόπιτα, το χατζαπούρι, είναι πανεύκολη και νόστιμη σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει σε επανειλημμένες επιδρομές στην πιατέλα σερβιρίσματος. Η συνταγή κρατάει αιώνες και η εκτέλεσή της είναι απλούστατη. Μια καλή φίλη, που κατέχει και τη γνώση και τον ενθουσιασμό, είχε την καλοσύνη να με εισάγει στον κόσμο του χατζαπούρι και να εκτελέσει και την συνταγή. Στη Γεωργία χρησιμοποιούν ένα πεντανόστιμο άσπρο τυρί από αγελαδινό γάλα, που λέγεται «βέλι». Τούτου απόντος, χρησιμοποιήστε φέτα, ανθότυρο και κασέρι.
Δείτε ακόμα :Πίτσα με γεύση τυρόπιτας!
Υλικά για τη ζύμη
τρία φλυτζάνια αλεύρι λευκό
ένα φλυτζάνι νερό σε θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου
ένα φλυτζάνι γιαούρτι
ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι
ένα φακελάκι ξερής μαγιάς
Παρασκευή της ζύμης
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, την μαγιά, το γιαούρτι και την ζάχαρη. Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε σιγά σιγά 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι και αναμειγνύουμε είτε με το χέρι είτε στο μίξερ. Στο σχετικά υγρό μίγμα προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτωμα μέχρις ότου έχουμε ένα ομοιογενές ελαστικό μίγμα. Πασπαλίζουμε το μίγμα με αλεύρι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που του δίνει περιθώρια να διπλασιαστεί σε όγκο. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και μία βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να αφρατέψει για μία ώρα τουλάχιστον.
Δειτε ακόμα: Μακαρόνια με τυριά και μπέικον σε φόρμα
Υλικά για τη γέμιση:
δύο φλυτζάνια τριμμένη φέτα
μισό φλυτζάνι τριμμένο ανθότυρο
μισό φλυτζάνι τριμμένο κασέρι
λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες και ανοίγουμε καθεμία σε έναν λεπτό δίσκο.
Τοποθετούμε το μίγμα των τυριών επάνω στον δίσκο της ζύμης και τυλίγουμε.
Δείτε ακόμα: Διαφορετικά Τυροπιτάκια με νιφάδες καλαμποκιού για κολατσιο στο σχολείο!
Απλώνουμε τη μικρή σφαίρα, να γίνει δίσκος, και ανοίγουμε μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο για να μη σκάσει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με ολίγο βούτυρο και ψήνουμε για 15 λεπτά σε 180 βαθμούς.
Καθώς τις βγάζουμε από τον φούρνο, και πριν κρυώσουν, αλείφουμε πάλι με λίγο βούτυρο.
Σερβίρισμα
Κόβουμε τις πίτες και σερβίρουμε ζεστές. Το αντιστέκεσθαι αδύνατον!
Πηγή: idivaΕιδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα