Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Γρήγορο και απολαυστικό σουφλέ με μακαρόνια και τυριά
Συνταγή από:sintayes.gr
Υλικά συνταγής
500γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο ή πέννες
200γρ. ζαμπόν βραστό, ψιλοκομμένο
200γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
200γρ. κασέρι τριμμένο
200γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1 μικρή πράσινη πιπεριά ψιλοκομένη
4 αβγά
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, αλ τέντε τα σουρώνετε τα λαδώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα τυριά. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ και απλώνετε το 1/3 των μακαρονιών κυκλικά. Πασπαλίζετε με το 1/3 του μείγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν και λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα 2/3 των μακαρονιών, των τυριών και του ζαμπόν (1 κάθε φορά), πάντα κυκλικά.
Χτυπάτε το γιαούρτι σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψει και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα και περιχύνετε τα μακαρόνια.
Βάζετε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C και ψήνετε για 20-25 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρετε.
Νηστίσιμη Συνταγή:
Λαχταριστό σουφλέ ζυμαρικών νηστίσιμο!
Δείτε την συνταγή στο:daddy-cool.gr
Τρίτη-Κοτόπουλο με πατάτες φούρνου το κάτι άλλο σε γεύση !!!
Συνταγή από:mageirikikaisintages
Υλικά
4 μπουτάκια κοτόπουλο ή 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
5 πατάτες μεγάλες ή όσες θέλετε
Σάλτσα
2 λεμόνια το χυμό ή 1 πολύ ζουμερό
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
1/2 κουταλιά και λιγότερο κουρκουμά -κάνει θαύματα στον οργανισμό μας –
πιπέρι-αλάτι
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του νερού νερό
1 γενναία κουταλιά σούπας μουστάρδα
Ολα αυτά τα βάζουμε μαζί στο μούλτι και τα χτυπάμε να αναμειχθούν καλά
και τα αδειάζουμε μέσα στην πήλινη γάστρα αν έχετε –[μπορείτε να βρείτε στις λαϊκές με 12 ευρώ και ψήνει το κάτι άλλο τα πάντα -Αν δεν έχετε γάστρα τότε σε ταψάκι και σκέπασμα με αλουμινόχαρτο .
Καθαρίζουμε πλένουμε κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και μετά ξανά κομμένες στην μέση και τις αδειάζουμε μέσα στην γάστρα πάνω από το μείγμα που φτιάξαμε .
Τοποθετούμε μέσα και τα μπουτάκια από το κοτόπουλο και με τα χέρια τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 αέρα πάνω -κάτω βαθμούς για περίπου 40 λεπτά -ο χρόνος ανάλογα τον φούρνο -μόλις τρυπήσουμε με το πιρούνι και δούμε ότι έχουν ψηθεί πατάτες και κοτόπουλο ξεσκεπάζομαι την γάστρα ή το αλουμινόχαρτο αν χρησιμοποιήσετε ταψί και βάζουμε τον φούρνο στις επάνω αντιστάσεις να ψήνει μόνο- με αέρα συνέχεια -και ψήνουμε για λίγο να δούμε να πάρει χρώμα .
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε εμείς και η οικογένεια !!! Πραγματικά πεντανόστιμο οικονομικό και πανεύκολο -το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή ακόμα και με χοιρινές μπριζόλες μόνο που στις μπριζόλες προσθέτουμε μαζί με όλα τα υλικά και τον χυμό από 1 πορτοκάλι .Δοκιμάστε το και καλή όρεξη !!!
Νηστίσιμη Συνταγή:
Πατάτες γιαχνί με κανέλα, δάφνη και ξερή ρίγανη
Συνταγή από:gastronomos.gr
Υλικά
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια σαν μισές μικρές λεμονόκουπες
3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πελτές
4 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σε σπυριά
1/2 κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
αλάτι, μαυροπίπερο σε σπυριά
Διαδικασία
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει λίγο και να γλυκάνει. Ρίχνουμε τις πατάτες και τα σκόρδα και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1 – 2 λεπτά, να τσιγαριστούν λίγο. Προσθέτουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε για περίπου 5 – 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, σείοντας πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το φαγητό, για άλλα περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά, να μελώσουν οι πατάτες και να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή: «Το ξερό κρεμμύδι θέλει καλό τσιγάρισµα, για να δώσει τη γεύση του στο φαγητό και να το βοηθήσει να χυλώσει.»
Τετάρτη- Μελιτζάνες ρολάκια με σάλτσα ντομάτας !!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages
Υλικά
4 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
Eλαιόλαδο για το τηγάνι
300 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε μπαστούνια ανάλογα με τις φέτες μελιτζάνας
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο Μαϊντανό
μπόλικη σάλτσα ντομάτα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για να ξεπικρίσουν.
Στραγγίζουμε καλά και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
Τυλίγουμε την κάθε φέτα μελιτζάνας με ένα κομμάτι τυρί, ασφαλίζουμε με οδοντογλυφίδα να σταθεροποιηθούν και να μην ανοίξουν
Περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι η σάλτσα να πήξει, περίπου για 20 λεπτά.
Σάλτσα ντομάτας που την φτιάχνουμε και την φυλάμε για τα φαγητά μας
12 ντομάτες ή 4 κονσέρβες αποφλοιωμένη ντομάτας /440 γρ.
1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ψιλοκομμένη ρίγανη, βασιλικό ή φύλλα μαντζουράνας
αλάτι πιπέρι
Τι κάνουμε
Βάζουμε τις ντομάτες σε κατσαρόλα με βραστό νερό και τις βράζουμε για ένα λεπτό.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα περνάμε για λίγο από κρύο νερό και ξεφλουδίζουμε. και ψιλοκόβουμε. Αν χρησιμοποιούμε ντομάτες κονσέρβας, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα από αυτά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά.
Βάζουμε τις ντομάτες, το κρασί, τα αρωματικά, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά αν χρησιμοποιούμε ντομάτες κονσέρβας ή 35 λεπτά για τις φρέσκες.
Η σάλτσα μας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
Αν θέλουμε να την κρατήσουμε περισσότερο τη βάζουμε στην κατάψυξη αφού τη χωρίσουμε σε μικρές ποσότητες.
Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να παραμείνει στην κατάψυξη 4-5 μήνες.
Πέμπτη- Μακαρόνια με κιμά γαλοπούλας
Συνταγή από: sidagi
Υλικά
Για 4-6 άτομα
½ κιλό κιμά από στήθος γαλοπούλας
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι ξερό βασιλικό
1 ή 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 μεγάλα καρότα ( τριμμένα στον τρίφτη ή στο μούλτι)
1 ξύλο κανέλας
½ ποτήρι κρασί λευκό
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα είτε τα μακαρόνια είτε τη σάλτσα.
Αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε με τη σάλτσα, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι ή σε μια βαθιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Αμέσως μετά ρίχνουμε το τρίμμα από τα καρότα και τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί καλά ο κιμάς για 2 με 3 λεπτά.
Προσθέτουμε την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και όταν ο κιμάς πιει τα υγρά του σβήνουμε με κρασί.
Στο τέλος, ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες, 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ και ½ φλιτζάνι νερού για να βράσει ο κιμάς και ανακατεύουμε καλά.
Λίγο πριν βγάλουμε τον κιμά από την κατσαρόλα ή το τηγάνι ρίχνουμε στον κιμά 3 κουταλιές της σούπας ξερό βασιλικό τρίβοντάς τον εκείνη τη στιγμή πάνω από την κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε το μάτι και τον αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα να σιγοβράζει.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό για τα μακαρόνια, βάζοντας ½ κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Τα αφήνουμε να βράσουν για 6 με 8 λεπτά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα σουρώνουμε. Πριν τα ξαναρίξουμε στην κατσαρόλα έχουμε βάλει στον πάτο της λίγο ελαιόλαδο και όταν τα ρίξουμε τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο για να πάει παντού.
Τα μακαρόνια και η σάλτσα μας είναι έτοιμα για σερβίρισμα, αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με τυρί αλλά έχουν πολύ ωραία γεύση και σκέτα με τη σάλτσα κιμά.
Νηστίσιμη συνταγή:
Mακαρόνια με νηστίσιμο κιμά από χταπόδι
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Παρασκευή- Αρακάς στην Χύτρα
Συνταγη από:cometocook
Υλικα
500γρ αρακα κατεψυγμενο
2 μετριες πατατες κομμενες σε κυβους
2 καροτα κομμενα σε ροδελες
1 πιπερια φλωρινης κομμενη σε χοντρες ροδελες
1/2 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 κουπα χυμο ντοματας
1,5 κουπα νερο
αλατι
ελαιολαδο
Εκτελεση
Βαζουμε τη χυτρα σε δυνατη φωτια,ριχνουμε ελαιολαδο να καλυφθει ο πατος,τσιγαριζουμε το κρεμμυδι για 1-2 λεπτα και προσθετουμε το αρακα οπως ειναι απο την καταψυξη χωρις να τον ξεπαγωσουμε.
Τσιγαριζουμε για 1-2 λεπτα τον αρακα και προσθετουμε ολα τα υπολοιπα υλικα.
Κλεινουμε τη χυτρα και μολις σφυριξει χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και μετραμε 12 το πολυ 15 λεπτα.
Αποσυρουμε το τη φωτια,αποσυμπιεζουμε τη χυτρα και με ανοιχτο καπακι τη βαζουμε παλι στη φωτια και “αχνιζουμε” το φαγητο για λιγα λεπτα να εξατμιστει το νερο ανακατευοντας που και που.
Ο αρακας μας ειναι ετοιμος.
Σάββατο- Καλαμαράκια . Εύκολα νόστιμα τραγανά !!
Συνταγή από: mageirikikaisintages
Υλικά
1κιλό μικρό καλαμάρι ή φρέσκο καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1,5 κούπα)
100 γρ. κορν φλάουρ (μισή κούπα)
1 λίτρο ηλιέλαιο
0.5 λίτρο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλύνετε καλά το καλαμάρι και με προσοχή χωρίς να σπάσετε το κεφάλι βγάλτε το κόκαλο που βρίσκετε μέσα στη κοιλία του (ένα τσιμπιδάκι θα βοηθούσε ). Αφήστε τα σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά, αλλά όχι να στεγνώσουν τελείως , χρειαζόμαστε την υγρασία για να κολλήσει πάνω το αλεύρι. Σε μια ψηλή κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο μαζί με το ηλιέλαιο και αφήστε να κάψουν, θα χρειαστεί δυνατή φωτιά, αλλά με μεγάλη προσοχή (πρέπει το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση της κατσαρόλας γιατί φουσκώνει όταν ρίχνουμε τα καλαμάρια).
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατέψτε καλά το αλεύρι με το κορν φλάουρ , ρίξτε μέσα το ¼ από τα καλαμάρια και ανακατέψτε τα αρκετά μέσα στο αλεύρι ενώ παράλληλα τα σφίγγετε με το χέρι σας για να τραβήξουν περισσότερο αλεύρι , βάλτε τα σε ένα τρυπητό και ανακινήστε το πολύ απαλά να φύγουν τα περιττά άλευρα . Ρίξτε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι και αφήστε χωρίς πολύ ανακάτεμα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα . Θα χρειαστούν λιγότερο από δυο λεπτά, αν η θερμοκρασία στο λάδι είναι σωστή . Επαναλάβετε άλλες τρεις φορές το ίδιο. Εδώ βρίσκεται το μεγάλο μυστικό. Μοιράσαμε τα καλαμαράκια σε μεγάλες δόσεις, γιατί όταν βάζουμε πολλά μαζί, πέφτει η θερμοκρασία στο λάδι και δεν γίνονται τραγάνα, έτσι λοιπόν λίγα λίγα. Απλώστε σε ένα μπολ αρκετό χαρτί κουζίνας και χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να τα βγάλετε από το τηγάνι. Ρίξτε 2 πρέζες χοντρό αλάτι και καλή σας όρεξη. Από Γιάννης Αποστολάκης είναι chef και ιδιόκτητης του ιταλικού εστιατορίου Fatto
Κυριακή- Πεντανόστιμο ψητό χοιρινό μαγειρεμένο στο γάλα
Συνταγή από: jenny
Υλικά
1 κιλό χοιρινό φιλέτο
1 λίτρο γάλα
1 κ. σούπας βούτυρο
1 ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείφουμε το χοιρινό με βούτυρο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και μετά από λίγο ρίχνουμε και το γάλα μέχρι να καλύψει το κρέας και μαγειρεύουμε περίπου για μι ώρα. Μόλις ψηθεί κόβετε το κρέας σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα.
Νηστίσιμη Συνταγή:
Πιλάφι… Τα γεμιστά της τεμπέλας
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πίτα Εβδομάδας:
- Τυροπιτάκια με λιαστή ντομάτα!!!
Συνταγή από:zzcook.blogspot.gr
Υλικά:
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 αυγά τον έναν κρόκο για επάλειψη
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2-3 κουταλιές ξύδι
1κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. αλάτι
1 κούπα τυριά τριμμένα, φέτα, κεφαλογραβιέρα, κάποιο καπνιστό ότι έχουμε !!!!
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαιδανό
Ρίγανη ξερή και πιπέρι
1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες στο λάδι
1 κολοκυθάκι τριμμένο (προαιρετικά)
3-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Εκτέλεση
Κάνουμε μία μαλακιά ζύμη με τα υλικά που έχουμε, κόβουμε κομμάτια όσο ένα καρύδι πλάθουμε μπαλίτσες τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, με ένα ψαλιδάκι κουζίνας κάνουμε ψαλιδιές στην κορυφή.
Περνάμε τις μπαλίτσες με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νεράκι 2-3 κουταλιές.
Ψήνουμε τα ντοματοτυροπιτάκια στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Νηστίσιμη Συνταγή: Πατατόπιτα νηστίσιμη με χωριάτικο φύλλο
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής
6 χωριάτικα φύλλα σπιτικά η εμπορίου
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
5 μέτριες πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 καρότα τριμμένα
4 μέτρια πράσα σε φέτες
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φέτες
4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό (εναλλακτικά πασπαλίστε με ρίγανη και θυμάρι)
αλάτι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την εύκολη νηστίσιμη πατατόπιτα με λαχανικά ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάροντας τα κρεμμύδια και τα πράσα για 4-5 ΄ ανακατεύοντας. Αλατίζουμε για να πέσει ο όγκος των λαχανικών. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3΄ να μαλακώσουν. Τέλος, προσθέτουμε το καρότο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε στη γέμιση τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε (εναλλακτικά, αρωματίζουμε την πίτα με ρίγανη και θυμάρι). Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και με ένα πιρούνι τις σπάμε σε χοντρά κομμάτια. Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Δοκιμάστε το αλατοπίπερο αφού προσθέσετε τις πατάτες στη γέμιση. Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέουν. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
Σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό στρογγυλό ταψί για πίτα, περίπου 40 ή 42 εκ., αλείφουμε ελαιόλαδο. Στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί τα τρία χωριάτικα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού. Ενδιάμεσα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Γυρνάμε τις άκρες των φύλων που εξέχουν, επάνω στην γέμιση.
Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, στρώνοντάς τα τσαλακωμένα και ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω χαρά στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα. Το τελευταίο εικοσάλεπτο ψήστε την πίτα στην κάτω αντίσταση μόνο, για να στεγνώσουν καλά τα κάτω φύλλα και να ψηθεί σωστά η βάση της.
Αφήστε την πίτα σας να σταθεί για 10΄ και απολαύστε τη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο το χρόνο. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.
Εάν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
Γλυκά Εβδομάδας
- Μους κέικ σοκολάτας
Συνταγή από:mamapeinao
Υλικά
350 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
5 αυγά
225 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
400 γρ. ζάχαρη
10 μπισκότα πτι μπερ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 °c. Σε κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο και να σχηματίσουν ένα κρεμώδες μείγμα. Ρίχνουμε την κρύα κουβερτούρα στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Θρυμματίζουμε με τα χέρια τα μπισκότα σε μεγάλα κομμάτια τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά ώσπου να σχηματιστεί κρούστα και να σταθεροποιηθεί το κέικ.
Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και το σερβίρουμε χλιαρό για να ξεχυθεί η σοκολάτα.
- Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ (cake) με φυστικοβούτυρο από τον Άκη Πετρετζίκη
Συνταγή από:glikessintages
Για το κέικ:
120γρ. αλεύρι ολικής
120γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ. κακάο
130γρ. ζάχαρη άχνη
1,5 κ.γ. σόδα μαγειρική
½ κ.γ. αλάτι ψιλό
360γρ. γάλα σόγιας χωρισμένο στα δύο
½ κουβερτούρα NESTLE DESSERT ψιλοκομμένη (100γρ.)
60γρ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. ξύδι
1.5 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κ.σ μέλι
Για το Γλάσο:
120γρ. γάλα σόγιας
50γρ. άχνη ζάχαρη
½ κουβερτούρα NESTLE DESSERT ψιλοκομμένη (100γρ.)
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
60γρ. φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C με αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το αλεύρι ολικής και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κακάο, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι και ανακατέψτε τα καλά με ένα πιρούνι.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεστάνετε το μισό γάλα σόγιας μέχρι σχεδόν να βράσει. Παράλληλα, βάλτε τη κουβερτούρα NESTLE DESSERT σε ένα μεσαίο μπολ.
Αδειάστε το ζεστό γάλα σόγιας μέσα στη κουβερτούρα NESTLE DESSERT, αφήστε για ένα λεπτό και μετά ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αδειάστε αυτό το μίγμα στο μίγμα με τα αλεύρια, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά καθώς επίσης και το άλλο μισό γάλα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει λείο.
Πάρτε ένα ταψάκι 25Χ10εκ. στρώστε με λαδόκολλα, ψεκάστε με λίγο σπορέλαιο και πασπαλίστε το με κακάο.
Αδειάστε το μίγμα της ζύμης και ψήστε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που την μπήγετε μέσα του. Κατόπιν, αφήστε το μέσα στο ταψάκι πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίστε το πάνω στη σχάρα και αφήστε το να κρυώσει καλά σκεπασμένο με ένα πανί.
Για τη γκανάζ: Ζεστάνετε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι σχεδόν να βράσουν και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη κουβερτούρα NESTLE DESSERT μέσα σε ένα μπολ και αδειάστε το γάλα μέσα στη σοκολάτα ανακατεύοντας καλά μέχρι αυτή να λιώσει.
Προσθέστε τη βανίλια και το φυστικοβούτυρο και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αφήστε την κρέμα μέσα στο ψυγείο για πήξει για μερικά λεπτά και σερβίρετε το κέικ σε φέτες αφού το στολίσετε με τη γκανάζ.
Σοκολατένιο γλύκισμα με ινδοκάρυδο και ζαχαρούχο γάλα
Συνταγη από: sintayes
Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για άλειμμα του ταψιού
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ψιλοκομμένο
70 γρ. [1/3 φλ. τσαγιού] ζάχαρη άχνη
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
150 γρ. [1 φλ.] αλεύρι
2 κ.σ. κακάο
Για τη γέμιση ινδικής καρύδας:
225 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
1 κουτί [395 ml] ζαχαρούχο γάλα
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
100 βούτυρο ψιλοκομμένο
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C και αλείφετε με τις 2 κ.σ.βούτυρο τε ένα ταψί διαμέτρου βάσης 16 x 26 εκ. Καλύψτε το με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Για τη βάση: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και το αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο πάνω από το σοκολατένιο μείγμα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα στη βάση του ταψιού, το πιέζετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ.
Για τη γέμιση καρύδας: Σε ένα μπολ βάζετε το ζαχαρούχο γάλα, το τριμμένο ινδοκάρυδο και το αυγό και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Το απλώνετε πάνω από την ήδη ψημένη βάση και ψήνετε για 25 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Για τη σοκολατένια επικάλυψη: Λιώνετε το βούτυρο, σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα.
Στρώνετε τη κρέμα επικάλυψης πάνω από τη κρύα ήδη γέμιση καρύδας και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 20 λ. Κόβετε σε 12 κομμάτια και σερβίρετε.
- Νηστίσιμο: Χαλβάς διαφορετικός χωρίς λάδι ..βούτυρο .
Συνταγή από: mageirikikaisintages
ΥΛΙΚΑ
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι καρύδα {ινδοκάρυδο }
1 βανίλια με γεύση λεμόνι [φακελάκι]
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
λίγη κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό,την ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκάλι,την κανέλα,την βανίλια.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το σιμιγδάλι ,και την καρύδα ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει .Οταν πήξει τον βάζουμε σε φόρμα ,τον αφήνουμε να κρυώσει καλά τον ξεφορμάρουμε τον πασπαλίζουμε με κανέλα η και μαζί καρύδα κόβουμε σε κομμάτια και καλή όρεξη !!
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις