Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες και μυρωδικά στο φούρνο
Υλικά συνταγής
Για το μείγμα μυρωδικών:
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/3 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
2 κ.σ. χυμό λεμονιού + 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα θυμαριού ή 2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 κ.γ. αλάτι + 1 κ.γ. πιπέρι
Για το κοτόπουλο:
1 κοτόπουλο 1600 γρ. περίπου, κομμένο στη μέση κατά μήκος στη σπονδυλική στήλη
1 μέτριο λεμόνι κομμένο σε 8 λεπτές στρογγυλές λωρίδες
Για τις μυρωδάτες πατάτες:
1 κιλό πατάτες baby με τη φλούδα τους (ή και κανονικές πατάτες μετρίου μεγέθους με τη φλούδα τους)
2 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 λεμονιού ο χυμός
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για το μείγμα μυρωδικών: Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να βγάλει το άρωμά του χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρασί, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το 1 κ.γ. ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά όλα μαζί, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε το μείγμα στη βάση ενός ορθογώνιου ταψιού.
Για το κοτόπουλο: Στρώνετε τις 8 φέτες λεμονιού στο ταψί, από πάνω τοποθετείτε το κομμένο στη μέση κοτόπουλο με τη πέτσα του προς τα επάνω και με ένα πινέλο το αλείφετε με το μείγμα λαδιού-μυρωδικών που βάλατε στη βάση του ταψιού. Από πάνω το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1 κ.γ. ρίγανη, το αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τις πατάτες.
Για τις πατάτες: Πλένετε καλά με ένα σφουγγαράκι τη φλούδα από τις πατάτες, τις κόβετε σε μέτριους κύβους και τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζετε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό τηγανάκι και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε τους σπόρους κόλιανδρου, ανακινώντας συχνά το τηγάνι για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και γίνουν ελαφρώς πιο σκούροι.
Τους αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν ελαφρώς τους μεταφέρετε σε μια σακούλα poly bag, τη κλείνετε καλά και χοντρο-συνθλίβετε τους σπόρους με σφυρί ή βαρύ σκεύος. Πασπαλίζετε τις πατάτες μέσα στο μπολ με το κόλιανδο, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το χυμό 1 λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και τις ανακατεύετε καλά με τα χέρια.
Ρίχνετε τις πατάτες μέσα στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο τις πασπαλίζετε με τυχόν υγρά που έμειναν μέσα στο μπολ, προσθέτετε 1 φλ. τσαγιού νερό και ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1:15-1:30 ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο και πάρει χρώμα, χωρίς να παραψηθεί και χάσει τους ζωμούς του, και μαλακώσουν οι πατάτες.
Συνταγή από sintayes.gr
Δείτε επίσης Αρνάκι φρικασέ με μαρουλάκια..
Τρίτη Σπιτικά ντολμαδάκια
Υλικά για 6-8 άτομα
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού του καφέ ρύζι γλασέ
300 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι
αλάτι
πιπέρι
3⁄4 κιλού άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
1⁄4 κιλό αμπελόφυλλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθο
Εκτέλεση
Καθαρίστε και πλύνετε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.
Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύετε τον κιμά και το ρύζι και αλατοπιπερώνετε.
Παίρνετε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα από την ανάποδη, βάζετε μία κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και το τυλίγετε σε μακρόστενο ντολμαδάκι. Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα.
Προσθέστε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά.
Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας, δε χρειάζεται να τα σκεπάσετε με πιάτο και ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 20 λεπτά.
Συνταγή από newsbeast.gr
Δείτε επίσης Ντομάτες γεμιστές Αλλιώς ..με πατάτες στον φούρνο !!!
Τετάρτη Ομελέτα φούρνου με λαχανικά
Υλικά συνταγής:
Αυγά: 10 μέτρια
Μπουκετάκια μπρόκολου: 500 γρ.
Ψιλοκομμένες χρωματιστές πιπεριές: 2 μέτριες
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μικρό
Τριμμένη παρμεζάνα: 1/4 κούπας
Γάλα: 2 κουταλιές
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ελαιόλαδο ή βούτυρο: λίγο για το άλειμμα της φόρμας
Οδηγίες:
1. Βράζετε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε καλά.
2. Χτυπάτε τα αυγά μαζί με το γάλα και το αλατοπίπερο. Προσθέτετε την παρμεζάνα και τα λαχανικά και ανακατεύετε.
3. Αδειάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα ή ταψάκι και ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να σφίξει καλά, περίπου 25 λεπτά.
4. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Συνταγή από radicio.com
Δείτε επίσης Φασολάκια και κολοκυθάκια με ντομάτα με 1 μονάδα για τις φίλες που κάνουν διατροφή
Πέμπτη Μακαρόνια με κρέας και κρέμα στον φούρνο !!!
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Παρασκευή Ρεβυθοκεφτέδες κοκκινιστοί
Υλικά συνταγής
Για τους ρεβυθοκεφτέδες:
600 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα & βρασμένα
100 ml ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.γ. κύμινο
½ ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι πιπέρι
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας:
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι σέλερι ψιλοκομμένο
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τους ρεβυθοκεφτέδες: Βράζετε τα ρεβύθια αφού τα έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ. Τα στραγγίζετε καλά, τα αφήνετε για 5 λ να “στεγνώσουν” ελαφρώς και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, το κύμινο, το μισό ελαιόλαδο και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα λίγο ακόμη να ενσωματωθούν και έχετε ένα μείγμα σαν πουρέ.
Βάζετε το μείγμα σε βαθύ σκεύος, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μαϊντανό, ανακατεύετε και αρχίζετε να προσθέτετε, κουταλιά, κουταλιά το αλεύρι όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να πλάθετε καλά.
Αφήνετε το μείγμα για 30 λ να “σταθεί” και να ανακατευτούν οι γεύσεις. Πλάθετε κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά σε άφθονο σπορέλαιο, σε τηγάνι ή φριτέζα μέχρι να κάνουν μια ελαφριά κρούστα και πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα αφήνετε στην άκρη σε πιατέλα.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σέλερι. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το ντοματοπελτέ διαλυμμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο.
Βράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ρίχνετε μέσα στη τα κεφτεδάκια και τα αφήνετε όλα μαζί να πάρουν μια-δυο βράσεις ακόμη. Σερβίρετε με ρύζι.
Συνταγή από sintayes.gr
Δείτε επίσης Γλυκός τραχανάς με τομάτα και πικάντικα κρουτόν
Σάββατο Χωριάτικα λουκάνικα με πατάτες στο φούρνο
Υλικά
3-4 χωριάτικα λουκάνικα
6-7 μέτριες πατάτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη ξερή
5-6 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λουκάνικα σε χονδρές ροδέλες πάχους περίπου 2 εκατοστών. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε καλά το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τη μουστάρδα. Με το μίγμα αυτό περιχύνουμε τα λουκάνικα και τις πατάτες και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε περίπου 1 ποτήρι νερό και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ½ ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα χρειαστεί να γυρίσουμε το φαγητό 2-3 φορές ώστε να μην τσουρουφλιστεί.
Συνταγή από neadiatrofis.gr
Δείτε επίσης Σουφλέ ζυμαρικών με τόνο για όλη την οικογένεια στο καθημερινό τραπέζι.
Κυριάκη Εξοχικο στη γάστρα λουκουμι
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Πίτα εβδομάδας Πίτα με Ανθότυρο, Λιαστή Ντομάτα και Πάστα Ελιάς
Υλικά
> Για τo Χειροποίητο Φύλλο
4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1¾ φλυτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Αλάτι
> Για την Γέμιση
200 gr. τυρί φέτα
300 gr. τυρί ανθότυρο
1 ασπράδι αυγού
1 ντομάτα
5-6 λιαστές ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού πάστα ελιάς
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
Οδηγίες
H γέμιση
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Τρίββουμε με το χέρι μας τα τυριά.
Ψιλοκόβουμε την ντομάτα και τις λιαστές ντομάτες.
Ανακατεύομε όλα τα υλικά μαζι. Και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Το χειροποίητο φύλλο
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι, μια κουταλιά κοφτή αλάτι και το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε ισόποσες μπάλες.
Ανοίγουμε 7 χοντρά φύλλα.
Η πίτα
Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα τέσσερα φύλλα, τα οποία τα λαδώνουμε κάθε φορά σε όλη τους την επιφάνεια με πινέλο.
Προσθέτουμε όλη την γέμιση.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφουμε με το ελαιόλαδο κάθε φορά.
Κλείνουμε τις άκρες.
Χαράσουμε με ένα μαχαιράκι την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια τετράγωνα.
Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, χωρίς αέρα μέχρι να χρυσοροδίσει η επιφάνεια!
Μόλις βγεί από τον φούρνο την ραντίζετε με λίγο νερό.
Συνταγή από funkycook.gr
Δείτε επίσης Εύκολη λουλουδένια τυρόπιτα για το μπουφέ σας
1ο Γλυκό εβδομάδας Ραβανί με ινδοκαρυδο σε φόρμα κέικ
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
2ο Γλυκό εβδομάδας Απολαυστικό Cheesecake με μπισκότα oreo και βύσσινα!!!
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ποια ζώδια κερδίζουν και ποια χάνουν στον έρωτα μέχρι το τέλος του χρόνου
- Grand Hotel : Νέα γυναίκα στη ζωή του Νικόλα
- Η Γη της Ελιάς : Η Ιουλία καταρρέει ψυχολογικά γιατί κανείς δεν τη πιστεύει
- Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες μέρες
- Τσέρνομπιλ : Τα σκυλιά κοντά στην πυρηνική καταστροφή μεταλλάχθηκαν