Παραδοσιακή γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο και μία κρέμα που λιώνει στο στόμα. Δοκιμάστε την!
- Γάλα φρέσκο 1.500 λίτρο
- ζαχαρη 300 γραμμάρια (1μιση φλιτζάνι τσαγιού)
- Σιμιγδάλι ψιλό 50 γραμμάρια (1 φλιτζάνι του καφέ)
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 40 γραμμάρια (1 φλιτζάνι του καφέ)
- κάστερ πάουντερ 40 γραμμάρια (1 φλιτζάνι του καφέ)
- βανίλια 2
- αυγα 3
- βουτυρο 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 πρέζα
Υλικά
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γραμμάρια
- ελαιολαδο Μισό φλιτζάνι του καφέ
- ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι 1 πρέζα
- νερό Μισό ποτήρι περίπου βρύσης
Για το φύλλο
- φυτίνη 1 συσκευασία
Για το άλειμμα
Δείτε ακόμα Η Γη της ελιάς: Η συνταγή για γαλατόπιτα της Μάνης
Η γαλατόπιτα ήταν πάντα μία πίτα κλασική και αγαπημένη. Απλά μετά την Γη της Ελιάς αγαπήθηκε ακόμα και από κόσμο, που μέχρι πριν την σειρά δεν ήξερε ότι υπάρχει. Σήμερα θα φτιάξουμε μία αγαπημένη παραδοσιακή γαλατόπιτα με βελούδινη κρέμα και τραγανό φύλλο στη βάση.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο:
Εκτέλεση για την κρέμα στην γαλατόπιτα
Από το γάλα κρατάμε ένα ποτήρι στην άκρη. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τις βανίλιες, τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Μόλις το μείγμα ζεσταθεί διαλύουμε το κάστερ πάουντερ (κορν φλάουρ με γεύση βανίλια) στο γάλα που είχαμε στο ποτήρι και το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει και στο τέλος αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε την κρέμα στην άκρη.
Εκτέλεση για το φύλλο στην γαλατόπιτα
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το νερό σιγά σιγά ενώ ζυμώνουμε παράλληλα, μέχρι να πάρουμε μία αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και την χωρίζουμε σε 12 μπαλίτσες.
Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο όσο ένα πιατάκι του καφέ. Ενώνουμε ανά δύο φυλλαράκια αφού πρώτα τα έχουμε αλείψει με λιωμένη φυτίνη. Στην συνέχεια με αυτά τα δύο βγάζουμε ένα φύλλο που το ανοίγουμε με την βοήθεια του νισεστέ.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φυλλαράκια. Για την γαλατόπιτα στρώνουμε 3 φύλλα λαδωμένα ανάμεσα τους με πινέλο στον πάτο ενός λαδωμένου ταψιού.
Δείτε ακόμα Η πιο νόστιμη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο (βίντεο)
Στρώνουμε από πάνω την κρέμα και γυρίζουμε το φύλλο που εξέχει από το ταψί προς τα μέσα. Αλείφουμε και λίγο την ζύμη που εξέχει και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, για περίπου 45 λεπτά.
Tips για την γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο
Τα υπόλοιπα φύλλα μπορείτε να τα κάνετε αλμυρές πίτες, δεν θα χρειαστούν όλα για την γαλατόπιτα, παρά μόνο 3. Αντί για κάστερ πάουντερ μπορείτε να βάλετε το κλασικό κορν φλάουρ. Το μυστικό είναι να σιγοψηθεί. Η γαλατόπιτα θέλει τον χρόνο της. Όταν κρυώσει η κρέμα παραμένει βελούδινη αλλά στέκεται.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Μένια Στεφοπούλου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες