Γίγαντες φούρνου για το νηστίσιμο τραπέζι

Δεν έφτιαχνα συχνά γίγαντες φούρνου επειδή δεν μου άρεσε που έσκαγε η φλούδα τους στο φούρνο και έβγαιναν στεγνοί…μέχρι που σήμερα τους πέτυχα τέλεια και σας γράφω τη συνταγή για ζουμερούς γίγαντες φούρνου.  Τον πρώτο ρόλο παίζει βέβαια η ποιότητα των οσπρίων.

Αξίζει να πληρώσεις κάτι παραπάνω για καλούς γίγαντες.Εύχομαι καλή Σαρακοστή και να έχουμε υγεία.Και του χρόνου να είμαστε καλύτερα!

Γίγαντες φούρνου και τα μυστικά τους

Υλικά

500γρ γίγαντες Καστοριάς/Πρεσπών
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (στο χέρι)
1 καρότο ψιλοκομμένο
1,5 κονσέρβα ντοματάκια κομμένα-περασμένα μόνο 2-3 βόλτες στο μούλτι ή φρέσκες ντομάτες
1 κούπα ελαιόλαδο (250 ml)
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι (δοκιμάζεις ανάλογα)
½ κ.γλ. ζάχαρη
μαυροπίπερο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κούπες από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες (έχεις και λίγο ακόμη εξτρά αν χρειαστεί)
μια κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τους γίγαντες φούρνου, Ξεπλένω  αρχικά τους γίγαντες και τους μουλιάζω σε άφθονο κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ, περίπου 12 ώρες.
-Το πρωί τους στραγγίζω, τους βάζω σε 5λιτρη κατσαρόλα, τη γεμίζω με καθαρό νερό και μόλις πάρουν βράση κατεβάζω τη φωτιά στο χαμηλό. Αφήνω να βράσουν 15 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να μείνουν 30 λεπτά στο καυτό νερό τους.

Δείτε ακόμη Πεντανόστιμοι Γίγαντες με μανιτάρια

-Τους στραγγίζω, βάζω φρέσκο νερό να τους σκεπάζει και να είναι τουλάχιστον μιά παλάμη πιό πάνω.Τους βράζω σε χαμηλή φωτιά (να μην κοχλάζουν!) μέχρι να μαλακώσουν, δηλαδή να τρώγονται αλλά να μη διαλύονται.Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητά τους.Εμένα μου πήρε λιγότερο από 1 ώρα.Τους αφήνω στην άκρη.
-Σε πλακερό ρίχνω το λάδι και το κρεμμύδι, το σκόρδο το τσιγαρίζω να κιτρινίσει και προσθέτω ντομάτες, καρότο, αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι και 2 κούπες από το νερό που έβρασαν τα φασόλια.Βράζω 10 λεπτά και προσθέτω το μαϊντανό να βράσει άλλα 5 λεπτά.

Γίγαντες φούρνου για το νηστίσιμο τραπέζι

-Προθερμαίνω το φούρνο στους 175 με αέρα ή 185 αντιστάσεις.
-Αδειάζω με προσοχή τους γίγαντες σε τρυπητό και κρατώ 1 κούπα από το ζουμί τους.
Τους ξεπλένω με ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ. Αυτό είναι το κόλπο για να μη σκάσει η φλούδα τους στη συνέχεια(αν δεν βιάζομαι μπορώ να προσθέσω λίγο κρύο νερό μέσα στο ζουμί της κατσαρόλας και να τους αφήσω εκεί μέχρι να κρυώσουν καλά).

Δείτε ακόμη Υπέροχοι γίγαντες σκορδάτοι χωρίς λάδι

-Σε ταψί 25Χ35 ρίχνω μια στρώση από τη σάλτσα. Αδειάζω τους γίγαντες και τους στρώνω ομοιόμορφα.Περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα να τους μισοσκεπάζει και κουνάω το ταψί . Αν τα υγρά δεν είναι αρκετά προσθέτω λίγο από το ζουμί που κράτησα.
Ψήνω 1 ώρα και 10 λεπτά. Οταν πάρουν ωραίο χρώμα και πιούν τα υγρά τους είναι έτοιμοι.
-Προσοχή μη στεγνώσουν εντελώς.Αν χρειαστεί προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος λίγο από το νερό όπου είχαν βράσει.

Η συνταγή είναι της Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή

Δείτε ακόμη

Γίγαντες φούρνου για το νηστίσιμο τραπέζι Γίγαντες φούρνου για το νηστίσιμο τραπέζι

Οι φωτογραφίες είναι από την αγαπημένη μας Σούλα Λεβέντη

Close