Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό καρπούζι με όλα τα μυστικά της γιαγιάς για να βγάλετε το τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικα 2 κιλα καθαρισμένο καρπούζι το ασπρο και λιγο απο το κοκκινο 2 κιλα ζαχαρη 2 βανιλιες Χυμο από 1 λεμονι 6 λεμονια ζουμερα
Προσπάθησα να βρω ένα χοντρόφλουδο καρπούζι, για να γίνει ωραίο το γλυκό μου!
Εκτέλεση:
Καθάρισα πρώτα την πράσινη εξωτερική φλούδα και άφησα λίγη ψίχα πάνω στο άσπρο μέρος. Το έκοψα σε μέτρια κομμάτια και τα έβαλα σε λεκάνη με νερό, προσθέτοντας τον χυμό από τα έξι λεμόνια. Έβαλα κάτι βαρύ από πάνω για να μη βγαίνουν τα κομμάτια στην επιφάνεια και τα άφησα για 3 ώρες. Στη συνέχεια, τα σούρωσα και τα άφησα να στραγγίξουν καλά.
Τα έβαλα στην κατσαρόλα, έριξα τη ζάχαρη και τα άφησα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πήρε βράση, τα έβρασα για 20 λεπτά και άρχισα να ξαφρίζω.
Αφού κρυώσει καλά, την επόμενη μέρα ξαναβράζω το γλυκό για να δέσει το σιρόπι, προσθέτοντας τις βανίλιες και τον χυμό ενός λεμονιού.
Έπλυνα καλά τα βάζα και τα καπάκια, τα έβαλα στον φούρνο για να αποστειρωθούν. Όπως είναι ζεστό το γλυκό, το βάζω σε ζεστά βάζα, σφίγγω καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζω. Όταν κρυώσουν, τα γυρνάω κανονικά.
Το μυστικό σε όλα τα γλυκά, και ειδικά στο καρπούζι, είναι να δέσουμε καλά το σιρόπι πριν βάλουμε τις φλούδες – μόνο έτσι θα παραμείνουν τραγανές! Το καρπούζι βγάζει πολλά υγρά, γι’ αυτό θέλει υπομονή και σωστή τεχνική!
Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού καρυδάκι με τα μυστικά της γιαγιάς
