Η πίτα της Τσικνοπέμπτης. Μία παραδοσιακή πίτα της Τσικνοπέμπτης με φέτα, σπιτικό φύλλο για να συνοδεύσει τα κρέατα της Τσικνοπέμπτης!
- φέτα 500 γραμμάρια
- αυγα 5
- Γάλα φρέσκο Μισό λίτρο
- Σιμιγδάλι ψιλό 3 κουταλιές της σούπας
- ελαιολαδο Λίγο
Υλικά
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κούπες του τσαγιού
- ελαιολαδο 3 κουταλιές της σούπας
- ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι Λίγο
- νερό Όσο πάρει
Για το φύλλο
Σήμερα θα φτιάξουμε μία πεντανόστιμη πίτα της Τσικνοπέμπτης με σπιτικό φύλλο και φέτα της αρεσκείας μας. Χωρίς περίπλοκα υλικά αλλά γεμάτη ιστορία και παιδικές αναμνήσεις. Αυτή η χωριάτικη θα λέγαμε πίτα της Τσικνοπέμπτης είναι ιδανική για τον μπουφέ της Τσικνοπέμπτης που πλησιάζει.
Είναι πεντανόστιμη και πανεύκολη. Αυτή η πίτα της Τσικνοπέμπτης είναι φτιαγμένη με μαεστρία όπως μόνο οι παλιές νοικοκυρές ήξεραν να κάνουν. Θα συνοδεύσει υπέροχα το μπουφέ της Τσικνοπέμπτης αλλά μπορείτε να την απολαύσετε όποια άλλη μέρα του χρόνου θέλετε ή να την δώσετε για σχολικό κολατσιό.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την πίτα της Τσικνοπέμπτης
Η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων…. η γνωριμία μου και η αγάπη για τις πίτες όμως έγινε από τα πρώτα μου χρόνια… βλέποντας τη γιαγιά και τη μητέρα μου να τις ετοιμάζουν με μαεστρία!!!
Στη Στερεά Ελλάδα απ’ όπου κατάγομαι, οι πίτες αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μέρος του κυρίως γεύματος, ιδιαίτερα σε μικρά χωριά.
Πολλές φορές τις συνδέουμε με κάποια έθιμα και γίνονται επετειακά γεύματα, όπως της Τυρίνης, σε γάμους, ακόμα και για να συνοδευόσουν τα γεύματα αποχαιρετισμού του νεκρού. Ήταν το βασικό στοιχείο της διατροφής των κτηνοτρόφων, των Βλάχων και Σαρακατσαναίων.
Δείτε ακόμα Το πιο νόστιμο μενού για την Τσικνοπέμπτη για ορεκτικά και κρέατα!
Λίγο αλεύρι από τις ανταλλαγές των προϊόντων με τους γεωργούς, τα προϊόντα του κοπαδιού και ό,τι δίνει η φύση. Γι’ αυτό και η μεγάλη ποικιλία!! Τις ψήναμε έξω στην πυροστιά και όταν ψηνόταν από τη μια την αναποδογυρίζαμε.
Εκτέλεση για το φύλλο της τυρόπιτας
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί κάπως το μείγμα. Προσθέτουμε νερό και ανακατεύουμε. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε μία μαλακή ζύμη.
Εκτέλεση για την τυρόπιτα
Σε ένα μπολ τρίβουμε την φέτα. Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν λίγο και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ με την φέτα. Προσθέτουμε το γάλα και το ψιλό σιμιγδάλι. Βάζουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Έπειτα ανοίγουμε 3 φύλλα από την ζύμη. Βάζουμε σε ένα ταψί φούρνου νούμερο 40, 2 φύλλα στον πάτο του. Πάνω από τα δύο φύλλα βάζουμε την γέμιση με την φέτα και την στρώνουμε για να πάει παντού. Από πάνω βάζουμε το τελευταίο φύλλο και κλείνουμε την πίτα.
Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου, στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει. Αφού ροδίσει κατεβάζουμε την θερμοκρασία και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
Tips για την Πίτα της Τσικνοπέμπτης
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε φέτα αλλά φρέσκο λευκό τυρί βάζουμε 700 γραμμάρια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Ρουλα Λυρου
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες