Η ελληνική κουζίνα φημίζεται για τις πίτες της. Θα τις βρείτε σε πολλές εκδοχές για τους λάτρεις των αλμυρών αλλά και των γλυκιών γεύσεων. Το ξέρετε ότι είναι και μια ιδανική λύση για τον κολατσιό των παιδιών στο σχολείο;
Αποφεύγοντας τα τυποποιημένα-συσκευασμένα σνακ και προτιμώντας μια σπιτική πίτα, σίγουρα το παιδί μας θα πάρει στο σχολείο κάτι υγιεινό που θα του δώσει ενέργεια και θα συμβάλλει στην καλή απόδοσή του και διάθεση.
Δείτε 5 εύκολες και κυρίως πεντανόστιμες συνταγές για πίτες που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας για να φάει στο διάλειμμα.
Αυγόπιτα με γαλοπούλα
Υλικά
600γρ. φύλλο για πίτες
500γρ. φέτα
250 γρ. γραβιέρα
8 αβγά
250 γρ. γαλοπούλα
½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένο με ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο για το άλειμμα
⅓ φλιτζανιού γάλα
λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Τρίβετε τα τυριά και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάτε τα 7 αυγά και τα ανακατεύετε στο τυρί. Προσθέτετε τα 250 γρ. γαλοπούλας που έχετε ψιλοκόψει. Προσθέτετε λίγο πιπέρι και τρεις κουταλιές της σούπας από το μίγμα βούτυρου λαδιού.
Ξεδιπλώνετε το φύλλο και το σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί όση ώρα δουλεύετε. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί αλείφετε δύο φύλλα με το μίγμα βούτυρου λαδιού και τα στρώνετε έτσι ώστε να περισσεύουν οι άκρες τους. Υπολογίζετε άλλα δύο φύλλα για να σκεπαστεί η πίτα στο τέλος και χωρίζετε το μίγμα του τυριού να αντιστοιχεί σε όσα φύλλα μένουν.
Σκορπίζετε λίγο μίγμα στην πρώτη στρώση φύλλου και το σκεπάζετε με άλλο φύλλο τσαλακώνοντάς το έτσι ώστε να χωρέσει όλο στο ταψί. Βουτυρώνετε το φύλλο και συνεχίζετε να στρώνετε φύλλα και μίγμα τυριού εναλλάξ. Όταν μείνουν τα δύο τελευταία φύλλα, φέρνετε από πάνω τα πρώτα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα ραντίζετε με λίγο νερό. Στρώνετε από πάνω τα δύο φύλλα που έχετε κρατήσει αλείφοντάς τα ενδιάμεσα.
Χτυπάτε το τελευταίο αβγό με το γάλα και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Ψήνετε την πίτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 50-60 λεπτά. Αναποδογυρίζετε την πίτα και την αφήνετε λίγο να κρυώσει. Για να σερβίρετε, την αναποδογυρίζετε πάλι και την κόβετε.
Χορτόπιτα με φέτα και γιαούρτι
Υλικά:
3 κρεμμύδια ξερά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 πράσο
1 σκ. σκόρδο
2 φρ. κρεμμυδάκια
1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, βλήτα, σέσκουλα)
πιπέρι
αλάτι
100 γρ. γιαούρτι
2 αυγά μεσαία
500 γρ. λευκό τυρί
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
ξύσμα από 2 λεμόνια
100 γρ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο. Κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το βάζουμε στο τηγάνι. Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 5 λεπτά να καραμελώσουν. Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κρατάμε το πράσινο μέρος στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα χόρτα, το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν και πέσει ο όγκος τους. Μεταφέρουμε σε μπολ για να κρυώσουν. Ανοίγουμε τα φύλλα. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και βάζουμε το ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τρίτο φύλλο. Βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση το γιαούρτι, τα αυγά και το άσπρο τυρί σπασμένο με τα χέρια μας. Κόβουμετα φύλλα από τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση, προσθέτουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Καλύπτουμε με ένα φύλλο, το λαδώνουμε, καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο σταυρωτά, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράσσουμε την χορτόπιτα με ένα μαχαίρι. Απλώνουμε από πάνω με το ελαιόλαδο που περίσσεψε και ψήνουμε για 70 λεπτά.
Πατατόπιτα Στριφτή
Υλικά :
½ κιλό αλεύρι
2 ποτήρια ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ. ξύδι
½ κιλό κρεμμύδια ξερά σε λεπτές ροδέλες
2 κιλά πατάτες σε κυβάκια
2 αβγά
400 γρ. ανθότυρο τριμμένο
3-4 φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
Αλάτι
πιπέρι τριμμένο
1 ποτήρι γάλα
Εκτέλεση:
Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνετε ένα ποτήρι λάδι και το ξίδι. Προσθέτετε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί. Αφήνετε το ζυμάρι σκεπασμένο στην άκρη. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε ελάχιστο ελαιόλαδο και αφού κάψει σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις πατάτες, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Αφού βράσουν κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και προσθέτετε το ανθότυρο, τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.Ανακατεύετε καλά και τα ρίχνετε στις πατάτες, πιέζοντας με ένα πιρούνι να πάρουν μια ομοιόμορφη υφή. Παίρνετε το ζυμάρι, ανοίγετε 4-5 πέντε φύλλα λεπτά.Αφού ανοίξετε κάθε φύλλο, το κόβετε στη μέση κατά μήκος και απλώνετε μια γενναία δόση από την γέμιση κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγετε σε ρολάκι.Στρίβετε προσεκτικά τις άκρες για να κρατήσετε τη γέμιση στο εσωτερικό και το στρώνετε σε λαδωμένο ταψί. Ξεκινάτε από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Κάνετε το ίδιο με όλα τα φύλλα ώσπου να γεμίσει το ταψί με τη στριφτή σας πίτα. Σε ένα μπολ χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το γάλα και περιχύνετε την πίτα σας. Ψήνετε στους 180oC για 50′ λεπτά.
Μακαρονόπιτα
Υλικά:
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
250 γρ πέννες
200 γρ ανθότυρο
200 γρ φέτα
250 γρ κασέρι τριμμένο
150 γρ ζαμπόν
πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
75 γρ βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
1 ½ κούπα γάλα
2 κ γλ μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πέννες για 5-7 λεπτά. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα τυριά, το ζαμπόν ψιλοκομμένο και τα μακαρόνια (τα οποία θα πρέπει να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε στη βάση του 2 φύλλα διπλωμένα στη μέση και 2 φύλλα απλωμένα κανονικά, με τις άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος. Σε ένα μικρό μπολάκι κόβουμε άλλα 2 φύλλα σε κομματάκια. Ρίχνουμε την μισή γέμιση τυριών και πέννες στα στρωμένα φύλλα, προσθέτουμε τα κομματάκια φύλλων και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα διπλωμένα στην μέση κι ακόμη 2 με τις άκρες τους να εξέχουν. Με τα φύλλα που εξέχουν, τυλίγουμε φτιάχνοντας το στεφανάκι γύρω γύρω και χαράζουμε σε ίσα μέρη. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μπέικιν πάουντερ και περιχύνουμε με αυτό το μίγμα την πίτα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30-40 λεπτά.
Κολοκυθόπιτα
Yλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια
5 αυγά χτυπημένα
300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
1 φακελάκι τριμμένη φρυγανιά
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Λαδώνουµε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζουµε µε τη µισή φρυγανιά. Αφού πλύνουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούµε το κοτσάνι και τα τρίβουµε σε χοντρό τρίφτη. Τα αφήνουµε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουµε λίγο και τα αφήνουµε να υδρώσουν για 15΄. Τα στύβουµε µε τα χέρια και τα βάζουµε σε µπολ. Προσθέτουµε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια. Τρίβουµε µπόλικο πιπέρι και αλατίζουµε, αφού πρώτα δοκιµάσουµε το µείγµα. Απλώνουµε το µείγµα στο ταψί. Το ραντίζουµε µε το ελαιόλαδο και ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Πηγή: infokidsΕιδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα