Καθαρά Δευτέρα : Όλα τα κόλπα για να ξεχωρίσετε τα φρέσκα όστρακα

Καθαρά Δευτέρα 2025 : Όλα τα μυστικά από ψαράδες για να ξεχωρίσετε τα φρέσκα όστρακα

Όλα τα κόλπα για να ξεχωρίσετε τα φρέσκα όστρακα για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, για να μην εξαπατηθείτε και καταναλώσετε μπαγιάτικα

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα θαλασσινά και τα όστρακα θα έχουν τη τιμητική τους. Για το λόγο αυτό, είναι ευκαιρία να μάθουμε πως να διαλέγουμε φρέσκα όστρακα, ώστε να μην εξαπατηθούμε και καταλήξουμε να τρώμε μπαγιάτικα.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι σε λίγες μέρες και η παράδοση επιβάλει στο σαρακοστιανό τραπέζι να υπάρχουν κάθε λογής όστρακα. Τα όστρακα εκτός από πολύ νόστιμα, περιέχουν αρκετές βιταμίνες και έχουν ελάχιστο λίπος, οπότε καλό θα ήταν να τα προτιμήσουμε.

Καθαρά Δευτέρα: Tips για να αγοράσουμε φρέσκα όστρακα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Τα όστρακα, όμως, καθώς τα καταναλώνουμε κυρίως ωμά, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά. Εδώ, θα βρείτε έναν οδηγό για να μάθετε πως για να τα αγοράζετε πάντα φρέσκα και να τα απολαμβάνετε άφοβα. Διαβάστε παρακάτω:

Αρχικά, προσέχουμε να έχουν ευχάριστη θαλασσινή μυρωδιά, κατά δεύτερον, πρέπει να έχουμε υπόψιν τα κελύφη τους να έχουν υγρασία και γυαλάδα. Τα φρέσκα οστρακοειδή πρέπει να αναδίδουν μόνον ένα ελαφρύ άρωμα ιωδίου και όχι έντονες μυρωδιές. Από την άλλη, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως τα μύδια, οι καλόγνωμες και οι αχιβάδες, δεν καταναλώνονται αν δεν ανοίγουν το κέλυφος στο μαγείρεμα.

Ριζότο με μύδια και καλόγνωμες

Εκτός, όμως από τα παραπάνω κόλπα, το τεστ με το λεμόνι που προκαλεί κίνηση στο όστρακο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολλές φορές το όστρακο που συντηρείται στο ψυγείο είναι σε λήθη και δεν αντιδρά στις σταγόνες του λεμονιού.

Καθαρά Δευτέρα: Tips για να αγοράσουμε φρέσκα όστρακα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Αν το αφήσουμε λίγη ώρα εκτός ψυγείου και δοκιμάσουμε να ρίξουμε λεμόνι, τότε θα διαπιστώσουμε πώς κινείται. Όποτε αν τα όστρακα είναι από το ψυγείο πρέπει να περιμένετε λίγο. Το τεστ με το λεμόνι γίνεται στα όστρακα που τρώγονται ωμά όπως τα κυδώνια, οι γυαλιστερές, τα στρείδια και οι φούσκες.

Σαρακοστιανά καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και κουκουνάρι

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ακόμη, να ζητάμε από τον ψαρά να μας ανοίγει τα όστρακα που θέλουμε να αγοράσουμε. Πρέπει να υπάρχει κάποια ποσότητα νερού στο εσωτερικό τους για να είναι φρέσκα. Αν έχουν λίγο νερό μέσα, δεν είναι φρέσκα. Δεν αγοράζουμε χύμα και αμφιβόλου προελεύσεως από πλανόδιους αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι.

Καθαρά Δευτέρα: Tips για να αγοράσουμε φρέσκα όστρακα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Είναι πάντα καλύτερα να επιλέγουμε μόνο όσα φέρουν υγειονομικό σήμα με την ειδική σήμανση του Κέντρου Αποστολής, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Τα όστρακα που μπαίνουν στη σχάρα αν δεν ανοίξουν στα 6 έως 7 λεπτά τότε δεν είναι κατάλληλα. Ακόμη, πρέπει να είναι καλά κλεισμένα και όταν τα κρατήσουμε, να καταλαβαίνουμε ότι είναι βαριά άρα γεμάτα.

Κοκκινιστά μύδια σαγανάκι με μανιτάρια

Τα όστρακα μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο. Στο ψυγείο τα καλύπτουμε με ένα καθαρό βρεγμένο πανί και τα καθαρίζουμε μόνο όταν πρόκειται να μαγειρευτούν. Τα όστρακα διατηρούνται στο ψυγείο έως 2 ημέρες. Ιδανικά, όμως πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα που θα αλιευτούν. Τηρήστε τις συμβουλές μας και απολαύστε άφοβα τα όστρακα στο σαρακοστιανό σας τραπέζι.

Δείτε όλα τα μαγειρικά tips στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς ενεργό σύνδεσμο