Κυριακάτικο μενού!

Ενα εύκολο κυριακάτικο μενου!

ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Για το ντιπ,

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι στραγγιχτό

½ φλιτζάνι του τσαγιού ανθότυρο

½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας Γούστερ-σος

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πάπρικα γλυκιά

Για τη γαρνιτούρα,

Θα σας προτείνω μερικά λαχανικά που μπορούν να συνοδέψουν το ντιπ και εσείς διαλέγετε όποια σας αρέσουν.

Δείτε ακόμα: Μυρωδάτες πατάτες φούρνου με καπνιστή πάπρικα και κύμινο

Κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

Μανιτάρια ωμά κομμένα σε φέτες

Μπαστουνάκια από πιπεριές

Μπαστουνάκια αγγουριού

Ραπανάκια κομμένα σε τέταρτα

Ωμά καρότα κομμένα σε μπαστούνια

Φρέσκα φύλλα μαρουλιού

 

Κυριακάτικο μενού!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χτυπήστε το γιαούρτι με το ανθότυρο και αναμείξτε το με τα υπόλοιπα υλικά.

2. Βάλτε το μπολ με το ντιπ στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και γύρω-γύρω, ακουμπήστε τα λαχανικά.

ρολό κιμά με πατατοσαλάτα

Κυριακάτικο μενού!

Για τον κιμά

-1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

-1 αυγό

-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη

-2 κρεμμυδάκια τριμμένα στον τρίφτη

-2 σκελίδες σκόρδο

-1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

-δυόσμο,αλάτι,πιπέρι.ελαιόλαδο

-1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

Για την γέμιση

-τυρί φέτα η οποιοδήποτε άλλο τυρί της αρεσκείας σας

-καρότο χοντροκομμένο στον τρίφτη

-πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες

-ζαμπόν

-σος από μουστάρδα κ κέτσαπ

Υλικά για την πατατοσαλάτα

-1 κιλό πατάτες

-2-3 πίκλες αγγουράκι

-καρότο

-φρέσκο κρεμμυδάκι

-άνηθο

-μαγιονέζα

 

 

3. Όταν το βγάλετε από το φούρνο το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και παρμεζάνα.

παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ,βάζουμε μέσα τον κιμά και όλα του τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο η καλύτερα ολόκληρο το βράδυ.

-Εφόσον έχει περάσει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται,στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μια λαδόκολλα κ απλώνουμε με τα χέρια μας το μείγμα του κιμά ώστε να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.

-Από πάνω απλώνουμε την σος μουστάρδας με την κέτσαπ,το ζαμπόν,τα τυριά ,τα λαχανικά μας και διπλώνουμε το ρολό προσεχτικά.

-Έπειτα το τοποθετούμε στο ταψί και το ψήνουμε 30 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά στους 250 βαθμούς μέχρι να κάνει κρούστα και μετά χαμηλώνουμε στους 180,το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για άλλη μισή ώρα περίπου.

-Μέχρι να ψηθεί το ρολό μας βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα(όχι πολύ,ίσα ίσα να τσιμπιούνται με το πιρούνι) -Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

-Μετά ψιλοκόβουμε το ζαμπόν.το φρέσκο κρεμμυδάκι,τον άνηθο,τις πίκλες ,ρίχνουμε την μαγιονέζα και ανακατεύουμε όλα μαζί -Παγώνουμε στο ψυγείο και έτοιμη!!!!

Δείτε ακόμα: Χοιρινό μπουκιές με σάλτσα μουστάρδας!!!

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Κυριακάτικο μενού!

900γραμμ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στον κόφτη σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες

200γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα

500ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι-Πιπέρι

Βούτυρο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώστε ένα πυρέξ και βάλτε μια στρώση πατάτες. Από πάνω αλατάκι, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα. Θα συνεχίσετε να κάνετε στρώσεις πατάτας με τα υπόλοιπα, μέχρι να εξαντληθούν οι πατάτες. Περιχύστε το με τη κρέμα γάλακτος και φουρνίστε το για 1 ώρα και 30 λεπτά.

2. Πριν το ξεφουρνίσετε τρυπήστε τις πατάτες με ένα πιρούνι για να βεβαιωθείτε ότι μαλακώσανε. Σερβίρετε το αμέσως.

Σημ: Για οικονομία χρόνου, ψήστε το ρολό και τις πατάτες ταυτόχρονα, σε φούρνο με αέρα. Φουρνίστε πρώτα τις πατάτες, γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο και έπειτα αρχίστε τη διαδικασία της προετοιμασίας του κιμά.

Κέικ μαρμπρέ σαν της μαμάς

Κυριακάτικο μενού!

180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε καρέ
230 γρ. ζάχαρη
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
180 γρ. γάλα με πλήρη λιπαρά χλιαρό και 1 1/2 κ.σ. επιπλέον
30 γρ κακάο σε σκόνη κοσκινισμένο
ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Δείτε ακόμα: Απολαυστικό χοιρινό με κρεμώδη σάλτσα γιαουρτιού και πορτοκάλι

 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Σε σταθερό μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα με την προσθήκη κάθε αυγού. Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης).
Κατόπιν προσθέτουμε και το γάλα. Μεταφέρουμε το μισό μείγμα σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το κακάο. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 1/2 κ.σ. ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με τη μαρίζ να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε εναλλάξ στη φόρμα κουταλιές και από τα δύο μείγματα. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σχέδιο πιέζοντας ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού ώστε να δημιουργήσουμε σχεδιασμούς της αρεσκείας μας με το μείγμα κέικ. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί για να μην απλωθεί υπερβολικά η σοκολάτα και τελικά το κέικ γίνει σοκολατένιο και όχι μαρμπρέ.
Ψήνουμε το κέικ για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Το κέικ μας είναι έτοιμο όταν το τρυπήσουμε με μαχαίρι και αυτό βγαίνει καθαρό χωρίς υπολείμματα ζύμης. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε το μαρμπρέ κέικ με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Φωτο: festibrate.com

Ζαμπονοτυροπιτα για την παρέα

Κυριακάτικο μενού!
Υλικά
Για Ζαμπονοτυρόπιτα κόλαση

250 γρ. κασέρι

250 γρ. γραβιέρα

250 γρ. έμενταλ

250 γρ. κεφαλογραβιέρα

250 γρ. φέτα

250 γρ. ζαμπόν

1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας

1 λίτρο φρέσκο γάλα

5 μεγάλα αυγά

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση
Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη όλα τα τυριά ή τα ψιλοκόβουμε σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Διαλύουμε (ψιλοκόβουμε) 4 φύλλα, τα προσθέτουμε στα τυριά και τα ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα.

Αδειάζουμε μέσα όλη τη γέμιση (τυριά, ζαμπόν, σπασμένα φύλλα) και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα. Χαράζουμε ελαφρά τη ζαμπονοτυρόπιτα και χωρίς να την πιέζουμε, την κολλάμε προς τα κάτω.

Χτυπάμε τα αυγά με μίξερ χειρός και προσθέτουμε το γάλα. Περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί για 15’ στον πάγκο της κουζίνας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.

 

 

 

 

Close