Υλικά:
Για το προζύμι:
Για την ζύμη:
Για το άλειμμα:
Συνταγή για παραδοσιακό Λαμπρόψωμο από τον Παναγιώτη Παπαδάκη. Το λαμπρόψωμο ή λαμπροκουλούρα του Παναγιώτη Παπαδάκη είναι η τελεία ιδέα για ψωμί το Πάσχα.
Τι είναι το λαμπρόψωμο και πότε το φτιάχνουμε
Tο Λαμπρόψωμο η αλλιώς λαμπροκουλούρα είναι το γιορτινό Πασχαλινό ψωμί που το φτιάχνουμε την Μεγάλη Πέμπτη και το κόβουμε το μεγάλο Σάββατο ή σε άλλα μέρη το κόβουν την Κυριακή του Πάσχα . Η υφή που έχει είναι ανάμεσα σε τσουρέκι και ψωμί αλλά η γεύση του δεν είναι γλυκιά.
Δείτε λοιπών παρακάτω την καλύτερη συνταγή για παραδοσιακό Λαμπρόψωμο από τον Παναγιώτη Παπαδάκη
Χρόνος Εκτέλεσης 30′ Χρόνος Αναμονής 1 ώρα και 30′ Η συνταγή είναι για ένα Λαμπρόψωμο
Για το προζύμι
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι 1 κτσ ζάχαρη 150 γρ γάλα(σε θερμοκρασία δωματίου) 9 γρ ξηρή μαγιά
Για την ζύμη
400 γρ αλεύρι για τσουρέκι 150 γρ γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) 70 γρ λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου) 1 κτγ αλάτι 1/2 κτγ γλυκάνισο 1/2 κτγ μαχλέπι
Για το άλειμμα
1 αυγό Σουσάμι Φόρμα 24 εκ.
English
INGREDIENTS 100 g bread flour 1 tbsp sugar 150 g milk(at room temperature) 9 g dry yeast ———————————————- 400 g bread flour 150 g milk(at room temperature) 70 g melted butter(at room temperature) 1 tsp salt 1/2 tsp anise 1/2 tsp mahlab ——————————————— 1 egg Sesame ———————————————— 24 cm

GERMAN
ZUTATEN 100 g Brot mehl 1 EL Zucker 150 g Milch (bei Raumtemperatur) 9 g Trockenhefe ———————————————- 400 g Brot mehl 150 g Milch (bei Raumtemperatur) 70 g geschmolzene Butter (bei Raumtemperatur) 1 TL Salz 1/2 TL Anis 1/2 TL Mahlab —————————————– 1 Ei Sesam —————————— 24 cm

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα , την ξηρή μαγιά, την ζάχαρη ,το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα. Κάνουμε στόφα τον φούρνο (τον ανοίγουμε στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στην συνέχεια τον κλείνουμε κοιτάμε να μην καίει η σχάρα )και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει. Βάζουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)τον γλυκάνισο και το μαχλέπι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα.
Δείτε ακόμη Τα τσουρέκια του Παναγιώτη Παπαδάκη
Συμπληρώνουμε και το αλάτι μέσα στο αλεύρι. Παίρνουμε το αλεύρι για τσουρέκι και το προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά. Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο. Πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.Κόβουμε ένα κομμάτι 100 γρ και το χωρίζουμε στην μέση.

Το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη.
Πατάμε την ζύμη με τα χέρια μας και την βάζουμε σε μια αποσπώμενη 24 εκ. φόρμα αφού έχουμε στρώσει στον πάτο μια λαδόκολλα. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μια μεμβράνη για 40-50 λεπτά ανάλογα μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο. Τα 2 μπαλάκια των 50 γρ τα κόβουμε στην άκρη και τα βάζουμε πάνω από το Λαμπρόψωμο φτιάχνοντας έναν σταυρό. Αλείφουμε με 1 αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 180 c.
Αφού ψηθεί βάζουμε στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό. To Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα είναι έτοιμο να το απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας την ημέρα της Ανάστασης. Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!