Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Πριν ακόμη δοκιμάσετε αυτήν την τούρτα, το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει πορτοκάλι, σοκολάτα και κανέλα!

Εύκολη, απλή τούρτα με διάχυτο το άρωμα του πορτοκαλιού, της σοκολάτας και της κανέλας! Βάζοντας και καρύδια συμπληρώνουμε τον υπέροχο συνδυασμό, που όπως και να το κάνουμε είναι από τους πιο πετυχημένους!

Δειτε ακομα Η πιο Σοκοτέλεια τούρτα που έχεις ποτέ φάει – Nutella Brownie Mousse Cake

Υλικά για παντεσπάνι :

150 γρ. ζάχαρη 5 αυγά 80 ml ηλιέλαιο Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 170 γρ. αλεύρι 1 μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα αλάτι 1 βανίλια

για κρέμα πορτοκάλι :

½ λίτρο γάλα Φλούδες από 2 πορτοκάλια Χυμός από 2 πορτοκάλια 4 αυγά 100 γρ. βούτυρο 150 γρ. ζάχαρη 100 γρ. κορνφλάουρ (περίπου 10 κουτ. σούπας) 2 βανίλιες 1 φακελάκι σαντιγί βανίλια Γιώτης Garni 200 γρ. κρύο γάλα

Για το σιρόπι :

Σιρόπι από κομπόστα πορτοκάλιή ροδάκινο 5 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι Χυμό από 4 φρέσκα πορτοκάλια

για την γκανάζ :

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 100 γρ. βούτυρο 1 κουτ. σούπας γεμάτη μέλι Καρύδια Κανέλα σκόνη για πασπάλισμα

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Εκτέλεση :

Κρέμα :

Πρώτα θα ετοιμάσουμε την κρέμα χρησιμοποιώντας 2 κατσαρολάκια. Στο 1ο θα βάλουμε το γάλα, τις φλούδες και το χυμό από τα πορτοκάλια και θα το βάλουμε να ζεσταθεί

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

 

Σε ένα μπολ χτυπάμε αυγά, τα ρίχνουμε στην 2ηκατσαρόλα, προσθέτουμε την ζάχαρη, το βούτυροκαι ανακατεύουμε σιγά – σιγά να λιώσει το βούτυρο.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

 

Αφαιρούμε τις φλούδες από το γάλα, το ρίχνουμε στο περιεχόμενο της 2ης κατσαρόλας, προσθέτουμε τις βανίλιες, το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μετατραπεί σε μία κρέμα με πηχτή υφή. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, την σκεπάζουμε με μεβράνη όχι στο χείλος της κατσαρόλας αλλά πάνω από την κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά για να την χτυπήσουμε αργότερα με την σαντιγί.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Παντεσπάνι :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν τα οποία τα έχουμε κοσκινίσεικαι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι τα υλικά να ενσωματωθούν. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 24-26 εκ. και προσέχουμε να περισσεύει αριστερά και δεξιά του ταψιού για να βγάλουμε εύκολα το παντεσπάνι. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και με μία σπάτουλα το στρώνουμε ομοιόμορφα.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλαΤο ψήνουμε περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά αφαιρούμε την λαδόκολλα και το τοποθετούμε σε ένα δίσκο εργασίας για να το δουλέψουμε αργότερα.

Σιρόπι :

Σουρώνουμε το σιρόπι από την κομπόστα, το αραιώνουμε με τον χυμό από τα πορτοκάλια, προσθέτουμε και το λικέρ και ανακατεύουμε.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο χυμό πορτοκαλιού ή το κλασσικό σιρόπι με ζάχαρη, νερό και λεμόνι.

Η κρέμα έχει κρυώσει. Χτυπάμε το garni με το κρύο γάλα μέχρι να γίνει σαντιγί. Ρίχνουμε με μία μαρίζ μέσα στο κάδο του μίξερ την κρέμα και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να γίνει ένα με την σαντιγί.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Ξεκινάμε την συναρμολόγηση της τούρτας μας. Κόβουμε το παντεσπάνι στην μέση και βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα,

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

το σιροπιάζουμε και βάζουμε σχεδόν όλη την κρέμα, κρατώντας πολύ λίγο για να την στρώσουμε στο δεύτερο παντεσπάνι.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Από επάνω σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και σιροπιάζουμε.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γκανάζ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την σοκολάτα τεμαχισμένη, το βούτυρο παγωμένο σε κομμάτια, το μέλι

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν, την αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε 5 -10 λεπτά να κρυώσει.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Καλύπτουμε το 2ο παντεσπάνι με την γκανάζ.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

 

Γαρνίρουμε με χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα και την αφήνουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες πριν την σερβίρουμε

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Τούρτα πορτοκάλι με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα

Καλή επιτυχία!

Δειτε ακομα Η απόλυτη τούρτα μπανάνα σοκολάτα

Δείτε όλες τις λαχταριστες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

 

 

 

 

 

 

Αρετή Παπαδοπούλου
Αρετή Παπαδοπούλου

Είμαι η Αρετή Παπαδοπούλου ,Δημοτική υπάλληλος και μητέρα 2 αγοριών και ζω στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας. Η αγάπη και το μεράκι μου για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσω την πολύ πετυχημένη στήλη μαγειρικής «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ» στην εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, και στο E-PTOLEMEOS.GR. Επίσης πολλές είναι οι αναφορές στις συνταγές μου, στα ιστολογία μεγάλων διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη. Οι συνταγές μου απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες. Δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας καθώς είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους.Η μεγάλη μου αγάπη είναι τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ!Θα τα λέμε και από δω κάθε Δευτέρα!


Close