Δευτέρα
Ζυμαρικά με μανιτάρια, ντοματίνια και ζαμπόν
Υλικά:
250 γρ. ζυμαρικά
250 γρ. μανιτάρια, πλυμένα και κομμένα στα τέσσερα
100 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
2 κούπες ντοματίνια, κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα
αλάτι
πιπέρι
βασιλικό
θυμάρι
ελαιόλαδο
1/2 κούπα νερό στο οποίο βράσατε τα μακαρόνια
1 κ.σ. βούτυρο
1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
1) Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό με βάση τις οδηγίες στο πακέτο τους.
2) Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλτε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
3) Τσιγαρίστε το ζαμπόν μέχρι να ροδίσει.
4) Αφαιρέστε το ζαμπόν από το τηγάνι και προσθέστε λίγο ακόμα λάδι. Βάλτε τα μανιτάρια στο τηγάνι και αφήστε τα να σωταριστούν καλά και να πάρουν ωραίο χρώμα για 7 με 8 λεπτά.
5) Προσθέστε τα ντοματίνια με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Αφήστε τα ντοματίνια να μαγειρευτούν για 4 με 5 λεπτά. Προσθέστε το νερό από τα ζυμαρικά και αφήστε το να πάρει μια βράση για 1 λεπτό. Προσθέστε το βούτυρο και τη παρμεζάνα για να δέσει η σάλτσα. Τέλος προσθέστε το ζαμπόν.
6) Προσθέστε φρέσκο ή αποξηραμένο βασιλικό και προσθέστε τα στραγγισμένα μακαρόνια. Ανακατέψτε καλά.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Νηστίσιμη Μακαρονάδα με Μακεδονικό Ταχίνι
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. ζυμαρικά πέννες
- 6 λιαστές ντομάτες
- 2 ψητές πιπεριές φλωρίνης
- 100 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1 κουταλιά σόγια σος
- 1 κουταλάκι μουστάρδα ντιζόν
- αλάτι-πιπέρι
- Παρθένο Σησαμέλαιο (Αφοι Χαΐτογλου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η εκτέλεση είναι απλή. Ενώ βράζεις τα ζυμαρικά, περνάς από το τηγάνι τις λιαστές ντομάτες με τις πιπεριές, το σησαμέλαιο και τη σόγια σος. Αν θες μπορείς να προσθέσεις και κρεμμύδι ή σκόρδο. Είναι προαιρετικά αλλά πηγαίνουν πολύ! Μετά από λίγο προσθέτεις τη μουστάρδα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύεις και βάζεις μέσα εκεί το ταχίνι και λίγο φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών, έτσι ώστε η σάλτσα να γίνει ζουμερή. Κατεβάζεις από την φωτιά και ανακατεύεις μέσα εκεί τα ζυμαρικά αφού τα έχεις πρώτα στραγγίσει. Εναλλακτικά μπορείς να μην βάλεις το νερό και να ρίξεις τα ζυμαρικά ελαφρώς στραγγισμένα όπως κάνουμε στο βίντεο! Σε κάθε περίπτωση θες να έχεις μία ζουμερή αλλά και πλούσια σάλτσα που θα κάνει τα μακαρόνια πολύ πολύ νόστιμα!
Τρίτη
Γιουβέτσι κοτόπουλο
Κοτόπουλο – 1 τεμ κομμένο σε μερίδες
Κριθαράκι – 200 γρ
Κρεμμύδι – 1 ψιλοκομμένο
Ντομάτα κονκασέ – 1 κουτί περασμένο στο μπλέντερ
Κεφαλοτύρι – 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο
Λευκό κρασί – 1/2 ποτήρι
Καρότο – 1 τριμμένο
Ελαιόλαδο – 1 φλιτζάνι του καφέ
Κύβος κότας – 1 τεμ
Αλάτι – πιπέρι
Ρίγανη – 1 πρέζα
Νερό – όσο χρειαστεί
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο, το αλατίζουμε και το σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο να ροδίσει. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να αχνιστεί, μετά βάζουμε το καρότο τριμμένο, τα ανακατεύουμε και τα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ντοματάκι, αλάτι, πιπέρι, λίγο ρίγανη, το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, τον κύβο κότας και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο).
Στην συνέχεια βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε ενώ αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Ψήνουμε ξανά για άλλα 40 λεπτά. Το παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί κι άλλο νεράκι. Μόλις είναι έτοιμο πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Χταπόδι γιουβέτσι
Δείτε την συνταγή εδώ
Τετάρτη
Αγκινάρες με σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά:
- 10 αγκινάρες
- 1/2 κιλό αρακά
- 5 καρότα σε ροδέλες
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 πατάτα
- 2-3 φέτες ζαμπόν ή προσούτο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 φλ. λάδι
- 1 κεσέ στραγγιστό γιαούρτι
- 1 λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κύβο λαχανικών
Εκτέλεση:
- Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ελαφρά, προσθέτουμε άνηθο, αρακά, καρότα, πατάτα, αγκινάρες, ζαμπόν ή το προσούτο, αλάτι, προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και αφήνουμε να μισοβράσουν. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
- Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Περνάμε όλο το υπόλοιπο φαγητό αφού κρυώσει από το μπλέντερ προσθέτοντας σιγά-σιγά και το γιαούρτι.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα τις αγκινάρες και περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Αγκινάρες λεμονάτες
Υλικά
Για 4-6 άτομα
16 αγκινάρες
4 ½ κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 1/2 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο (θα το λιώσουμε)
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε να βράσουν.
Όταν είναι έτοιμες αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε 1 σκελίδα σκόρδο,1 1/2 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού,4 ½ κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και 1 φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Όταν τη βγάλουμε αφαιρούμε τη δάφνη από τις αγκινάρες και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Το κρύο ορεκτικό μας είναι έτοιμο.
Πέμπτη
Μοσχαρίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά συνταγής
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 500 γραμμ. συκώτι μοσχαρίσιο
- Λίγο αλεύρι
- 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. μαϊντανό ή λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1. Κόβουμε το συκώτι σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε μακρόστενα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς.
200 γρ. φακές
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
400 ml ζωμό κοτόπουλο
4 φέτες μπέικον
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
κόλιανδρο ξερό
Εκτέλεση:
Εκτέλεση:
Κόβετε το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και το μπέικον σε πολύ μικρά καρεδάκια.Ξεπλένετε τις φακές και τις βράζετε σε νερό για 15′.Στη συνέχεια στραγγίζετε.
Καλύπτετε τον πάτο της κατσαρόλας με ελαιόλαδο.Σοτάρετε μαζί όλα τα λαχανικά και το μπέικον.Τέλος προσθέτετε και το σκόρδο.
Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτετε τον ζωμό, τον τριμμένο κόλιανδρο και αλατοπιπερώνετε.
Τέλος προσθέτετε τις φακές και χαμηλώνετε την φωτιά.
Βράζετε για 12′ χωρίς να ανακατέψετε καθόλου και έπειτα κλείνετε το μάτι και αφήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
- ½ κιλό φασόλια γίγαντες
- 3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 2 καρότα ψιλοκομμένα σε φέτες
- ½ κ.γ. φρέσκο βασιλικό
- 300 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Κόκκινο πιπέρι
- 500 γρ. Pummaro για κοκκινιστά
- 300 ml νερό από αυτό που έβρασαν τα φασόλια
Μουσκέψτε τα φασόλια από το βράδυ και την επομένη βάλτε τα στη χύτρα να βράσουν μέχρι να είναι έτοιμα.Σοτάρετε σε ένα τηγάνι τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν μεν, να μη μαυρίσουν δε.Προσθέστε τώρα τα καρότα και το Pummaro για κοκκινιστά ανακατεύοντας, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το κόκκινο πιπέρι, τα φασόλια, το νερό, το βασιλικό και το αλάτι.Ανακατέψτε μια δόση τα υλικά, αδειάστε τα σε ένα ταψάκι και ψήστε στους 200°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να μείνουν με ελάχιστο νερό και να χυλώσουν.
Σάββατο
Σπανακόρυζο
Υλικά
1 κιλό σπανάκι
4 πράσα το λευκό μέρος
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 ποτήρι του καφέ ρύζι Καρολίνα
1/2 ματσάκι άνηθο
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
χυμό απο 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά ψιλοκομμένα, τα πράσα κομμένα σε ροδέλες μόνο το άσπρο μέρος τους και τα σοτάρουμε. Μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε το σπανάκι ( πλυμένο και κομμένο χοντρά), ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας για να μαραθεί το σπανάκι και να βγάλει τα υγρά του. Αφού μαραθεί το σπανάκι μας, ρίχνουμε το ρύζι, 1-2 κούπες τσαγιού νερό βρασμένο, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά να μην μας κολλήσει το ρύζι. Λίγο πριν σβήσουμε το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει τα υγρά του.
Κυριακή
Μπριζόλες χοιρινές με πάπρικα
Υλικά συνταγής:
Μπιζόλες χοιρινές: 4 περίπου 200 γρ. η κάθε μία
Χυμό λεμονιού: από 1 μεγάλο λεμόνι
Καπνιστή πάπρικα: 2 κουταλάκια τσαγιού
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 2 κουταλιές σούπας
Τριμμένο σκόρδο: 1- 2 σκελίδες (ανάλογα το γούστο σας)
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας
Οδηγίες:
1. Βάζετε σε γυάλινο ή κεραμικό μπολ, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, το σκόρδο και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τις μπριζόλες. Τις γυρνάτε, να τυλιχτούν από παντού με το μείγμα. Σκεπάζετε και αφήνετε 20 λεπτά σε δροσερό μέρος.
2. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις μπριζόλες, να ροδίσουν καλά και από τις 2 πλευρές (5 – 8 πλευρά από κάθε πλευρά, ανάλογα το γούστο σας)
3. Βγάζετε τις μπριζόλες σε πιατέλα, τις αλατοπιπερώνετε και τις σερβίρετε αμέσως. Ταιριάζουν με πατάτες και σαλάτα.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Καλαμαράκια λεμονάτα
Υλικά
1 κιλό μέτρια καλαμάρια
2 ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
2 κλωναράκια βασιλικό
1 φλ. λευκό κρασί ξηρό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 λεμόνια το χυμό
αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα πλένετε σε μπόλικο τρεχούμενο νερό. Τα στραγγίζετε και κόβετε τα «σακουλάκια» τους σε κρίκους. Τα βάζετε σε μια σαλατιέρα, τα ραντίζετε με το χυμό του λεμονιού και τα αφήνετε παράμερα για ½ ώρα.
Χαράζετε σταυρωτά τον πάτο των ντοματών και τις ρίχνετε για ½ λεπτό σε νερό που σιγοβράζει. Τις στραγγίζετε, τις κρυώνετε με τρεχούμενο νερό, τις ξεφλουδίζετε, τις ξεσποριάζετε και τις κόβετε σε κύβους. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τα σκόρδα και ψαλιδίζετε τα φυλλαράκια του βασιλικού, κρατώντας 2-3 παράμερα για τη γαρνιτούρα. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι και τα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τους κύβους των ντοματών και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5 ακόμη λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα καλαμάρια με τη μαρινάτα τους, περιχύνετε με το κρασί, αλατίζετε πολύ ελαφρά, πασπαλίζετε με πιπέρι και τ’ αφήνετε να σιγοψηθούν για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, ανακατεύετε και τα σερβίρετε γαρνιρισμένα με τα φυλλαράκια βασιλικού που κρατήσατε παράμερα.
Οι πίτες της εβδομάδας
Κιμαδόπιτα
Υλικά
500 γρ. χωριάτικο φύλλο για πίτες
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 καρότα πολύ ψιλοκομμένα
200 γρ. μανιτάρια σε φετούλες
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κονσέρβα καλαμπόκι στραγγισμένο
2 – 4 αυγά βραστά κομμένα φέτες (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό
Ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί
Εκτέλεση
Αφήνετε το φύλλο να ξεπαγώσει
Προθερμένετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ταψάκι για να βάλετε τις πίτες.
Ζεσταίνετε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε και τον κιμά και τον καβουρδίζετε κι αυτόν. Προσθέτετε το καρότο, την ντομάτα, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Όταν μαραθούν αρκετά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε την πάπρικα, απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το καλαμπόκι και τα αυγά.
Απλώνετε τα φύλλα και τα κόβετε στη μέση. Παίρνετε ένα – ένα φύλλο, το λαδώνετε ελαφρά και σκορπίζετε στην επιφάνεια από το μείγμα του κιμά. Διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγετε σε ρολό. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το μίγμα του κιμά.
Αλείφετε τις πίτες με το χτυπημένο αυγό και ψήνετε στο φούρνο για 30 – 40 λεπτά (να ροδίσουν καλά)
Πίτα σφολιάτα με γέμιση πίτσας
Υλικά:
½ κιλό σουσάμι
3 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Κανέλα
Γαρύφαλλα σκόνη
1 κιλό φύλλα κρούστας
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Καλαμποκέλαιο για άλειμμα
Σιρόπι: 6 ποτήρια ζάχαρη, 8 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Πλένουμε, καβουρντίζουμε και σπάζουμε το σουσάμι. Προσθέτουμε τα καρύδια, την ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Στρώνουμε 7-8 φύλλα αλείφοντας τα με λάδι. Κατόπιν αρχίζουμε να στρώνουμε διαδοχικά φύλλα για γέμιση. Στο τέλος αφήνουμε μερικά φύλλα σκέτα. Μόλις τελειώσουμε με τη διαδικασία αυτή, καίμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι και το ρίχνουμε στην πίτα. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα. Όταν κρυώσει η πίτα, βράζουμε το σιρόπι για 8′ λεπτά και τη σιροπιάζουμε.
Ελιόπιτες ρολά, οι αρβανίτικες
Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό από πορτοκάλι
- 4 φλιτζάνια αλεύρι, περίπου
- 1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 3 φλυτζάνια τσαγιού ελιές Αμφίσσης, κομματιασμένες, χωρίς κουκούτσια, που θα τις έχετε ξεπλύνει καλά με χλιαρό νερό
- τα φύλλα από 3 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
Ανακατώστε το αλεύρι με το μπέικιν και φτιάξτε μια μαλακιά ζύμη με το λάδι και το πορτοκάλι. Αφήστε την να ξεκουραστεί. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι, βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε τις ελιές και, αφού κρυώσει η γέμιση, τον δυόσμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χωρίστε στα τέσσερα τη ζύμη, απλώστε στην επιφάνεια εργασίας ένα λαδόχαρτο και, πιέζοντας με τα χέρια, ανοίξτε με το κάθε κομμάτι μακρόστενο φύλλο 40 x 12 εκ. περίπου. Αδειάστε στη μέση σε μια γραμμή το ¼ της γέμισης και γυρίστε το φύλλο κλείνοντάς το να καλύψει τη γέμιση για να κάνετε ρολό.Με σπάτουλες και με τη βοήθεια του λαδόχαρτου μεταφέρετε το πρώτο ρολό σε λαμαρίνα και συνεχίστε με τα υπόλοιπα. Πασπαλίστε, αν θέλετε, με σουσάμι.Ψήστε τις ελιόπιτες για 35 λεπτά ή περισσότερο ώσπου να ροδίσουν. Αφήστε τις να κρυώσουν τελείως και κόψτε ροδέλες για να σερβίρετε.
Τα γλυκά της εβδομάδας
Semifreddo-nutella
Δείτε την συνταγή εδώ
Καζάν Ντιπί
Υλικά
4 Λίτρα φρέσκο γάλα
300 γρ. Κορν φλάουρ
1 Στήθος κότας βρασμένο και καλοχτυπημένο στο γουδί
600 γρ. Ζάχαρη
1 Κουταλιά μαργαρίνη
Εκτέλεση
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο ένα λίτρο κρύο γάλα. Βράζουμε τα άλλα τρία λίτρα και λιώνουμε μέσα τη ζάχαρη.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα καθώς και τις ίνες του κοτόπουλου και τη μαργαρίνη. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με στρογγυλό πάτο και το ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει η κρέμα να δένει.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα τετράγωνο ταψί και το βάζουμε πάνω στα μάτια του γκαζιού ή της ηλεκτρικής κουζίνας. Όταν αρχίζει να βγάζει σκουρόχρωμες φυσαλίδες, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Τεμαχίζουμε και σερβίρουμε.
Tip: Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με κανέλα ή το σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι.
Νηστίσιμα γλυκά
Νηστίσιμο κέικ μαρμπρέ
Δείτε την συνταγή εδώ
Πάστα φλόρα νηστίσιμη
Υλικά
300 γρ. μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 συσκευασία βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
3 κουτ. σούπας νερό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
500 γρ. αλεύρι
300 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι και βερίκοκο, αναμεμειγμένες
Εκτέλεση
1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την άχνη, τη μαργαρίνη, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το νερό και χτυπάμε με το «φτερό» (εξάρτημα) μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να γίνουν μία ομοιογενής ζύμη.
2. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να ξεκουραστεί. Έπειτα τη χωρίζουμε: παίρνουμε τα 2/3 της και φτιάχνουμε μία μπάλα. Τη βάζoυμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ.
3. Στρώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο σε ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. κι απλώνουμε πάνω τη μαρμελάδα. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδονάκια. Τα βάζουμε πάνω στη μαρμελάδα σταυρωτά, σε σχήμα ρόμβου.
4. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.
Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες