Μελομακάρονα με ελαιόλαδο, κλασικά και γεμιστά με δαμάσκηνα

Φτιάχνουμε υπέροχα μελομακάρονα σκέτα ή και γεμιστά με δαμάσκηνα και καρύδια. Αυτά τα μελομακάρονα είναι με ελαιόλαδο και επικάλυψη από καρύδια και φιστίκια, για τα πιο εντυπωσιακά Χριστούγεννα γεμάτα αρώματα και γεύσεις. Αυτή η συνταγή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους! Δοκιμάστε τα και καλές γιορτές!

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφού γίνει μια μαλακή ζύμη πλάθουμε σε μικρά μεγέθη τα μελομακάρονα και τα περνάμε από τον τρίφτη για να μας κάνει σχέδιο. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στους 180C.
Για τα γεμιστά μελομακάρονα παίρνουμε ζύμη στα χέρια μας πλάθουμε στρογγυλά μελομακάρονα πιέζουμε με τον αντίχειρα να γίνει μια λακκούβα και ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση, κλείνουμε προσεχτικά και κάνουμε μια μπαλίτσα την οποία πιέζουμε πάνω στον τρίφτη και τοποθετούμε στην λαμαρίνα.

Για το σιρόπι:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου πέντε λεπτά, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε μέσα 5 Μελομακάρονα τα γυρνάμε με μια τρυπητή κουτάλα αφήνοντας τα 1 λεπτό μέσα στο σιρόπι και αφαιρούμε μέσα σε ένα ταψάκι.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σανφιστικ μια πιατέλα και τοποθετούμε τα σιροπιαστά μελομακάρονα μας.

Για την γέμιση:

8 δαμάσκηνα (μαλακά) αν δεν είναι μαλακά τα μουλιάζουμε σε κονιάκ μέχρι να φουσκώσουν και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια προσθέτουμε λίγα καρύδια καπνισμένα με λίγο κανέλογαρύφαλλο.

Καλή επιτυχία φίλες μου

Helena’s Greek cooking

Μελομακάρονα με ελαιόλαδο, κλασικά και γεμιστά με δαμάσκηνα

Η συνταγή είναι της Eleni Martidou

Close