Ζαχαρομπακλαβάς Πάρου ένα τέλειο παραδοσιακό γλυκό που στην γεύση θυμίζει τον μπακλαβά που όλοι ξέρουμε, αλλά στην όψη μοιάζει με αμυγδαλωτό. Η συνταγή αυτή είναι παραδοσιακή της Πάρου οπού οι γυναίκες συνήθιζαν να την φτιάχνουν σε γιορτινά τραπέζια, γάμους και βαπτίσεις. Αυτό το πεντανόστιμο γλυκό με αμύγδαλα, καρυδιά, μελί, κανέλα και γαρίφαλο είναι ένα από τα γλυκίσματα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε μια φορά.
- αμυγδαλα 200 γρ άσπρο
- καρυδια 200 γρ
- μελι 350 γρ
- ζαχαρη 150 γρ
- νερό 150 γρ
- σιμιγδαλι 4 κ.σ ψιλό
- κανελά 1 κ.σ κόφτη
- γαρίφαλο 1/4 κ.γ ( στη μύτη τού κουταλιού)
- πορτοκαλι Ξύσμα από ένα μικρό
- πορτοκαλι 1/2 φλ. ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού ή κόντιτα (προαιρετικά) του πάει όμως πολύ
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Υλικά
Ο ζαχαρομπακλαβάς είναι μια εναλλακτική πολύ εύκολη εκδοχή του κανονικού μπακλαβά που όμως είναι το ίδιο πλούσιος σε γεύση αλλά και σε αρώματα. Ιδανικό γλυκό για το γιορτινό τραπέζι άλλα και για την περίοδο τις νηστείας. Διαβάστε λοιπόν την συνταγή, σηκώστε τα μανίκια και πάμε στην κουζίνα να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο παραδοσιακό γλυκό!
Εκτέλεση
Καλύπτω το ταψάκι μου με λαδόκολλα και πασπαλίζω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Στο μουλτι ψιλοκόβω τα αμύγδαλα και το καρύδι ( αρκετά ψιλοκομμένα όχι όμως σκόνη) και ανακατεύω με το σιμιγδάλι μου τα μπαχαρικά το ξύσμα και το γλυκό πορτοκαλιού. Σε μια κατσαρολίτσα με χοντρό πάτο ρίχνω το μέλι μου και σε μέτρια φωτιά περιμένω να ρευστοποιηθεί . Προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό και βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 3-4 λεπτά. Το σιροπάκι μας θα κάνει χοντρές φουσκάλες. Προσθέτω τα υλικά μου με το σιμιγδάλι ,το αμύγδαλο ,το καρύδι, τα κανελογαρύφαλλα ,το ξύσμα και το φρούτο. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα μας . Ρίχνουμε το γλυκό στο ταψί καυτό απλώνουμε αρχικά με μια κουτάλα και πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη. Πατάμε με το χέρι μας μέχρι να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα. Αφήνουμε τουλάχιστον ένα βράδυ να κρυώσει καλά και να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια! Η συνταγή είναι για ταψάκι 35*25
Μπορείτε να φυλάξετε σε κουτάκι καλά κλεισμένα για αρκετές μέρες! Αν θέλετε να γίνει πιο χοντρός μπορείτε να το φτιάξετε σε μικρότερο ταψάκι ( εμένα μου αρέσει σε αυτό το πάχος 2 εκ. περίπου).
Καλή επιτυχία!!!!!!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Tzela Antonopoulou
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες