Παραδοσιακό αρνί στην σούβλα του Παναγιώτη Παπαδάκη

Συνταγή για Πασχαλινό Παραδοσιακό αρνί στην σούβλα του Παναγιώτη Παπαδάκη ζουμερό με τραγανή πέτσα. Ολά τα μυστικά για ψήσιμο αρνιού στη σούβλα.

    Υλικά

  • αρνι 10 κιλά ολόκληρο

Μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση και είναι ,όμως το αρνί στη σούβλα για να γίνει ζουμερό και συνάμα ξεροψημένο και με τραγανή πέτσα, έχει τα μυστικά του. Από το άλειμμα μέχρι το ψήσιμο, ο Παναγιώτης Παπαδάκης θα μοιραστεί αυτά τα μυστικά μαζί μας για να ψήσουμε το αρνί καλύτερα και από τις ψησταριές.

Η αγαπημένη μέρα της Άνοιξης έρχεται και μιλάμε φυσικά για την Κυριακή του Πάσχα που θα μοσχοβολήσει όλη η Ελλάδα ψητά αρνιά στα κάρβουνα. Ο Παναγιώτης Παπαδάκης μοιράζεται μαζί μας συμβουλές για παραδοσιακό αρνί στην σούβλα με τραγανή πέτσα και μπόλικο αλάτι και πιπέρι ως είθισται.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Παραδοσιακό αρνί στην σούβλα:

Παραδοσιακό-αρνί -στην -σούβλα-

Σ αυτό το επεισόδιο θα δούμε πως θα ψήσουμε το Αρνί στην σούβλα με παραδοσιακό τρόπο στους πρόποδες της Αλμωπίας! Πρέπει να κρατάμε την Παράδοση μας όσο μπορούμε!!

Εργαλεία

1 Σακοράφα
1 σπάγκο
15 κιλά κάρβουνα

Εκτέλεση για το Παραδοσιακό αρνί στην σούβλα

Πρέπει να φροντίσουμε να πάρουμε από την προηγούμενη μέρα ότι χρειαζόμαστε για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή. Το ιδανικό Βάρος για το αρνί πρέπει να είναι από 10 κιλά μέχρι 13 έτσι θα πετύχουμε καλύτερο ψήσιμο και γευστικό αποτέλεσμα.

Ανάβουμε τα κάρβουνα έτσι ώστε όταν ετοιμάσουμε το αρνί να έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία από το κάρβουνο. Φροντίζουμε να πλύνουμε το αρνάκι και να ετοιμάσουμε το πάγκο όπου πρέπει να είναι σταθερός.

Περνάμε την σούβλα από τον (ορθό) του αρνιού παράλληλα με την σπονδυλική στήλη φροντίζοντας να φτάσει στο κεφάλι όπου και θα κεντράρουμε να διαπεράσει το κέντρο του κρανίου! (Συνήθως χρειάζονται 2 άτομα!)

Δείτε ακόμα Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για αρνι,κατσικι,κοκορέτσι στη σούβλα

Σπρώχνουμε το δίχαλο κάτω από την λεκάνη ώστε να μπει στην σωστή θέση. Κοιτάμε να είναι στο κέντρο της σούβλας ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σωστά τα κάρβουνα μετέπειτα! Σπάμε λίγο τις αρθρώσεις από τα πόδια και τα περνάμε σταυρωτά από την πίσω μεριά της σούβλας.

Κόβουμε διπλό τον σπάγκο και δένουμε πολύ καλά τα πόδια 2 και 3 φορές ! Σε αυτό το σημείο (Πολλοί βρέχουνε το σπάγκο για να σφίξει καλύτερα!)
Έπειτα δένουμε το λαιμό σε 2 σημεία 1 ακριβώς κάτω από το κεφάλι και λίγο πιο κάτω όπου θα τον πιάσουμε μαζί με τα πόδια.

Ξεκινάμε την διαδικασία να αλείψουμε με ελαιόλαδο όλο το αρνάκι εσωτερικά και εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε πεταχτά όσο μπορούμε καλά σε όλα τα σημεία. Περνάμε στην διαδικασία να ράψουμε την κοιλιά με σπάγκο με την βοήθεια μιας σακοράφας.

Παραδοσιακό αρνί στην σούβλα του Παναγιώτη Παπαδάκη

Δείτε ακόμα Αρνί στη λαδόκολλα από την Γωγώ Σαμίου

Προσπαθούμε να ράψουμε όσο γίνεται πιο κοντά για να διατηρήσουμε τα υγρά και το λίπος εσωτερικά. Μόλις δούμε ότι τα κάρβουνα έχουν ασπρίσει τότε είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε στην σούβλα το αρνί.
Απλώνουμε τα κάρβουνα σε 2 σημεία 1 στα πόδια και στις ωμοπλάτες αποφεύγουμε στην κοιλιά.

Τοποθετούμε την σούβλα αρχικά στην υψηλότερη σκάλα ώστε να ψήνεται σιγά σιγά. Μόλις δούμε μετά από περίπου 50′ λεπτά ότι αρχίζει και Ιδρώνει τότε μπορούμε να κατεβάσουμε 1 σκάλα πιο κάτω την σούβλα.
Ιδανικά είναι αν έχουμε μοτέρ το βάζουμε σε αργή ταχύτητα.

Αν θέλετε να συμπληρώσετε κάρβουνα πρέπει να ανάψετε σε άλλο σημείο και να τροφοδοτείτε όταν χρειάζεται. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται 3 με 4 ώρες στα 10 κιλά αρνί. Καλή σας επιτυχία και καλό Πάσχα!

Παραδοσιακό-αρνί -στην -σούβλα-

Δείτε το παρακάτω βίντεο για το Παραδοσιακό αρνί στην σούβλα :

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close