Ένα “αλλιώτικο” παστίτσιο με κριθαράκι. Ένα ξεχωριστό, πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο για ένα φαγητό που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση του όποιον το δοκιμάσει. Μια συνταγή για ένα πιάτο που αξίζει το κόπο να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
80 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
500 γρ.(2 συσκευασίες των 250 γρ.) ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη ή ώριμες φρέσκες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
¾ φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
½ φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1 δόση μπεσαμέλ (βλέπε συνταγή εδώ)
¾ φλ. τσαγιού τυρί τσένταρ, (ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει και δεν είναι αλμυρό) τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία, και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας καλά για 2 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε για ½ λ ακόμα. Στη συνέχεια δυναμώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το κιμά και τον σοτάρετε για 4-5 λ ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να κομματιαστεί καλά και αλλάξει χρώμα.
Προσθέτετε το πελτέ, ανακατεύετε, ρίχνετε τις κομμένες ντομάτες με τα υγρά τους, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, την κανέλα, τη ρίγανη και 200 ml νερό. Ανακατεύετε καλά και μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύετε το κιμά για 15-10 λ ή μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει ο κιμάς με το λαδάκι του. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάτε το ξυλάκι κανέλας, ρίχνετε το το δυόσμο (ή το μαϊντανό) και ανακατεύετε καλά.
Εν τω μεταξύ βάζετε το κριθαράκι σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό να βράσει, 2 λ λιγότερο από το χρόνο που προτείνετε στη συσκευασία του. Το στραγγίζετε καλά.
Μέχρι να γίνει το κριθαράκι, φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Προαιρετικά, αντί για 1 δόση μπορείτε να φτιάξετε 1 ½ ή ακόμα και 2 δόσεις μπεσαμέλ ανάλογα με το μέγεθος της γάστρας/ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και τις προτιμήσεις σας για το πάχος της μπεσαμέλ. Αποσύρετε τη μπεσαμέλα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ή λαδώνετε μια βαθιά γάστρα ή ταψί και ρίχνετε μέσα το στραγγισμένο κριθαράκι και τη μισή τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ανακατεύετε. Απλώνετε πάνω από το κριθαράκι με μια σπάτουλα πάνω το κιμά σε μια στρώση ή τον ανακατεύετε να ενσωματωθεί με το κριθαράκι. Ισιώνετε την επιφάνειά του.
Ρίχνετε μέσα στη μπεσαμέλ την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα, ανακατεύετε καλά και την απλώνετε πάνω από το κιμά και το κριθαράκι. Ισιώνετε την επιφάνειά της και πασπαλίζετε από πάνω το τριμμένο τσένταρ.
Σκεπάζετε τη γάστρα, ή το ταψί σας με αλουμινόχαρτο (χαλαρά χωρίς να ακουμπά στη μπεσαμέλ) και ψήνετε το παστίτσιο σας στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Στη συνέχεια ξεσκεπάζετε τη γάστρα (ή αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο) αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 190-200 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες