Πεντανόστιμες συνταγές με αρνί

Ποιός σας είπε οτι το αρνί το τρώμε μόνο το Πάσχα! Το αρνί είναι ένας κρέας, που έχει ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να συνοδευτεί με οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε! Αυτό μπορεί να αποτελέσει το κύριο πιάτο για κάθε σας περίσταση!  Δείτε απίστευτες συνταγές που σίγουρα θα λατρέψετε!

Αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια

Πεντανόστιμες συνταγές με αρνίΣυνταγή από: alwayshungry

Υλικά Συνταγής

– αρνί σούβλας που περίσσεψε
– 250 ml ντομάτα στον τρίφτη
– 1 μεγάλο κρεμμύδι
– ελαιόλαδο
– αλάτι
– πιπέρι
– φρέσκια ρίγανη
– χοντρά μακαρόνια

Εκτέλεση Συνταγής

Ζεσταίνουμε μία πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι.

Μετά από λίγο προσθέτουμε το αρνί σε κομμάτια, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τη ντομάτα και τη ρίγανη.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια και μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε λίγη μαργαρίνη.

Σερβίρουμε το κοκκινιστό αρνάκι με τα μακαρόνια, πασπαλίζοντας λίγο τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συγκλονιστικά αρνίσια κεμπάμπ

Πεντανόστιμες συνταγές με αρνί      Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής

1 κιλό αρνίσιο κιμά περασμένο μία φορά από τη μηχανή του κιμά
2 ψημένες πιπεριές Φλωρίνης (εμπορίου ή σπιτικές)
2 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τον κιμά που αλέσαμε σε μπολ.
Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μαϊντανό, την πάπρικα και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε αρκετή ώρα τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. Ο κιμάς είναι έτοιμος όταν πιάνοντάς τον με τα δάχτυλα αρχίσει να κολλάει (περίπου 10΄ ζύμωμα). Σκεπάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει ώστε να πλάθεται.
Παίρνουμε πλακέ σούβλες για κεμπάμπ και τις «ντύνουμε» με το μείγμα. Ψήνουμε στη σχάρα για 7΄-8΄ από κάθε πλευρά.

Δείτε ακόμη: Φασολάκια με κιμά και σάλτσα γιαουρτιού. 

Αρνί μέσα σε καρβέλι από ζυμωτό ψωμί

Πεντανόστιμες συνταγές με αρνί      Συνταγή από: clickatlife.gr

Υλικά:

Αρνί – 2 1/2 κιλά
Καρβέλι από ζυμωτό ψωμί – 1 τεμ. περίπου 2 κιλά
Βούτυρο ή μαργαρίνη – 3-4 κουταλιές της σούπας
Πατάτες – 3 τεμ. κομμένες σε κύβους
Χυμό λεμονιού – από 1 1/2 λεμόνι
Ρίγανη – 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
Σκόρδο – 2 σκελίδες
Κεφαλογραβιέρα – 200 γρ. κομμένη σε κύβους
Καπνιστό τυρί – 200 γρ. κομμένο σε κύβους
Αλάτι – 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
Μπέικον – 5 φέτες κομμένο σε μικρά κομμάτια
Πιπέρι – 1 κουταλάκι του γλυκού
Νερό – 2 φλιτζάνια του τσαγιού

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το κρέας καλά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο ή μαργαρίνη και τις σοτάρουμε. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε μέσα στις πατάτες.

Στην συνέχεια προσθέτουμε και το κρέας, τον χυμό λεμονιού, το μπέικον, τα τυριά, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά. Κόβουμε από το καρβέλι το πάνω μέρος σαν καπάκι, του αφαιρούμε την ψίχα και αφήνουμε 2 πόντους μόνο από την ψίχα του. Την ψίχα που αφαιρέσαμε την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο καρβέλι, κλείνουμε με το καπάκι και αλείφουμε όλο το ψωμί με βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγο νερό. Το τυλίγουμε με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 40 λεπτά. Τρώγεται ζεστό.

* Σχετικά με το ζυμωτό ψωμί βλ. αντίστοιχη συνταγή Ψωμί σπιτικό το οποίο ψήνεται πρώτο ή μπορούμε να το έχουμε έτοιμο από το προηγούμενο βράδυ, αλλά φυσικά και με καρβέλι από αρτοποιείο μπορούμε να υλοποιήσουμε την συνταγή.

Δείτε ακόμη: Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αλείφετε μέλι και κανέλα στο ψωμί στο πρωινό σας!

Αρνί ξεκοκαλισμένο στη λαδόκολλα με αρακά

Πεντανόστιμες συνταγές με αρνίΣυνταγή από: kathimerini.gr

Υλικά για 6 – 8 άτομα:

2 αρνίσια μπούτια, περίπου
2 κιλά καθαρό βάρος (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα ξεκοκαλίσει), κομμένα σε κύβους 3 εκ.
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 12 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 μάτσο άνηθο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, χοντροκομμένα
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, χοντροκομμένα
200 γρ. αρακάς φρέσκος (θα χρειαστεί να πάρουμε γύρω στα 500 γρ. ακαθάριστο) ή κατεψυγμένος
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Ζεματίζουμε τον αρακά σε νερό που κοχλάζει για 3 – 4 λεπτά. Τον σουρώνουμε. Σοτάρουμε τα κομμάτια αρνιού (σε δόσεις) σε αντικολλητικό τηγάνι σε 2 κουταλιές από το λάδι, για 3 – 4 λεπτά κάθε δόση, ίσα να ροδίσουν.

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα κομμάτια από το αρνί, τον άνηθο, το μαϊντανό, όλα τα κρεμμύδια, τον αρακά, αλατοπίπερο και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες τη μία πάνω στην άλλη και λαδώνουμε με 2 κουταλιές από το λάδι. Αδειάζουμε στο κέντρο το μείγμα του μπολ.

Δημιουργούμε ένα δέμα σαν φάκελο, φέρνοντας τις πλευρές της λαδόκολλας που περισσεύει πάνω από τα υλικά. Δένουμε με σπάγκο.

Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε πολύ προσεκτικά το δέμα.

Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σερβίρουμε το κρέας με τον αρακά και τα ζουμιά που θα έχουν αφήσει τα υλικά.

Το αρνί είναι ένας κρέας, που έχει ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να συνοδευτεί με οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε!

Αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με πατάτες σκόρδο και πορτοκαλι

Πεντανόστιμες συνταγές με αρνί     Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα

Πεντανόστιμες συνταγές με αρνίΣυνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής:

1 κιλό αρνί ή κατσίκι κομμένο σε μερίδες
200 γραμ. κεφαλοτύρι
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3 μεγάλες πατάτες
3 χρωματιστές πιπεριές
3 σκ. σκόρδο
1 κ. σούπας ρίγανη
2 κ.σ. μουστάρδα
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μερίδες μικρές το ξεκοκαλισμένο κρέας.
Βάζουμε το κρέας σε μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε τα λαχανικά καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ μεγάλα. Ρίχνουμε το τυρί κομμένο σε καρέ, τα σκόρδα, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την μπασίνα και τη φυλάμε στο ψυγείο το λιγότερο για 2 ώρες, μέχρι να μαριναριστεί.
Απλώνουμε δύο μεγάλες λαδόκολλες και αδειάζουμε όλο το μείγμα.
Κλείνουμε σε μεγάλο πακέτο και δένουμε σφιχτά με σπάγκο.
Βάζουμε μέσα σε ταψί, χωρίς να προσθέσουμε στο ταψί νερό ή άλλο υλικό.
Ψήνουμε για 1 και 15 λεπτά στους 180 βαθμούς C.

Γεμιστό αρνάκι

Πεντανόστιμες συνταγές με αρνί              Συνταγή από: olivemagazine.gr

Υλικά

1 αρνάκι γύρω στα 7-8 κιλά, με συκωταριά
1 κιλό διάφορα τυριά κομμένα σε κύβους (κασέρι, μυζήθρα, κεφαλογραβιέρα κ.λπ.)
1/4 κιλού ρύζι, τύπου καρολίνα ή νυχάκι
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
2 αβγά
1 φλιτζάνι κουκουνάρια
1 ξυλάκι κανέλας
μπαχάρι, μερικούς κόκκους
2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 λεμόνια, το χυμό
αλάτι, μπόλικο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε το αρνί και το αφήνετε να στραγγίσει από τα υγρά του. Ζεματάτε για λίγα λεπτά τη συκωταριά και, όταν κρυώσει, την ψιλοκόβετε με ψαλίδι κουζίνας.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε σε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο και το βούτυρο, τα κρεμμύδια και την ψιλοκομμένη συκωταριά. Την αρωματίζετε με την κανέλα και το μπαχάρι.

Μετά από μερικά λεπτά προσθέτετε και το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε δύο φλιτζάνια νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά, μέχρι δηλαδή να απορροφηθούν τα υγρά. Την αφήνετε να κρυώσει.

Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και τα προσθέτετε μαζί με τα τυριά και τα κουκουνάρια στο μίγμα της συκωταριάς.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Γεμίζετε το αρνί αφού βάλετε στο πάνω και κάτω μέρος του ένα κομμάτι ψωμί, για να μη χυθεί η γέμιση. Ράβετε τα ανοίγματα. Δένετε τα ποδαράκια μεταξύ τους. Αλείφετε το αρνί με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε καλά.

Βάζετε το αρνάκι σε λαδωμένο ταψί με τα κλαδάκια δεντρολίβανου. Ρίχνετε ένα δυο ποτήρια ζεστό νερό. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5-6 ώρες στους 140°C. Ανάλογα με το φούρνο σας, ίσως χρειαστεί να το αναποδογυρίσετε ύστερα από 3-4 ώρες, για να ροδίσει καλά και από την άλλη μεριά. Αν ύστερα από κάποιες ώρες έχει ήδη ροδίσει καλά, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Tips

Φτιάξτε ένα πλέγμα από κληματόβεργες στο ταψί και τοποθετήστε πάνω το αρνάκι να ψηθεί.

Αν διαθέτετε πήλινο μεγάλο σκεύος που χωρά στο φούρνο σας, βάλτε κληματόβεργες στον πυθμένα του, ακουμπήστε από πάνω το αρνί, κλείστε το με το καπάκι του και σφραγίστε με σφικτό ζυμάρι. Ψήστε το στους 180°C υπολογίζοντας 1 ώρα ανά κιλό κρέατος.

Δείτε ακόμη: Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για αρνι,κατσικι,κοκορέτσι στη σούβλα

Πουγκάκια με μπουκιές αρνιού

Πεντανόστιμες συνταγές με αρνί            Συνταγή από: olivemagazine.gr

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1½ κιλό αρνίσιο κρέας ψαχνό, από μπούτ
150γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
3 καρότα μέτρια, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
200γρ. αρακά ψιλό
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
μερικά κοτσάνια σέλινο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε, σκουπίζετε το κρέας και το κόβετε σε μικρές μπουκιές. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και, αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνετε μέσα το κρέας, τα καρότα και τον αρακά και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια για 15 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να ροδίσει το κρέας.

Ρίχνετε την πάπρικα, το αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με λευκό κρασί. Σιγομαγειρεύετε μέχρι το αρνί να απορροφήσει εντελώς το κρασί. Το βγάζετε τότε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτετε τότε το κεφαλοτύρι και ανακατεύετε.

Παίρνετε δύο φύλλα κρούστας, τοποθετείτε το ένα επάνω στο άλλο και τα κόβετε στη μέση κατά πλάτος. Στη μέση κάθε κομμένης επιφάνειας τοποθετείτε από τέσσερις πέντε κουταλιές μίγματος αρνιού, λαχανικών και τυριού. Κλείνετε τα φύλλα προς τα επάνω και τα συγκρατείτε με ένα μαλακό κοτσανάκι σέλινο (ζεματισμένο σε νερό που βράζει).

Μεταφέρετε τα πουγκιά σε ταψί και με τη βοήθεια ενός πινέλου τα λαδώνετε καλά παντού. Σκεπάζετε τα πουγκιά με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αμέσως μετά τα ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Τα σερβίρετε στα πιάτα ζεστά

Γιώτα Ρουμπή
Γιώτα Ρουμπή

Ονομάζομαι Παναγιώτα Ρουμπή είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αγαπώ να γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο γι αυτό το site! μου αρέσει να ενημερώνομαι για κάθε τι καινούργιο και να το μοιράζομαι μαζί σας!


Close