Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Μαλακή πίτα στο ταψί με σπανάκι, κρεμμύδια, πιπεριές και μανιτάρια. Συνταγή για σπανακόπιτα με λαχανικά, με αφράτη ζύμη τύπου κουρού, ιδανική για μπουφέ ή για το οικογενειακό τραπέζι. Μπορείτε να την κάνετε και νηστίσιμη αν δεν αλείψετε με αυγό αλλά με λάδι! Υπέροχη γεύση και πολύ χορταστική!

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Σε αντικολλητικό τηγάνι έβαλα το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ,τον άνηθο, τις κόκκινες πιπεριές, τα άσπρα μανιτάρια ,τα πορτομπελο, το σκόρδο, το δυόσμο, το αλάτι και πιπέρι. Αφήνω για ένα τέταρτο ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και προσθέτω το σπανάκι με λίγο νερό, χαμηλώνω τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι για ένα τέταρτο.

Για την πίτα

Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μάγια με τη ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι (ξεκινήστε με 500 γραμμάρια αλλά θα το βάζετε σταδιακά και τα ζυμώνετε) και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι το αλάτι και το σπορέλαιο. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη τη χωρίζουμε σε δύο μπαλάκια και αφήνουμε για 10 λεπτά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα του κέικ και ανοίγουμε δύο φύλλα ίσα με τη φόρμα.

Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κάτω βάζουμε τη γέμιση και από πάνω το δεύτερο φύλλο. Με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε σε 6-7 σημεία. Αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη και μετά πασπαλίζουμε με ένα κρόκο (εγώ το ξέχασα) Βάζουμε τις ελιές και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Πίτα με σπανάκι και διάφορα λαχανικά (και νηστίσιμη)

Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Αννα Κασσανδρεια

Close