Ψωμί αργής ωρίμανσης – Πιο νόστιμο ψωμί δεν έχετε δοκιμάσει χωρίς κανένα συντηρητικό!
- αλευρι 3 κούπες κίτρινο ψιλό σταρένιο
- αλεύρι σκληρό 2 κούπες
- αλατι 1 κουταλάκι
- νερό Αρκετό
- προζύμι Περίπου 200 γρ.
Υλικά
Σήμερα η χρυσοχέρα μας, μοιράστηκε μαζί μας μία συνταγή για ψωμί αργής ωρίμανσης χρησιμοποιώντας σκληρό αλεύρι και κίτρινο αλεύρι χωρίς κανένα συντηρητικό. Είναι ένα υπέροχο ψωμί που σίγουρα όσοι μένετε στην επαρχία μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε παίρνοντας το αλεύρι από τους φούρνους της εμπιστοσύνης σας.
Δείτε ακόμα Σπιτικό ψωμί του τοστ από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη (βίντεο)
Είναι ένα ψωμί με μόλις 4 απλά και υγιεινά υλικά. Έχει πλούσια γεύση και μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια όπου η γιαγιά μας κάθε πρωί μας έφτιαξε ψωμί με μέλι και βούτυρο και απολαμβάναμε το χωριάτικο ψωμί με την τραγανή κόρα και την ψίχα που έλιωνε στο στόμα. Αξίζει να το δοκιμάσετε για εσάς και τα παιδιά σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ψωμί αργής ωρίμανσης:
Εκτέλεση
Στην αρχή βάζουμε το κίτρινο αλεύρι μαζί με το σκληρό αλεύρι σε μία λεκάνη, κατά προτίμηση πήλινη ή γυάλινη. Έπειτα κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε στην λακουβίτσα το αλάτι. Έπειτα ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό στο προζύμι για να το κάνουμε πιο αραιό.
Προσθέτουμε το μείγμα στην λακουβίτσα. Προοδευτικά ρίχνουμε δύο κούπες ζεστό νερό. Παίρνουμε αλεύρι από τις άκρες προς τα μέσα. Ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και τοποθετούμε το ψωμί στο ταψί.
Το ταψί το έχουμε προηγουμένως λαδώσει πολύ ελαφρώς. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος και σκεπασμένο όπως κάνουμε και με τα τσουρέκια για 8 ώρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στο αέρα για 1 τέταρτο. Στο τέταρτο κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς ενώ το κοιτάζουμε συχνά.
Tips για το Ψωμί αργής ωρίμανσης
Μαζί με το αλάτι αν θέλουμε προσθέτουμε και κοπανισμένη μαστίχα. Μετά το ανάπιασμα του προζυμιού χρειάζονται 4 ώρες εφόσον το αλεύρι δεν έχει προωθητικά. Το αφήνουμε να ανέβει όπως το ψωμάκι, στο ίδιο ζεστό μέρος, έτσι όπως έκαναν παλιά και μετά στο ψυγείο.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πάντα προζύμι το οποίο το αναπιάνουμε πιο πριν βεβαίως. Με αυτό το προζύμι μπορούμε να κάνουμε φύλλο, τσουρέκια και παξιμάδια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Xatzhstamatioy
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα