Συνταγή για ιδιαίτερο ριζότο με ρύζι μπασμάτι, λαχανικά και σταφίδες για την νηστεία της Σαρακοστής ή για vegan διατροφή.
Υλικά:
Για τα λαχανικά:
- καρότο 1-2
- αρακας 1 κούπα
- κουνουπιδι 1 κούπα
- κρεμμυδι 1 ξερό
- σάλτσα ντομάτας 150 ml περίπου
- ελαιολαδο 3-4 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Συνταγή για πρωτότυπο ριζότο με ρύζι μπασμάτι, σταφίδες και κοκκινιστά λαχανικά για όλη την οικογένεια, την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για κάθε περίοδο νηστείας ή vegan διατροφή. Εύκολο μεσημεριανό με ό,τι λαχανικά έχουμε στο ψυγείο μας.
Ριζότο με μύδια και καλόγνωμες
Το ριζότο είναι η μεγάλη μας αδυναμία και συνήθως το φτιάχνουμε με καλαμπόκι και αρακά. Όμως όταν είδαμε αυτό το ριζότο μπροστά μας, είπαμε “δεν γίνεται, θα το δοκιμάσουμε” Ριζότο με σταφίδες και διάφορα κοκκινιστά λαχανικά για ένα χορταστικό και…πολύχρωμο πιάτο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το σαρακοστιανό ριζότο με ρύζι μπασμάτι και σταφίδες:

Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε το ρύζι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις κάψει προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Έπειτα προσθέτουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με νερό, ίσα να καλύπτει το ρύζι και προσθέτουμε αλάτι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά γιατί κολλάει και συμπληρώνοντας νερό και αλάτι αν χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσει και να πιει το νερό του.
Έπειτα σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Το αφήνουμε και πάλι να κάψει και βάζουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, τον αρακά, το κουνουπίδι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια και το καρότο κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.
Το καλύτερο ριζότο λαχανικών
Σοτάρουμε τα λαχανικά μας μέχρι να γυαλίσουν. Έπειτα προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και συμπληρώνουμε με νερό ίσα ίσα να καλυφθούν τα λαχανικά.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνουν με το λάδι τους. Σερβίρουμε τα λαχανικά με το ρύζι και γαρνίρουμε με σταφίδες.

Tips
Αν θέλουμε τις σταφίδες μπορούμε να τις βάλουμε και μέσα στο ρύζι καθώς βράζει.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Dina Barbatsouli
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr