Συνταγή για γίγαντες με μελωμένη σάλτσα ντομάτας στο πήλινο για την νηστεία της Σαρακοστής και για κάθε περίοδο νηστείας.
Υλικά:
- γιγαντες 500 γραμμάρια
- καρότο 2
- σέλινο 1 κλωνάρι
- πιπέρι 2-3 κόκκοι
- κρεμμυδι 1 λευκό ξερό
- πιπεριά Φλωρίνης 1
- ντοματα 2 ντομάτες σε κυβάκια χωρίς φλούδα
- μαιντανος 1 κουταλιά της σούπας περίπου ψιλοκομμένος
- ντοματα 1 κούπα τριμμένες
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- ελαιολαδο 1 σφηνάκι περίπου
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Συνταγή για μαμαδίστικους σαρακοστιανούς γίγαντες στο πήλινο με μελωμένη σάλτσα ντομάτας για όλη την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για κάθε περίοδο νηστείας. Ένα μαμαδίστικο μεσημεριανό για όλη την οικογένεια για πολλές βούτες με φρέσκο ψωμί.
Γίγαντες στο πήλινο με λαχανικά
Οι γίγαντες είναι ένα όσπριο πολύ θρεπτικό αλλά και πολύ νόστιμο και υπάρχει στην ελληνική κουζίνα χρόνια ολόκληρα. Εμείς τους φτιάχνουμε συνήθως στο ταψί, όμως αυτή τη φορά θα τους δοκιμάσουμε στο πήλινο. Θα μοιραστούμε τη συνταγή και μαζί σας για να περάσουμε μία Σαρακοστή…μπουκιά και συχώριο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους σαρακοστιανούς γίγαντες στο πήλινο:

Εκτέλεση
Αρχικά μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε νερό. Το επόμενο πρωί τους βράζουμε μαζί με τα καρότα καθαρισμένα και ολόκληρα, το σέλινο και τους κόκκους πιπεριού, για περίπου 30 λεπτά σε κατσαρόλα.
Παίρνουμε μία πήλινη γάστρα και βάζουμε μέσα τους βρασμένους γίγαντες, τα καρότα βρασμένα και ψιλοκομμένα, το κρεμμύδι σε φέτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, τις ντομάτες σε κύβους και τις τριμμένες ντομάτες.
Σκορδάτοι γίγαντες στον φούρνο
Επίσης προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνουμε στον φούρνο, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μείνει με το λάδι του και να δέσει η σάλτσα.
Tips
Επειδή η ντομάτα έχει πολλή υγρασία και το πήλινο βοηθάει στο μαγείρεμα, δεν βάζουμε νερό. Αν όμως τους φτιάξετε χωρίς πήλινο συμπληρώστε λίγο νερό. Το σέλινο δεν το βάζουμε στο φαγητό, είναι για άρωμα.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Voula Damala
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr