Σπιτική τυρόπιτα με φύλλο βέργας. Τυρόπιτα με φύλλο βέργας και γέμιση από σκληρή φέτα και ελαιόλαδο.
Θέλετε να γυρίσετε πίσω στα χρόνια της γιαγιάς και του παππού; Θέλετε να μυρίσει όλο το σπίτι σας σπιτικό τραγανό φύλλο και να δώσετε στα παιδάκια σας την πιο νόστιμη τυρόπιτα με τα πιο αγνά υλικά; Τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε αυτήν την απίστευτη τυρόπιτα με φύλλο βέργας.
Είναι μία μοναδική τυρόπιτα με πολύ αγνά υλικά και το πιο τραγανό αλλά και νόστιμο φύλλο που έχουμε δοκιμάσει. Την φτιάξαμε πριν μία εβδομάδα και πάθαμε πλάκα με την νοστιμιά της, οπότε σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την τυρόπιτα με φύλλο βέργας:
Εκτέλεση για την ζύμη
Αρχικά βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, το ελαιόλαδο, το αυγό και το ασπράδι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, την μαγιά, το μαλακό αλεύρι και το σκληρό αλεύρι. Ζυμώνουμε με τον γάντζο και αφήνουμε την ζύμη μας να ζυμωθεί για 15 λεπτά και ίσως λίγο παραπάνω, μέχρι να πάρουμε μία λεία ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη και λαδωμένη στην άκρη. Αφού η ζύμη ξεκουραστεί την πλάθουμε σε 7 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο και ακουμπάμε τα φύλλα μας το ένα πάνω στο άλλο με αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα.
Πάνω στο πρώτο φύλλο σκορπάμε τα τρίμματα φέτας και λίγο ελαιόλαδο. Ακουμπάμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Προσθέτουμε και πάλι λίγη θρυμματισμένη φέτα και λίγο ελαιόλαδο. Από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο και πάνω από το τρίτο φύλλο κι άλλο λίγο τυρί και ελαιόλαδο.
Δείτε ακόμα Τυρόπιτα με φύλλο Βηρυτού
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να πάρουμε μία στρογγυλή πίτα με 5 φύλλα. Διπλώνουμε την πίτα μας σε ρολό και στην συνέχεια αρχίζουμε να στρίβουμε το ρολό σιγά σιγά με τα χέρια μας. Το κάνουμε και πιο μακρύ.
Κόβουμε μικρά κομμάτια και βάζουμε τα κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα μεγάλο πυρέξ. Αλείφομε με τον κρόκο του αυγού τον οποίο τον έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και πασπαλίζουμε την τυρόπιτα με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, στις αντιστάσεις. για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Tips για την Τυρόπιτα με φύλλο βέργας
Για τις καρδούλες κρατάμε λίγο από το ζυμάρι και με ένα κουπάτ κάνουμε τις καρδούλες. Αφού τις βάψαμε, τις χρωμάτισα με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ο δυόσμος είναι προαιρετικός. Η ποσότητα του αλευριού που τραβάει μια ζύμη επηρεάζεται από από το ίδιο το αλεύρι (πόσο υγρασία έχει μέσα του).
Επίσης επηρεάζεται και από την υγρασία του χώρου και από τη θερμοκρασία του χώρου. Γι’ αυτό, καλό είναι στην ποσότητα που δίνει μια συνταγή να κρατάτε λίγο αλεύρι και να αφήνετε τη ζύμη να ζυμωθεί μερικά λεπτά. Ανάλογα με το πόσο μαλακιά είναι, προσθέστε αλεύρι. Να θυμάστε πάντως πως με το ζύμωμα η ζύμη σφίγγει.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Δάφνη Λεμονάκη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του
- Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα και BAILEY’S
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος