Συνταγή για χοιρινό κότσι στη γάστρα που λιώνει στο στόμα

Φέτος τα Χριστούγεννα εμείς και οι οικογένειές μας θα δοκιμάσουμε χοιρινό κότσι στη γάστρα που λιώνει στο στόμα. Είναι σίγουρα ένα χοιρινό κότσι που θα εντυπωσιάσει εμάς και τους λιγοστούς καλεσμένους μας.

Πριν το ψήσουμε το περνάμε από μία υπέροχη μαρινάδα που απογειώνει ακόμη περισσότερο την γεύση. Φυσικά το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου. Είναι σκέτο λουκούμι κι εμείς σίγουρα θα το συμπεριλάβουμε στο χριστουγεννιάτικο μενού μας.

Δείτε ακόμα Σιδηρόδρομος μοσχαρίσιος στην λαδόκολλα με βουτυράτες πατάτες

Ο Παναγιώτης Παπαδάκης μέσα από το κανάλι του στο Youtube Live Kitchen μας έκανε πάλι να…έχουμε λιγούρες με τις γεύσεις που μοιράστηκε μαζί μας. Δείτε παρακάτω την πανεύκολη εκτέλεση της συνταγής:

ENGLISH

Ingredients

330 g beer
3 tbsp mustard
Juice from 1 orange
1 medium onion
3 garlic cloves
1 tbsp rosemary
3 tbsp balsamic vinegar
1/2 tsp pepper
1 tbsp salt
100 g olive oil
————————-
2,5 kilos pork shank
3 carrots
————————–
1 kg potatoes
olive oil
salt pepper
Sweet paprika

German

zutaten
330 g Bier
3 EL Senf
Saft aus 1 Orange
1 mittelgroße Zwiebel
3 Knoblauchzehen
1 EL Rosmarin
3 EL Balsamico-Essig
1/2 TL Pfeffer
1 EL Salz
100 g Olivenöl
————————-
2,5 kg Schweinekeule
3 Karotten
————————–
1 kg Kartoffeln
Olivenöl
Salz Pfeffer
Süße Paprika

Δείτε επίσης Καραμελωμένο γεμιστό χοιρινό ρολό της Γκόλφως με αξεπέραστη σάλτσα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τη συνταγή παίρνoντας ένα μπολ για να κάνουμε τη μαρινάδα. Αρχικά ρίχνουμε μέσα στο μπολ την μπύρα συνεχίζουμε ρίχνοντας την μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Παίρνουμε έναν πολυκόφτη και θρυμματίζουμε 1 μέτριο κρεμμύδι μαζί με τρεις σκελίδες σκόρδου.

Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το θρυμματισμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα. Έπειτα προσθέτουμε τη μουστάρδα το Βαλσάμικο το ξύδι το αλάτι Το πιπέρι Το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί.

Αφήνουμε στην άκρη τη μαρινάδα που φτιάξαμε και παίρνουμε τα 2,5 κιλά χοιρινό κότσι από το ψυγείο. Βάζουμε οδοντογλυφίδες και τρυπάμε σε όλα τα σημεία το κρέας για να μπορέσει να εισχωρήσει μέσα η μαρινάδα. Αφού τα τρυπήσουμε σε όλα τα σημεία τα βάζουμε μέσα στη μαρινάδα και τα καλύπτουμε με μία μεμβράνη.

Έπειτα τα βάζουμε μέσα στο ψυγείο για 10 ώρες (ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία από το πρωί) Μόλις περάσουν οι 10 ώρες τα βγάζουμε τα κρέατα από το ψυγείο και τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά (όταν το κάνουμε αυτό θα είναι περίπου στις 9:00 με 10:00 το βράδυ).

Τα ξανά σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και το αφήνουμε για να τα μαγειρέψουμε το πρωί. Το πρωί τα βγάζουμε από το ψυγείο και αποσύρουμε όλες τις οδοντογλυφίδες. Αφού έχουμε στρώσει λαδόκολλα μέσα σε μία γάστρα τα βάζουμε και τα αλάτίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές.

Μέσα στη γάστρα προσθέτουμε όλη τη μαρινάδα και τα τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα. Στη συνέχεια βάζουμε και το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις.

Αφού περάσει η μισή ώρα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε να ψηθούν για τρεισήμισι ώρες ακόμα. Λίγο πριν ψηθούν ξεκινάμε να φτιάξουμε τις πατάτες βράζοντας τες ολόκληρες με τη φλούδα για περίπου 15 με 20 λεπτά.

Όσο βράζουν οι πατάτες και αφού έχει επέλθει η ώρα για τα χοιρινά κότσια τα βγάζουμε από το φούρνο αποσύρουμε το καπάκι της γάστρας και τα ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά. Συνεχίζουμε Και αφού έχουν βράσει οι πατάτες τις βάζουμε μέσα σε κρύο νερό και τις στεγνώνουμε καλά χαρτί κουζίνας.

Μόλις στεγνώσουμε καλά τις πατάμε ελαφρώς με την παλάμη του χεριού μας και τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Τις βάζουμε να τις μαγειρέψουμε σε ένα τηγάνι για περίπου 5 με 10 λεπτά. Μετά τις αλατίζουμε ρίχνουμε την πάπρικα την γλυκιά και το πιπέρι και τις ανακατεύουμε πολύ καλά.

Το χοιρινό κότσι και οι πατάτες είναι έτοιμες και το μόνο που απομένει είναι να τα σερβίρουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας για να ευχαριστηθεί όλη η οικογένεια. Είναι τόσο νόστιμο και μαλακό το κρέας που απλά λιώνει. Θα είναι το πιο νόστιμο γεύμα για το Χριστουγεννιάτικό σας τραπέζι. Καλή σας επιτυχία!!!

Συνταγή για χοιρινό κότσι στη γάστρα που λιώνει στο στόμα

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close