Συνταγή για σταρόγαλο

Σήμερα θα δούμε πως φτιάχνουμε το σταρόγαλο, μία ελληνική παραδοσιακή συνταγή με σιτάρι που φτιάχνεται στις γιορτές και στα μνυμόσυνα.

Το σταρόγαλο το φτιάχνουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και φέρει διαφορετικά ονόματα.  Το έφτιαχνε η γιαγιά μου στην Χαλκιδική, οπότε το συγκεκριμένο έδεσμα έχει συναισθηματική άξια.

Το σταρόγαλο σε μερικές πόλεις της Ελλάδος το φτιάχνουν για τις γιορτές. Σε άλλες πόλεις της Ελλάδος το φτιάχνουν για τα μνημόσυνα και μάλιστα θεωρούν ότι είναι ανώτερο από τα κλασικά κόλλυβα. Τέλος υπάρχουν πόλεις της Ελλάδος που φτιάχνουν το σταρόγαλο σαν πρόσκληση σε ένα μνημόσυνο και στην τελετή μοιράζουν κανονικά κόλλυβα.

Συνταγή_για_σταρόγαλο_

Δείτε ακόμα Πως να φτιάξετε Σταρόζουμο

Το σταρόγαλο φτιάχνεται μόνο με σιτάρι και νερό. Αυτό το κάνει τελείως άγευστο οπότε όλη η γεύση κρύβεται στο γαρνίρισμα. Μπορείτε να βάλετε ζάχαρη, κανέλα και καρύδια όπως θα σας δείξουμε εμείς στην σημερινή μας συνταγή και να το απολαύσετε γλυκό αλλά και αλάτι με καρύδια για να το απολαύσετε αλμυρό. Δείτε παρακάτω: 

Συνταγή για σταρόγαλοΣυνταγή για σταρόγαλο

Εκτέλεση

Παίρνουμε μία βαθιά κατσαρόλα και βάζουμε το σιτάρι μας να βράσει στα δύο λίτρα νερού σε χαμηλή φωτιά. Καθώς βράζει, καθαρίζουμε το σιτάρι μας από τον αφρό που θα παράξει στην επιφάνεια του νερού. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.

Βράζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει και να δέσει το σιτάρι μας. Αφού χυλώσει και βράσει, αδειάζουμε το σταρόγαλο σε τάπερ και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και το γαρνίρουμε με κανέλα, ζάχαρη και καρύδια.

Tips για το σταρόγαλο

Μπορούμε να το απολαύσουμε και ζεστό και κρύο. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας τρώγεται και αλμυρό με αλάτι και καρύδια.

Συνταγή_για_σταρόγαλο_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Ελένη Παπατσάνη

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

 

Close