Το σταρόζουμο λέγεται εναλλακτικά και κολυβοζούμι ή κολυβόζουμο. Είναι μία συνταγή που θα την συναντήσετε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όμως είναι πιο διαδεδομένη στο πανέμορφο νησί της Σάμου. Εκεί οι ντόπιοι, φτιάχνουν το σταρόζουμο την Μεγάλη Παρασκευή λόγω πένθους.
- σιτάρι 200 γρ.
- αλατι 1 κουταλιά του γλυκού
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα του νες καφέ καβουρδισμένο
- ζαχαρη 1 κούπα του νες καφέ
- ταχίνι 450 γρ
- καρυδια 1 κούπα καβουρδισμένα
- κανελά 1 κουτάλια σούπας
- νερό 2 λίτρα και μία κούπα
Υλικά
- κανελά Λίγη
Για το πασπάλισμα
- καρυδια Αρκετά θρυμματισμένα
Για τον σταυρό
Επίσης μοιράζουν το σταρόζουμο στα μνημόσυνα αντί για το κλασικό στάρι που συναντάμε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για μία νηστίσιμη κρέμα από ζουμί σιταριού με κανέλα, καρύδια, ταχίνι και μερικά ακόμη απλά υλικά.
Είναι μία πολύ γλυκιά κρέμα και ιδιαίτερα νόστιμη. Επίσης τα θρεπτικά της συστατικά είναι πολλά, αφού το σιτάρι αποτελεί πηγή βιταμινών και πρωτεϊνών. Μπορεί η περίοδος της Σαρακοστής να πέρασε, όμως αν θέλουμε να τιμήσουμε τον νεκρό μας, μπορούμε φέτος να φτιάξουμε για την ψυχούλα του σταρόζουμο.
Δείτε ακόμα Μοναστηριακή Συνταγή για Κόλυβα
Είναι μία παραδοσιακή συνταγή της Σάμου, που αξίζει να δοκιμάσετε. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση
Στην αρχή πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ μέσα σε δύο λίτρα ζεστό νερό για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα το βράζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και την αφήνουμε εκεί, για να γίνει και να ανοίξει το σιτάρι.
Όταν γίνει ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Σε μία άλλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Στην συνέχεια καβουρδίζουμε τα καρύδια στον φούρνο και τα κόβουμε στο μπλέντερ, όχι πολύ λεπτά.
Αφήνουμε μερικά καρύδια ολόκληρα για να τα νιώθουμε πιο έντονα στο στόμα. Παίρνουμε ζουμί με μία βαθιά κουτάλα από το σιτάρι και το διαλύουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε το ζουμί του σιταριού λίγο λίγο προσέχοντας να μην σβολιάσει μέχρι το αλεύρι να γίνει μία κρέμα.
Δείτε ακόμα Αγιορείτικη ταχινόσουπα χωρίς λάδι
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το αλεύρι. Σβήνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να γίνει μία ελαφριά κρέμα. Βάζουμε το ταχίνι σε ένα βαθύ σκεύος και το αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά την μία κούπα επιπλέον νερού.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία αραιή κρέμα. Στην συνέχεια το ρίχνουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα για να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε το μείγμα μας με έντονες κινήσεις. Αναμειγνύουμε τα καρύδια με την κανέλα μέσα στην κρέμα.
Σερβίρουμε σε μπολάκια την κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα, σχηματίζοντας έναν σταυρό.
Tips για σταρόζουμο
Το νερό το μετράμε με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού. Τα υλικά με το νερό πρέπει να είναι μετρημένα σωστά!!! Αν σας αρέσει περισσότερο γλυκό δοκιμάζετε και μπορείτε να ρίξετε μερικές κουταλιές ζάχαρη ακόμα!!! Αν το κάνουμε σε χύτρα το σιτάρι μπορούμε να αποφύγουμε την διαδικασία με το φούσκωμα από βραδύς.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Gogo Samiou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες