Συνταγή -για- τυρί -φέτα- Π.Ο.Π.-

Συνταγή για τυρί φέτα Π.Ο.Π..  Συνταγή για τυρί φέτα Π.Ο.Π. για τις πίτες μας, την χωριάτικη σαλάτα και όχι μόνο.

Στην Ελλάδα η φέτα είναι σήμα κατατεθέν. Φέτα βάζουμε στις πίτες μας, στα φαγητά μας, στις σαλάτες μας ή συνοδεύουμε τα φαγητά μας. Μερικές φορές τρώμε φέτα, με κομμένη ντομάτα στα τέσσερα και λίγο ψωμί για βραδινό. Φέτα βάζουμε και στον ντάκο ενώ μπορούμε να φτιάξουμε και φανταστική φέτα με μέλι ή φέτα ψητή.

Ενώ μπορούμε να φτιάξουμε όλα αυτά με την φέτα, σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας…την ίδια την φέτα! Με μόλις 5 υλικά και λίγη υπομονή, μπορούμε να απολαύσουμε φέτα με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, σαν του χωριού.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για Συνταγή για τυρί φέτα Π.Ο.Π.

Συνταγή -για- τυρί -φέτα- Π.Ο.Π.-

Εκτέλεση για την φέτα

Αρχικά παίρνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το πρόβειο γάλα και το κατσικίσιο γάλα. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο, ακόμη κι αν η κατσαρόλα μας είναι αντικολλητική, με μία ξύλινη κουτάλα. Με ένα θερμόμετρο περιμένουμε να φτάσει το γάλα στους 65-66 βαθμούς Κελσίου, για να γίνει η παστερίωση.

Αφού φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να το πήξουμε. Θέλουμε να φτάσει περίπου τους 35 βαθμούς Κελσίου σε θερμοκρασία.

Συνταγή -για- τυρί -φέτα- Π.Ο.Π.-

Παίρνουμε ένα ποτήρι νερό και το γεμίζουμε μέχρι την μέση. Προσθέτουμε μέσα στο νερό την υγρή πυτιά και μισή κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει τελείως το αλάτι και προσθέτουμε το μείγμα με την πυτιά στο γάλα. Ανακατεύουμε και πάλι καλά.

Δείτε ακόμα Ο μεζές του καλοκαιριού: Πιπεριές γεμιστές με φέτα

Συνταγή για τυρί φέτα Π.Ο.Π.

Αφήνουμε στην άκρη το γάλα για 50-60 λεπτά έτσι ώστε να λειτουργήσει η πυτιά. Αφού περάσει ο χρόνος, το γάλα θα έχει γίνει σαν ζελέ, οπότε το κόβουμε για να ανέβει το τυρόπηγμα πάνω και να καθίσει το τυρί. Το αφήνουμε και πάλι σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον άλλη μισή ώρα, μπορεί και παραπάνω.

Αφού πήξει η φέτα παίρνουμε κεσεδάκια και βάζουμε μέσα την φέτα μας. Γεμίζουμε από τα 4 κεσεδάκια τα 3 μέχρι λίγο πάνω από την μέση. Αφήνουμε το τέταρτο κεσεδάκι άδειο. Γεμίζουμε στην συνέχεια το πρώτο κεσεδάκι μέχρι πάνω και με το άδειο κεσεδάκι πατάμε την φέτα μας καλά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα τρία κεσεδάκια.

Συνταγή -για- τυρί -φέτα- Π.Ο.Π.-

Πλένουμε στην άλμη της φέτας τα γεμάτα κεσεδάκια. Αφήνουμε τα κεσεδάκια να στραγγίξουν καλά για τουλάχιστον 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεφορμάρουμε την φέτα και την πλένουμε και πάλι στην άλμη. Το αλατίζουμε με προσοχή.

Δείτε ακόμα Βραχάκια με αλλαντικά και φέτα

Παίρνουμε μία μεγάλη λεκάνη και βάζουμε στον πάτο αλάτι. Βάζουμε πάνω από το αλάτι την φέτα. Παίρνουμε άλμη από το τυρόπηγμα που έμεινε στην κατσαρόλα και γεμίζουμε την λεκάνη.

Καλύπτουμε με την άλμη το τυρί. Προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλάτι στην άλμη. Σκεπάζουμε την λεκάνη με το καπάκι της και αφήνουμε το τυρί στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου, σε δροσερό σημείο για 48 ώρες. Μετά τις 48 ώρες το βάζουμε στο ψυγείο και περιμένουμε 2 μήνες για να σερβίρουμε.

Tips για Συνταγή για τυρί φέτα Π.Ο.Π.

Αναλογία πυτιάς βάσει μάρκας. Την πυτιά μπορούμε να την βρούμε σε φαρμακεία, μαγαζιά με κτηνιατρικά είδη ή μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αντί πρόβειο, μπορούμε να βάλουμε αγελαδινό γάλα, απλά δεν θα είναι φέτα, αλλά λευκό τυρί. Στο κάθε λίτρο νερό περίπου 80 γραμμάρια αλάτι.

Συνταγή -για- τυρί -φέτα- Π.Ο.Π.-

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση παρακάτω:

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close