Συνταγή για τα τσουρέκια της Γκόλφως. Τα τσουρέκια από την Γκόλφω, είναι αφράτα, με ίνες, παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια , σαν της γιαγιάς μοσχομυριστά.
- νερό 180 γρ. χλιαρό
- αλεύρι για τσουρέκια 150 γρ.
- μαγιά 75 γρ. νωπή
- ζαχαρη μισό κουταλάκι
Υλικά
- αλεύρι για τσουρέκια 900 γρ.
- αυγα 6 σε μέγεθος κανονικό
- ζαχαρη 320 γρ.
- αλατι μία τσιμπιά
- γάλα εβαπορέ 80 γρ. χλιαρό
- βανίλια 1
- μαχλέπι 1 φακελάκι
- Κακουλέ 1 φακελάκι
- μαστιχα 1/2 κουταλάκι
- βουτυρο 100 γρ. λιωμένο
- Ξύσμα πορτοκαλιού Λίγο
Για την ζύμη
- κρόκους αυγού 1
- Γάλα φρέσκο λίγο
Για την επικάλυψη
Η αγαπημένη μας Γκόλφω αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας την συνταγή της για τσουρέκια και μπορούμε να πούμε ότι τα ζηλέψαμε.
Είναι τσουρέκια μέσα στην γλύκα που μοσχοβολάνε μαχλέπι, κακουλέ και μαστίχα. Είναι απόλυτα πασχαλινά και αφράτα, με ίνες όπως ακριβώς τα αγοραστά και λίγο πιο…νόστιμα από τα αγοραστά.
Αν θέλετε να μοσχοβολήσει το σπίτι σας Πάσχα τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε αυτά τα τσουρέκια της Γκόλφως που είναι σκέτος αφρός.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής για τα τσουρέκια της Γκόλφως :
Εκτέλεση για το προζύμι
Σε ένα μπολ βάζουμε την νωπή μαγιά, το νερό, λίγη ζάχαρη και τα διαλύουμε ανακατεύοντας. Αφού διαλυθεί η μαγιά προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκια. Αφού ανακατέψουμε λίγο, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει το προζύμι και να γίνει η μαγιά, σε ζεστό μέρος.
Εκτέλεση για την ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε την ζάχαρη, το γάλα μας, την βανίλια, τα αυγά τα οποία τα έχουμε χτυπημένα. Ανακατεύουμε το μείγμα μας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στο μεταξύ έχουμε ανακατέψει το μαχλέπι και το κακουλέ και αφού η ζάχαρη διαλυθεί, βάζουμε το μείγμα με το μαχλέπι στο μείγμα με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε επίσης στο μείγμα την μαστίχα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφού το μείγμα μας ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκια. Στην συνέχεια βάζουμε και το προζύμι μας.
Ανακατεύουμε το μείγμα με μία σπάτουλα. Αφού αναμειχθεί, ξεκινάμε να ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Αφού η ζύμη μας ξεκινάει να ετοιμάζεται ρίχνουμε λίγο λίγο το φρέσκο, λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να πλάθουμε τα τσουρέκια.
Δείτε ακόμα Τα Πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς
Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την μεταφέρουμε στον πάγκο. Για να αποκτήσουν τα τσουρέκια μας ίνες, για ένα τέταρτο πλάθουμε την ζύμη χτυπώντας την στον πάγκο, με τα χέρια και την ξαίνουμε πάνω στον πάγκο. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την βάζουμε σε ένα τάπερ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος.
Μπορούμε να βάλουμε την ζύμη στον φούρνο, τον οποίο τον έχουμε προθερμάνει στους 40-50 βαθμούς Κελσίου. Την αφήνουμε εκεί για μιάμιση ώρα. Θέλουμε μία ζύμη φουσκωμένη που δεν κολλάει στα χέρια. Ξεκινάμε και πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα της επιλογής μας.
Μεταφέρουμε τα τσουρέκια μας σε μία φόρμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα. Στην συνέχεια το αλείφουμε με το μείγμα από γάλα και αυγό και ψήνουμε τα τσουρέκια μας περίπου 35 με 40 λεπτά στους 170 με 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο.
Tips για Τα τσουρέκια της Γκόλφως
Για την επικάλυψη αντί για γάλα, μπορούμε να χτυπήσουμε τον κρόκο αυγού σε λίγο νερό. Μπορούμε να φτιάξουμε το τσουρέκι και στο μίξερ. Αν κάνουμε πιο μικρά τσουρέκια τα ψήνουμε γύρω στα 25 λεπτά.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες