Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας ή πίτα του κάμπου : Παραδοσιακή τυρόπιτα με ρίζες απο τη Θεσσαλία. Δείτε φωτογραφίες και εκτέλεση βήμα βήμα

«Απαγορεύεται να φτιάξεις τυροκουλούρι με έτοιμο φύλλο» μας έλεγε η κυρία Βάσω. «Πρώτα θα μάθετε να ανοίγετε φύλλο και μετά θα τολμήσετε να φτιάξετε το τυροκουλούρι που φτιάχναμε στη Λάρισα».

Συνταγή και εκτέλεση για τυροκουλούρι Θεσσαλίας

Ξεκινάμε!
Βάζω σε μια λεκάνη 1 κιλό περίπου αλεύρι(για το μεγάλο ταψί της κουζίνας)μαζί με λίγο αλάτι(το πόσο αλάτι θα βάλετε εξαρτάται και από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε)…

…το ζυμώνω με νεράκι χλιαρό,ώστε να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό…

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

…κατόπιν το χωρίζω σε 7 μπαλάκια(η μητέρα μου επιμένει πως πρέπει να είναι απαραίτητα 7)…

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!
ύστερα λαδώνω το ταψί

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

…και ανοίγω το πρώτο φύλλο(αυτό μπορεί να γίνει και με το χέρι αρκεί να επιμείνετε ώστε να ανοίξει τόσο όσο περίπου είναι ο πάτος του ταψιού(και λίγο λιγότερο δεν πειράζει)

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Το στρώνω στο ταψί

Ρίχνω λαδάκι.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!
το απλώνω με το πινέλο(όχι απαραίτητα αλλά κάτι έπρεπε να κάνει και η κόρη μου

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!
Και τρίβω πάνω του τυρί φέτα(το πόσο θα βάλετε εξαρτάται από τα γούστα σας).

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Και η διαδικασία συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!
Έως ότου τελειώσουν και τα εφτά φύλλα και στο ταψί έχει σχηματιστεί ένα “βουναλάκι”με φύλλα,λάδι και τυρί.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!
Κι όταν αυτό γίνει διπλώνω τα φύλλα στη μέση.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας ή πίτα του κάμπου : Παραδοσιακή τυρόπιτα με ρίζες απο τη Θεσσαλία. Δείτε φωτογραφίες βήμα βήμα
Και κατόπιν πάλι στη μέση.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!
Και ύστερα ζυμώνω.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!
Εως ότου τα φύλλα απλωθούν σε ολόκληρο τον πάτο του ταψιού.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Ρίχνω λάδι.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας ή πίτα του κάμπου : Δείτε φωτογραφίες και εκτέλεση βήμα βήμα
Και την ψήνω στους 180 βαθμούς

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας ή πίτα του κάμπου : Παραδοσιακή τυρόπιτα με ρίζες απο τη Θεσσαλία. Δείτε φωτογραφίες και εκτέλεση βήμα βήμα
Πριν την κόψετε καλύτερα αφήστε την να κρυώσει…Επίσης δώστε σημασία στο τυρί που θα χρησιμοποιήσετε…Εγώ τη φτιάχνω με τυρί γίδινο που παίρνω από δικό μου άνθρωπο και βρίσκω πως είναι αξεπέραστο…Καλή επιτυχία..

πηγή -φωτογραφίες http://vasanakia.blogspot.com /

Close