Κεραμικό τηγάνι: 8 τρόποι να το καθαρίσεις

Κεραμικό τηγάνι: 8 τρόποι να το καθαρίσεις. 8 πανεύκολοι και οικονομικοί τρόποι να καθαρίσεις το κεραμικό σου τηγάνι. Τα κεραμικά τηγάνια εκτός από πολύ όμορφα σκεύη είναι και ιδιαίτερα χρηστικά. Χρησιμοποιώντας κεραμικά τηγάνια το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα φαγητό δεν θα σου κολλήσει και δεν θα σου καεί από την μία πλευρά όπως γίνεται με τα παλιάς τεχνολογίας τηγάνια.

Επίσης τα κεραμικά τηγάνια έχουν μεγάλη διάρκεια στον χρόνο αν τα προσέξεις. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιείται αιχμηρά αντικείμενα όταν τα χρησιμοποιείτε όπως πιρούνια ή μαχαίρια παρά μόνο ξύλινες κουτάλες και φυσικά να μην χρησιμοποιείτε σύρμα κατά τον καθαρισμό τους.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

Δείτε ακόμα Βρωμάει το ψυγείο σας: 7 φυσικοί τρόποι για να μην βρωμάει

Μπορεί τα κεραμικά τηγάνια να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο μαγείρεμα και να έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο, όμως πολλές φορές μπορεί να βρεθούν λερωμένα με λεκέδες που δεν φεύγουν εύκολα. Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε αυτούς τους λεκέδες; Διαβάστε παρακάτω:

 Τρόποι να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι: Χρησιμοποιήστε ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων

Για το συγκεκριμένο κόλπο καθαρισμού θα χρειαστούμε μία ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων. Αρχικά τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι νερό και προσθέτουμε την ταμπλέτα πλυντηρίου.

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει στο μάτι της κουζίνας και στην συνέχεια απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για 10 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά ξεπλένουμε το τηγάνι μας με ένα σφουγγάρι κάνοντας απαλές κινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέδες από καμένα λίπη.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

Photo via: allofkitchen.com

Τρόποι να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι: Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό για τα ρούχα

Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες καμένου από το κεραμικό σας τηγάνι υπάρχει ακόμη ένας τρόπος. Αυτή τη φορά θα χρειαστούμε 1 κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό για τα ρούχα, σε σκόνη. Γεμίζουμε και πάλι το τηγάνι μας με λίγο νερό και προσθέτουμε το απορρυπαντικό ρούχων.

Βάζουμε το μείγμα να βράσει και μόλις πάρει βράση απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για 10 λεπτά και στην συνέχεια τρίβουμε με απαλές κινήσεις τον καμένο λεκέ. Ξεπλένουμε και το τηγάνι μας είναι σαν καινούριο.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

Photo via: reddit.com

 Τρόποι να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι: Μόνο το νερό…αρκεί

Στην περίπτωση των ξεραμένων λεκέδων μπορεί να μην χρειαστείτε κανένα χημικό για να καθαρίσετε τα κεραμικά σας τηγάνια. Απλά μουλιάζουμε το σκεύος σε ζεστό νερό και αφήνουμε τους λεκέδες να μουλιάσουν.

Έπειτα με ένα σφουγγάρι και κάνοντας απαλές κινήσεις τρίβουμε τους λεκέδες. Αν μερικοί λεκέδες επιμένουν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστική σπάτουλα για να τους αφαιρέσουμε.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

Photo via: wikihow.com

 Τρόποι να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι: Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό με απορρυπαντικό για τα πιάτα

Αν ένας λεκές επιμένει παρόλο που έχετε μουλιάσει το σκεύος για αρκετή ώρα τότε μπορείτε να βυθίσετε το σκεύος σε ζεστό νερό με αρκετό υγρό για τα πιάτα για 30 λεπτά Έτσι το υγρό θα κάνει την δουλειά του και στην συνέχεια το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι τρίψετε με ένα σφουγγάρι τον λεκέ.

Επίσης μπορείτε να βάλετε το νερό με το απορρυπαντικό για τα πιάτα να βράσει όπως κάναμε με την ταμπλέτα πλυντηρίου και την σκόνη πλυντηρίου πιο πάνω. Στην συνέχεια τρίβετε τους λεκέδες με ένα σφουγγάρι και ξεβγάζετε.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

Photo via: wikihow.com

 Τρόποι να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι: Χρησιμοποιήστε αλάτι

Βάζοντας μία χούφτα αλάτι στο κεραμικό σκεύος και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα καμένα λίπη στο κεραμικό σας τηγάνι.

Δείτε ακόμα 5 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ελαφρόπετρα στο σπίτι

Αφήστε το μείγμα να δράσει για 20 με 30 λεπτά και στην συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγάρι και καθαρίστε με άφθονο νερό. Μπορείτε και σε αυτή την περίπτωση να βάλετε το μείγμα να βράσει μέχρι την πρώτη βράση για ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

 Τρόποι να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι: Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα

Για δύσκολους λεκέδες στο κεραμικό τηγάνι μπορείτε να βάλετε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ζεστό νερό και να αφήσετε το μείγμα να δράσει. Ανακατέψτε λίγο με μία ξύλινη κουτάλα και απλά περιμένετε μέχρι το μείγμα να κρυώσει.

Στην συνέχεια ξεπλύνετε όπως κάνετε συνήθως. Αν οι λεκέδες δεν είναι πολύ δύσκολοι μπορείτε να τους πασπαλίσετε με σκέτη μαγειρική σόδα και να καθαρίσετε το σκεύος με ένα βρεγμένο σφουγγάρι για τα πιάτα.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

Photo via: mirror.co.uk

 Τρόποι να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι: Χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι

Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι με τέσσερα φλυτζάνια νερού και αφήστε το μείγμα να βράσει. Μετά τον βρασμό, αφήστε το σκεύος στην φωτιά για ακόμη 4 λεπτά περίπου. Έπειτα αφήστε το νερό να κρυώσει και αφού κρυώσει τρίψτε τον λεκέ με μία ξύλινη κουτάλα.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

Photo via: thespruce.com

 Τρόποι να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι: Χρησιμοποιήστε αποσταγμένο ξύδι

Φτιάξτε ένα μείγμα με ένα τέταρτο του φλιτζανιού ξύδι και με ίδια ποσότητα νερού και προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Στην συνέχεια αφήνουμε το μείγμα και καθαρίζουμε το τηγάνι με μία ξύλινη κουτάλα.

κόλπα καθαρισμού-για-το-κεραμικό τηγάνι-

Photo via: lesfoodies.com

Bonus: Πώς αλλιώς μπορείτε να καθαρίσετε το κεραμικό τηγάνι με αποσταγμένο ξύδι;

Επίσης μπορούμε να ρίξουμε στο τηγάνι μας νερό και να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα υπολείμματα φαγητού μπορούμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και τρία φλιτζάνια του τσαγιού τουλάχιστον αποσταγμένο ξύδι. Αφήνουμε το μείγμα εκεί μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

Βάζουμε το τηγάνι μας στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά και στην συνέχεια περιμένουμε το μείγμα να κρυώσει. Αφού κρυώσει καθαρίζουμε με ένα σφουγγάρι και ξεπλένουμε το τηγάνι με τρεχούμενο νερό.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close