ιδέες-για-να-οργανώσεις-τα-μπαχαρικά-στην-κουζίνα-

Προσπαθείς να οργανώσεις τα μπαχαρικά σου αλλά στο τέλος πάντα καταλήγεις να έχεις μία κουζίνα, σκέτο χάος; Εμείς θα σε βοηθήσουμε με αυτό!

Τα μπαχαρικά είναι χρήσιμα στην μαγειρική και κάθε άνθρωπος έχει παραπάνω από ένα βαζάκι με μπαχαρικά στα ντουλάπια του. Κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά που όμως δεν ξέρεις πως να τα οργανώσεις .

Κι αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν αυτές τις μεγάλες κουζίνες, τότε κουτσά στραβά κάτι γίνεται. Αν όμως είσαι όπως εμείς, που μένουμε σε σπίτια, όπως τα περισσότερα στην Ελλάδα, τότε η αποθήκευση των μπαχαρικών γίνεται δύσκολη υπόθεση. Αυτές οι ιδέες όμως θα σου λύσουν τα χέρια. Διαβάστε παρακάτω: 

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Γενικοί κανόνες

Αρχικά θα πρέπει να ξέρουμε τους γενικούς κανόνες οργάνωσης των μπαχαρικών για να είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε μία σωστή δουλειά. Ο πρώτος κανόνας είναι ότι τα μπαχαρικά θα πρέπει να τα βγάζουμε από τα φακελάκια τους και να τα αδειάζουμε σε γυάλινα, αεροστεγή βαζάκια για να διατηρούνται φρέσκα και μυρωδάτα.

Οργάνωσε τα μπαχαρικά σου: Ιδέες και φωτογραφίες

Επίσης θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε μέρη χωρίς υγρασία. Τα σακουλάκια τους, είναι σε θέση να τα διατηρούν φρέσκα, αλλά δεν βολεύουν καθόλου με την τακτοποίηση. Τέλος, υπάρχουν και μπαχαρικά σε γυάλινα βαζάκια, που τα κρατάμε, αν τα βρούμε και όταν αδειάσει το οποιοδήποτε μπαχαρικό το ξανά χρησιμοποιούμε.

οργάνωσε-τα-μπαχαρικά-στο-ντουλάπι-ιδέες-

Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες τα μπαχαρικά που τα έχουμε αγοράσει σε κόκκους ή ολόκληρα έχουν διάρκεια ζωής περίπου 2-3 χρόνια. Τα μπαχαρικά σε σκόνη από την άλλη διατηρούνται περίπου έναν χρόνο.

Δείτε ακόμα Πως να οργανώσετε τα ξύλα στο μπαλκόνι και στην αυλή σας

οργάνωσε-τα-μπαχαρικά-στο-συρτάρι-ιδέες-

Τα φρέσκα μπαχαρικά πρέπει να τοποθετούνται πάντα σε καθαρά βαζάκια. Τα καλύτερα σημεία αποθήκευσης είναι τα ντουλάπια και τα συρτάρια αφού προστατεύουν τα μπαχαρικά από την ακτινοβολία του ήλιου.

οργάνωσε-τα-μπαχαρικά-σε-δίσκους-ιδέες-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Σε ράφια για μπουκάλια

Πολλά σπίτια έχουν τέτοια ράφια για μπουκάλια αλκοόλ και όχι μόνο, αλλά δεν χρησιμοποιούνται πάντα, αφού δεν έχουν όλα τα σπίτι αλκοόλ. Αν σας περισσεύει ένα τέτοιο ράφι τότε φροντίστε να το βάλετε σε ένα μέρος της κουζίνας σκιερό και μακριά από την υγρασία και τοποθετήστε εκεί τα βαζάκια σας.

Κολλήστε επίσης πάνω στα βαζάκια και ετικέτες με την ονομασία του κάθε μπαχαρικού για να μην ψάχνεστε κάθε φορά. Εντυπωσιακή διακόσμηση και σίγουρα πολύ πρακτική λύση για το πως να οργανώσετε τα μπαχαρικά σας .

οργάνωσε-τα-μπαχαρικά-σε-θήκες-για-μπουκάλια-ιδέες-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Χρησιμοποιήστε δίσκους κουζίνας

Υπάρχουν κάποιοι διακοσμητικοί δίσκοι που χρησιμοποιούνται τόσο για την κουζίνα όσο και για τα καλλυντικά μας, σαν αυτούς που βλέπετε παρακάτω. Αν έχετε λοιπόν μερικά βαζάκια μπαχαρικών που σας περισσεύουν και δεν χωρούν στο ντουλάπι με τα υπόλοιπα, μπορείτε να τα τοποθετήσετε και να τα οργανώσετε εκεί.

οργάνωσε-τα-μπαχαρικά-σε-δίσκους-ιδέες-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Πείτε ναι στα επιτοίχια ράφια

Όμως αν δεν έχεις ντουλάπια και συρτάρια που να σου περισσεύουν, μία καλή λύση είναι πάντα ένα ράφι, σε στεγνό και σε σκιερό μέρος. Λύνει τα χέρια πραγματικά στις μικρές κουζίνες.

οργάνωσε-τα-μπαχαρικά-σε-ράφια-στον-τοίχο-ιδέες-

ιδέες-για-να-οργανώσεις-τα-μπαχαρικά-στην-κουζίνα-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Κολλήστε τα βαζάκια στον τοίχο ή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας

Αυτή είναι μία πρακτική λύση οργάνωσης που οι παλιές νοικοκυρές την ακολουθούσαν συχνά. Κολλούσαν τα βαζάκια των μπαχαρικών κάτω από τον πάγκο της κουζίνας ή σε κάποιον τοίχο και κάθε φορά που χρειαζόντουσαν κάτι, ξεβίδωναν το βαζάκι και τέλος.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η παρακάτω ιδέα είναι περισσότερο διακοσμητική και όχι τόσο πρακτική. Δεν βρήκαμε όμως κάποια άλλη φωτογραφία που να δείχνει ακριβώς αυτό που θέλουμε να σας πούμε. Προτείνουμε να κολλήσετε τα βαζάκια κάτω από τον πάγκο διότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα χυθεί οτιδήποτε. Στα πλάγια, όλο και κάτι θα χυθεί.

κόλλησε-τα-βαζάκια-των-μπαχαρικών-στον-τοίχο-ιδέες-

ιδέες-για-να-οργανώσεις-τα-μπαχαρικά-στην-κουζίνα-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Ράφι πίσω από την πόρτα του ντουλαπιού

Μία άλλη λύση είναι να βάλετε ράφια πίσω από την πόρτα του ντουλαπιού. Φυσικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ντουλάπι έχει χωρητικότητα έτσι ώστε το ράφι να μην εμποδίζει στο κλείσιμό του. Τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι.

βάλε-τα-μπαχαρικά-σε-ράφια-πίσω-από-το-ντουλάπι-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Ράφια από ατσάλι

Αν δεν έχετε χρήματα για ξύλινα ράφια, μπορείτε να βρείτε ακόμη και στην λαϊκή, με περίπου 8 ευρώ, τέτοια ατσάλινα ράφια. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε κάποιον τοίχο ή πίσω από κάποιο ντουλάπι και είναι πολύ πρακτικά και μοντέρνα.

βάλε-τα-μπαχαρικά-σε-ατσάλινα-ράφια-ιδέες-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Ράφια για τα μπαχαρικά μέσα στα συρτάρια

Αν σας περισσεύει κάποιο συρτάρι αυτή θα είναι μία καλή λύση για εσάς. Προμηθευτείτε από ένα μαγαζί με οικιακά είδη κάποια ράφια για βαζάκια. Έπειτα τοποθετήστε τα μέσα σε ένα συρτάκι και συντάξτε εκεί τα βαζάκια σας, με τις απαραίτητες ετικέτες.

οργάνωση-μπαχαρικών-στο-συρτάρι-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Χρησιμοποιήστε τα ράφια της κουζίνα σας

Υπάρχουν μερικές σύγχρονες κουζίνες που έχουν τέτοια ντουλάπια, που όταν τα ανοίγεις είναι στην ουσία ράφια. Αν έχετε τέτοια ντουλάπια, σταματήστε να τα γεμίζετε με δημητριακά, κρουασάν και μακαρόνια και ίσως να γεμίσετε έστω και μία σειρά με τα μπαχαρικά σας.

οργάνωση-μπαχαρικών-στο-ντουλάπι-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Γράψτε πάνω στον τοίχο με κιμωλία τα ονόματα των μπαχαρικών

Μία πρακτική και όμορφη λύση είναι να βάψετε το μέρος που θα τοποθετήσετε τα ράφια για τα μπαχαρικά μαύρο. Έπειτα τοποθετείστε τα ράφια, οργανώστε τα μπαχαρικά σας και με κιμωλία γράψτε πάνω από το κάθε βαζάκι το όνομα του μπαχαρικού. Η κιμωλία φεύγει πανεύκολα και είναι πολύ μοντέρνα ιδέα.

οργάνωση-μπαχαρικών-στο-τοίχο-με-ράφια-

Δείτε ακόμα Στρώνω χαλιά – κατεβάζω χειμωνιάτικα: Πλήρης οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια

ιδέες-για-να-οργανώσεις-τα-μπαχαρικά-στην-κουζίνα-

Πως να οργανώσω σωστά τα μπαχαρικά μου: Προτιμήστε τα γαντζάκια

Υπάρχουν στα μαγαζιά με είδη κουζίνας γαντζάκια ειδικά για βαζάκια για να οργανώσετε τα μπαχαρικά σας .Έτσι μπορείτε κάτω από τον πάγκο της κουζίνας μα τοποθετήσετε τα βαζάκια σας, τα οποία θα τα κρεμάσετε πανεύκολα από τα γαντζάκια.

οργάνωση-μπαχαρικών-με-γαντζάκια-ιδέες-

All photos via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την οργάνωση του σπιτιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close