πως-να-πλύνεις-τα-παπλώματα-

Πως να πλύνουμε το πουπουλένιο πάπλωμα, το συνθετικό πάπλωμα αλλά και το μάλλινο πάπλωμα, πως να μην μυρίζουν τα παπλώματα που αργούν να στεγνώσουν και πως να τα στεγνώσεις εύκολα μέσα στον Χειμώνα.

Τώρα που ο Χειμώνας πλησιάζει τα παπλώματα θα ξεκινήσουν να μας σκεπάζουν για άλλη μία χρονιά. Προτού τα χρησιμοποιήσουμε όμως θα πρέπει να τα φρεσκάρουμε. Επίσης μέσα στον Χειμώνα θα πρέπει να τα πλένουμε συχνά.

Έτσι στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε όλους τους τρόπους για να πλένετε το πουπουλένιο πάπλωμα, το μάλλινο πάπλωμα αλλά και το συνθετικό πάπλωμα. Επίσης θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν τα παπλώματα αργούν να στεγνώσουν τον Χειμώνα και μυρίζουν και πως μπορούν να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Διαβάστε παρακάτω: 

Πώς μπορούμε να πλύνουμε το πουπουλένιο πάπλωμα;

Αρχικά ελέγχουμε την ετικέτα του πουπουλένιου παπλώματος. Πρέπει να δούμε αν είναι κατάλληλο για πλύσιμο στο σπίτι και η ετικέτα τα αναγράφει αυτά. Αν η ετικέτα γράφει πως μόνο στεγνό καθάρισμα μπορεί να γίνει, τότε χρειάζεται καθαριστήριο.

Δείτε ακόμα Οικονομικά απορρυπαντικά: Φτιάξτε σπιτικο απορρυπαντικό ρούχων, μαλακτικό, χρωμοπαγίδες και αποσκληρυντικό

Ακόμη όμως κι αν επιτρέπεται να πλυθεί στο πλυντήριο θα πρέπει να ελέγξεις αν χωράει στο πλυντήριό σου αλλά και στους πόσους βαθμούς μπορείς να το πλύνεις, γιατί ένα πουπουλένιο πάπλωμα είναι πολύ ευαίσθητο.

Πριν το πλύνεις στο πλυντήριο τσέκαρε αν είναι σε καλή κατάσταση

Αν πριν το πλύνεις στο πλυντήριο, το πάπλωμα έχει κάποια τρύπα και εξέχουν πούπουλα θα πρέπει προτού το πλύνεις να ράψεις τις τρύπες. Αλλιώς στο πλυντήριο θα φύγουν τα πούπουλα και θα το φθείρεις χειρότερα.

πως-να-πλύνεις-τα-παπλώματα-

Photo via: tospitakimou.gr

Η διαδικασία πλυσίματος του πουπουλένιου παπλώματος

Αφού τα ελέγξεις όλα αυτά βάζεις το πάπλωμα να πλυθεί στο πλυντήριο στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα, σε χλιαρό νερό. Θα το γράφει και η ετικέτα κατά πάσα πιθανότητα. Δηλαδή το πλένουμε στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Επέλεξε το επιπλέον ξέβγαλμα γιατί το πάπλωμα είναι μεγάλο και φουσκωτό και αυτό σημαίνει πως μπορεί να μην πλυθεί καλά απλά στους 30 βαθμούς Κελσίου. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα απορρυπαντικό που να μην περιλαμβάνει ένζυμα, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν τα πούπουλα.

Τέλος μπορείς να βάλεις στον κάδο του πλυντηρίου 2-3 μπαλάκια του τένις έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν σβόλοι από τα πούπουλα και το πάπλωμα θα παραμείνει αφράτο.

πως-να-πλύνεις-τα-παπλώματα-

Photo via: vita.gr

Πως πλένετε το συνθετικό πάπλωμα.

Πως να πλύνεις όλων των ειδών τα παπλώματα

Τα συνθετικά παπλώματα πλένονται κανονικά στο πλυντήριο. Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα τους και χρησιμοποιήστε τα αυτόματα πλυντήρια για να έχετε το πάπλωμα σας πλυμένο και καθαρό σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Πως πλένετε το μάλλινο πάπλωμα.

Πως να πλύνεις όλων των ειδών τα παπλώματα

Τα μάλλινα παπλώματα χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, αν τα πλύνουμε σε υψηλή θερμοκρασία θα μπουν. Πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες πλυσίματος πριν αποφασίσουμε να το πλύνουμε. Μετά από το πλύσιμο βεβαιωθείτε πως το πάπλωμα έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσετε ή το αποθηκεύσετε.

 

Πως να στεγνώσουμε τα πουπουλένιο πάπλωμα και γενικά τα παπλώματα;

Αφού πλύνεις το πάπλωμά σου θα πρέπει να το στεγνώσεις καλά. Τοποθετούμε το πάπλωμα σε ένα σκιερό και επίπεδο μέρος. Αν είναι πουπουλένιο ιδανικά, μπορείς να το στεγνώσεις σε στεγνωτήριο, αλλά δεν έχεις το σκιερό και επίπεδο μέρος, ισχύει και για εσάς.

Δείτε ακόμα Δύσκολοι λεκέδες στα ρούχα: Πλήρης οδηγός για να καθαρίσεις όλα τα ρούχα

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το τινάζουμε έτσι ώστε στην περίπτωση που είναι πουπουλένιο να μην κολλάνε τα πούπουλα μεταξύ τους και στις άλλες περιπτώσεις, να παραμείνει αφράτο και απαλό. Τέλος το συχνό τίναγμα βοηθάει τα παπλώματα να στεγνώνουν πιο γρήγορα και να μην μυρίζουν. Αν δεν στεγνώσει καλά, θα μυρίσει άσχημα.

πως-να-πλύνεις-τα-παπλώματα-

Πώς αποθηκεύουμε το πάπλωμά σας

Αφού το πάπλωμα έχει στεγνώσει καλά και θες να το αποθηκεύσεις για να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο πάπλωμα θα πρέπει να βρεις έναν καθαρό χώρο. Βάλτο σε μία θήκη διπλωμένο, η οποία θήκη θα κλείνει καλά.

Περιληπτικές Λειτουργίες

Είναι καλύτερο να επιλέξουμε ένα απαλό απορρυπαντικό, εκτός εάν το πάπλωμα έχει πολλούς λεκέδες. Σε αυτή την περίπτωση, πριν ξεκινήσει το στύψιμο καλό θα είναι να σταματήσουμε το πλυντήριο και να επαναλάβουμε τον κύκλο του ξεβγάλματος άλλη μία φορά, γιατί μπορεί το πάπλωμα να έχει απορροφήσει μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού.

Για να πλύνουμε σωστά το πάπλωμά μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τα συστατικά του και φυσικά να έχουμε κοιτάξει πρώτα τις οδηγίες πλυσίματος για το συγκεκριμένο υλικό.

Αν είναι πουπουλένιο τότε θέλει προσοχή, αφού τα πούπουλα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αν η ετικέτα γράφει μόνο στεγνό καθάρισμα, τότε είναι καλύτερο να το δώσουμε για επαγγελματικό καθάρισμα.

Αν έχει γέμιση βάτας πλένεται κανονικά στο πλυντήριο σε 40-60 βαθμούς.

Αν είναι μάλλινο, δεν το πλένουμε σε καυτό νερό για να μη μπει, αλλά το βάζουμε σε κρύο ως χλιαρό νερό ή εμπιστευόμαστε τον καθαρισμό του σε κάποιον ειδικό.

Αν έχει γέμισμα με αφρό, δεν μπορεί να πλυθεί. Μπορούμε να το καθαρίσουμε σκουπίζοντάς το ελαφρώς με ένα υγρό, ζεστό πανί και στη συνέχεια με ένα στεγνό πανί.

Όταν το απλώνουμε έξω να στεγνώσει δεν το αφήνουμε πάρα πολύ για να μην μαζέψει σκόνη. Αν χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο, μπορούμε να προσθέσουμε στον κάδο 2-3 μπάλες τένις ή μπάλες στεγνωτηρίου, για να κρατήσουν το πάπλωμα αφράτο. Οι μπάλες αυτές κατανέμουν ομοιόμορφα το γέμισμα για να μη δημιουργηθούν εξογκώματα.
Αφού στεγνώσει εντελώς, το αερίζουμε σε εξωτερικό χώρο ή στο στεγνωτήριο με κρύο αέρα.

Μυστικό: αν θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι το πάπλωμα έχει στεγνώσει, το ζυγίζουμε πριν την πλύση και συγκρίνουμε μετά το στέγνωμα. Αν το βάρος του είναι μεγαλύτερο τότε περιέχει ακομα νερό στο εσωτερικό.

Όπως είναι επόμενο, τα παπλώματα χρειάζονται πολλές ώρες για να στεγνώσουν εάν δεν έχει γίνει καλό στύψιμο και είναι επίφοβο με την πολύωρη υγρασία να αναπτυχθεί μούχλα και να μυρίσουν δυσάρεστα. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα στα πουπουλένια και τα βαμβακερά παπλώματα.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close