Πλύσιμο των ρούχων: Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό ρούχων, μαλακτικό, χρωμοπαγίδες και αποσκληρυντικό

Τα πιο οικονομικά απορυπαντικά που θα τα φτιάξετε με λιγότερο από 5 ευρώ. Πως να φτιάξετε σπιτικό απορρυπαντικό ρούχων υγρό, σε σκόνη, και σε ταμπλέτες, μαλακτικό ρούχων, χρωμοπαγίδες για το πλυντήριο, ενισχυτικό πλύσης και αποσκληρυντικό ρούχων τύπου calgon.

Η μπουγάδα μπορεί να είναι μία βαρετή διαδικασία όμως είναι απαραίτητα για κάθε σπίτι. Κι αν μένεις μόνος σου, έχε καλώς. Αν όμως έχεις παιδιά και οικογένεια, αυτό σημαίνει που χρειάζεται να βάλεις τουλάχιστον δύο πλυντήρια την εβδομάδα και μπορεί να λέμε και λίγα.

Το ρεύμα δεν μπορείς να το γλιτώσεις. Αν όμως μπορείς να γλιτώσεις τα λεφτά για τα απορρυπαντικά, είναι σωτήριο. Παράλληλα, τα απορρυπαντικά του εμπορίου είναι σκέτη χημεία και σίγουρα όσων αφορά την υγεία των παιδιών μας αλλά και την δική μας, προσπαθούμε να την αποφεύγουμε όσο γίνεται.

diy απορρυπαντικό ρούχων-diy χρωμοπαγίδες-diy μαλακτικό ρούχων-diy αποσκληρυντικό-

Δείτε ακόμα Πλυντήριο Ρούχων: Πλήρης οδηγός για να το καθαρίσετε από το συρτάρι μέχρι τον κάδο

Στο σημερινό άρθρο αποφασίσαμε να σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό μαλακτικό ρούχων, σπιτικό απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη, τις δικές μας σπιτικές χρωμοπαγίδες και τέλος το δικό μας, αποσκληρυντικό νερού για το πλυντήριο ρούχων. Διαβάστε παρακάτω: 

Πώς να φτιάξω  σπιτικό μαλακτικό ρούχων;

Θα χρειαστούμε

– 1 λίτρο νερό
– Μισό λίτρο άσπρο ξύδι
– 250 γρ. σόδα μαγειρικής
– 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο (γεράνι ή λεβάντα ή tea tree ή λεμόνι ή ευκάλυπτο , κανέλα, πορτοκάλι, μέντα ή ότι άλλο προτιμάτε ) – όσο περισσότερες σταγόνες βάλετε, τόσο πιο έντονη θα είναι η μυρωδιά του μαλακτικού.

 

Διαδικασία

Μέσα σε ένα δοχείο, αναμίξτε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Το μείγμα θα αφρίσει (λόγω της σόδας) και στη συνέχεια θα κάτσει.
Ρίξτε το μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι με καπάκι.
Προσθέτετε (40 ml – ένα γεμάτο καπάκι) από το σπιτικό μαλακτικό, στο τελευταίο ξέβγαλμα ή τοποθετήστε το από την αρχή στην υποδοχή του μαλακτικού στο πλυντήριό σας.

Το ξύδι λειτουργεί ως αποσκληρυντής του νερού, αλλά καθαρίζει το πλυντήριο μας απο άλατα και υπολείμματα σαπουνιών παλαιότερων πλύσεων! Σε συνδυασμό με την σόδα είναι ότι καλύτερο για την απολύμανση και τον καθαρισμό του πλυντηρίου!!!

Να θυμάστε να ανακατεύετε καλά πριν κάθε χρήση!

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της χρήσης ξιδιού ως μαλακτικού :

Κάνει καλό στο πλυντήριο, αφού το προστατεύει από τα άλατα.
Ξεπλένει υπολείμματα σαπουνιού από τα ρούχα και τα «φρεσκάρει».
Είναι οικολογικό (για τη δική σας υγεία αλλά και για το περιβάλλον)
Είναι αντιμυκητιακό, αντισηπτικό.

Δείτε ακόμα Φτιάξτε βήμα βήμα σπιτικό σαμπουάν για ψύλλους

 

diy-μαλακτικό ρούχων-

Photo via: ehow.com

Πώς να φτιάξω απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη;

Καταρχάς οι δοσολογίες για το απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη ισοδυναμούν με 1,5 κιλό απορρυπαντικού σε σκόνη που φτάνουν για 100 πλύσεις.

Θα χρειαστούμε

  1. 3-4 φλιτζάνια τσαγιού σαπούνι ελαιόλαδο (αν είναι τριμμένο σε ψιλό τρίφτη).
  2. 2μιση φλιτζάνια τσαγιού βόρακα
  3. 2μιση φλιτζάνια τσαγιού σόδα πλύσης σε σκόνη

Διαδικασία

Αρχικά τοποθετούμε το σαπούνι ελαιόλαδου τριμμένο, τον βόρακα και την σόδα πλύσης σε σκόνη σε μία χοντρή νάιλον σακούλα ή σε ένα δοχείο με χωρητικότητα 2μιση λίτρων, ανακατεύοντας καλά, προσπαθώντας να μην εισπνεύσουμε το μείγμα, διότι το σαπούνι ελαιόλαδου κατά την επεξεργασία, μπορεί να προκαλέσει βήχα.

Αφού αναμειχθούν τα υλικά αποθηκεύουμε το απορρυπαντικό σε ξηρό περιβάλλον. Μπορούμε να το βάλουμε σε αεροστεγή δοχεία όπως είναι τάπερ, κουτιά και άλλα.

Tips για το απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη

Αν το σαπούνι ελαιόλαδου είναι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη θα χρειαστούμε 6-8 φλιτζάνια του τσαγιού. Ο βόρακας είναι ακίνδυνος αλλά όσο έρχεστε σε επαφή με αυτόν, καλό θα ήταν να φοράτε γάντια, γιατί πολλές φορές δημιουργεί εξανθήματα σε ευαίσθητα δέρματα.

Δείτε ακόμη Φτιάξε ένα ισχυρό σπιτικό καθαριστικό για να καθαρίζεις τα ποιο δύσκολα σημεια

diy-απορρυπαντικό ρούχων-

Photo via: clifandcleaning.com

Πώς να φτιάξω υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου;

Υλικά:
Για την παρασκευή περίπου τριών (3) λίτρων υγρού απορρυπαντικού θα χρειαστούμε τα εξής

Υλικά:

Σόδα πλύσης  1 φλιτζάνι του τσαγιού που αντιστοιχεί σε 100gr
2½ λίτρα Απιονισμένο νερό 
50gr  Σαπούνι ελαιολάδου (τριμμένο) ¾ φλιτζανιού του τσαγιού (αν είναι τριμμένο σε ψιλό τρίφτη) ,1½ φλιτζάνι του τσαγιού (αν είναι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη)

Βόρακας  100 γρ ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού

Φυτική γλυκερίνη (προαιρετικά)  ⅛ φλιτζανιού του τσαγιού ή 2½ κουταλιές της σούπας που αντιστοιχούν σε 35gr

 

Η φυτική γλυκερίνη θα απορροφήσει και θα συγκρατήσει αρκετή από την υγρασία το περιβάλλοντος. Αυτό θα αποτρέψει το διαχωρισμό των συστατικών του gel μας, χαρίζοντάς του μία πιο ομοιόμορφη υφή. Τέλος, θα αποτρέψει τη στερεοποίηση ή το σβόλιασμα του απορρυπαντικού
μας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε πλάκες σαπουνιού και να τις τρίψετε μόνοι σας ή να αναζητήσετε για έτοιμο τριμμένο σαπούνι.

Ο βόρακας, αν και γενικά ακίνδυνος, μπορεί να ερεθίσει τα χέρια μας  Γι’ αυτό συστήνεται να φοράτε πάντα γάντια πριν έρθετε σε επαφή με αυτόν.

Διαδικασία:

Βράζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε 5′ λεπτά, ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Από το νερό που μόλις βράσαμε, μεταφέρουμε το μισό σε ένα άλλο σκεύος και μέσα σε αυτό που
απόμεινε στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε σιγά-σιγά το τριμμένο σαπούνι, ανακατεύοντας καλά με τον αβγογδάρτη. Μέσα στο νερό που μεταφέραμε, διαλύουμε το βόρακα και τη σόδα πλύσης και τελευταία, αν
θέλουμε, προσθέτουμε τη φυτική γλυκερίνη.

Προσθέτουμε το ένα μείγμα μέσα στο άλλο και ανακατεύουμε σχολαστικά με τον αυγογδάρτη. Μεταφέρουμε το υγρό μας σε δοχείο ή δοχεία με καπάκι. Ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις άδειες συσκευασίας των παλιών υγρών απορρυπαντικών μας. Φυλάσσουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε για μία μέρα να ξεκουραστεί. Ανακινούμε καλά πριν από κάθε χρήση.

Παρατηρήσεις:

Η δοσολογία εξαρτάται από τον όγκο των ρούχων, από το πόσο λερωμένα είναι, αλλά και από τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή μας. Σε γενικές γραμμές πάντως η ελάχιστη συνιστώμενη δοσολογία είναι τα 110ml.
Σε περιπτώσεις πολύ βρώμικων ρούχων, μπορείτε ακόμη να θέσετε το πληντύριό σας σε κατάσταση παύσης κατά τη διάρκεια της πλύσης, αφήνοντας τα ρούχα να μουλιάσουν για μερικές ώρες. Έτσι
θα επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς επιπλέον απορρυπαντικό.

Το gel πλυντηρίου καλό είναι να τοποθετείται στην ειδική θήκη και όχι απευθείας μέσα στον κάδο.

Το σπιτικό απορρυπαντικό, όπως και κάθε απορρυπαντικό αποτελεί καθαριστικό και ως τέτοιο πρέπει φυλάσσεται μακριά από παιδιά

Πώς να φτιάξω  απορρυπαντικό πλυντηρίου σε ταμπλέτες;

Θα χρειαστούμε

Τι θα χρειαστείτε:
Μισή μπάρα σαπούνι πράσινο ή ελαιόλαδου
1-1/2 φλιτζάνια βόρακας
1-1/2 φλιτζάνια σόδα πλυσίματος
3/4 φλιτζάνι ξύδι
15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο (προαιρετικά)

diy-ταμπλέτες-για-το-πλυντήριο-

Photo via: mea-colpa.com

Εκτέλεση

Τρίψτε το μισό σαπούνι στο τρίφτη. Και ένα δυνατό μούλτι κάνει τη δουλειά γρήγορα, αλλά μπορείτε να την κάνετε και με το χέρι. Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά μαζί σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύδι. Θα αφρίσει λίγο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να ενωθούν καλά.

Στη συνέχεια, πιέστε το απορρυπαντικό σας σε ένα καλούπι για να σχηματίσετε τις σπιτικές ταμπλέτες . Τα καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε με φόρμες σιλικόνης . Γεμίζονται εύκολα. και οι ταμπλέτες αφαιρούνται εύκολα.

Βγαίνουν 55 ταμπλέτες πλυντηρίων.

Για μικρές πλύσεις ρίχνεται μία ταμπλέτα, για μεγάλες και πολύ βρώμικα ρούχα ρίχνεται δύο

Πώς θα φτιάξω χρωμοπαγίδες για το πλυντήριο ρούχων ;

Οι χρωμοπαγίδες είναι κάποια κομμάτια υφάσματος τα οποία έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία με σκοπό να απορροφούν τα χρώματα υφασμάτων που ξεβάφουν. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να πλυθεί ένα κόκκινο ρούχο και να ξεβάψει το κόκκινο στο θαλασσί.

Για να φτιάξουμε μόνοι μας τις δικές μας χρωμοπαγίδες θα χρειαστούμε μερικές παλιές λευκές πετσέτες, τις οποίες θα τις κόψουμε σε κομμάτια, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.

Διαδικασία

Ανακατεύουμε την μαγειρική σόδα με το ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί η μαγειρική σόδα. Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στο μείγμα με την μαγειρική σόδα τα κομμάτια πετσέτας και τα αφήνουμε να απορροφήσουν το μείγμα καλά. Έπειτα στραγγίζουμε τα υφάσματα καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Οι χρωμοπαγίδες μας είναι έτοιμες για χρήση.

Επίσης είναι επαναχρησιμοποιούμενες εφόσον βουτήξετε και πάλι τα υφάσματα στο μείγμα με την μαγειρική σόδα και το ζεστό νερό και ακολουθήσετε και πάλι την ίδια διαδικασία. Μπορείτε να τις επαναχρησιμοποιήσετε για ακόμη μία φορά, μετά την πρώτη χρήση.

diy-χρωμοπαγίδες-

Photo via: spirossoulis.gr

Πώς φτιάχνουμε το δικό μας αποσκληρυντικό νερού και ενισχυτικό πλύσης  για το πλυντήριο ρούχων;

Θα χρειαστούμε

  1. 6 φλιτζάνια άλατα Πλυντηρίου
  2. 6 φλιτζάνια σόδα πλύσης
  3. 1 γυάλινο δοχείο

Διαδικασία

Ανακατεύουμε τα άλατα και την σόδα πλύσης καλά στο μούλτι. Έπειτα τοποθετούμε το μείγμα στο γυάλινο δοχείο. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το προϊόν το βάζουμε κατευθείαν στον κάδο του πλυντηρίου και όχι στην θήκη που μπαίνει το μαλακτικό.  Με αυτόν το τρόπο έχουμε το διπλό απορρυπαντικο για τα αλατα, και ενισχυτικό  πλύσης μαζί

Ξεθώριασμα χρωματιστών ρούχων

Ένα από τα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι είναι το ξεθώριασμα των χρωματιστών ρούχων. Τι και αν βάζουμε χρωμοπαγίδες στον κάδο του πλυντηρίου, το ξεθώριασμα των ρούχων συχνά είναι αναπόφευτκο. Όχι, όμως εάν ακολουθήσετε το παρακάτω tip.

Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας μαύρο, τριμμένο πιπέρι στην θήκη του πλυντηρίου μαζί με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε και πλύντε τα ρούχα στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις diy κατασκευές στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close