Στεγνωτήριο ρούχων: Πως να το καθαρίσετε από χνούδια και οσμές

Το στεγνωτήριο μυρίζει άσχημα, τα ρούχα βγαίνουν μούσκεμα και συ είσαι με τα μυαλά στα κάγκελα. Χαλάρωσε και σου έχω τις λύσεις που θές. Πως να καθαρίσετε το στεγνωτήριο, από άκρη σ’ άκρη, από χνούδια και μυρωδιές. Επιπλέον θα δούμε κάποιες συμβουλές για όταν το στεγνωτήριο δεν στεγνώνει καλά τα ρούχα και βγαίνουν νωπά.

Τα περισσότερα σπίτια πλέον έχουν στεγνωτήριο. Το στεγνωτήριο είναι μία συσκευή που εξωτερικά μοιάζει με το κοινό πλυντήριο ρούχων, όμως είναι σε θέση να στεγνώσει τα ρούχα μας σε χρόνο μηδέν. Τον Χειμώνα, αλλά και τις βροχερές μέρες του Φθινοπώρου, ένα στεγνωτήριο…σώζει ζωές.

Όμως το στεγνωτήριο για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται συχνό καθάρισμα. Επίσης θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το καθαρίζουμε σωστά. Αλλιώς το στεγνωτήριο υπολειτουργεί, δεν στεγνώνει επαρκώς τα ρούχα και είναι και ανθυγιεινό, αφού ό,τι βρωμιά έχει συσσωρευτεί μεταφέρεται στα ρούχα που θα φορέσουμε.

Δείτε ακόμα Οικονομικά απορρυπαντικά: Φτιάξτε σπιτικο απορρυπαντικό ρούχων, μαλακτικό, χρωμοπαγίδες και αποσκληρυντικό

Στο σημερινό άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πως να καθαρίσετε ολόκληρο το στεγνωτήριο χωρίς κόπο, αλλά και τι φταίει όταν το στεγνωτήριο δεν στεγνώνει τα ρούχα όπως θα έπρεπε. Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τα φίλτρα στο στεγνωτήριο συχνά και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε

Το πιο σημαντικό μέρος του στεγνωτηρίου είναι τα φίλτρα γι’ αυτό και πρέπει να είναι συνεχώς καθαρά. Το φίλτρο χνουδιών είναι αυτό που παγιδεύει τα χνούδια και τις μικροσκοπικές ίνες που μπορεί να βγουν από τα ρούχα σας, καθώς στεγνώνουν.

Βρίσκεται μέσα στην πόρτα και για να το αφαιρέσετε πρέπει απλώς να το ανασηκώσετε. Μετά από την χρήση της συσκευής λοιπόν θα βλέπετε το συσσωρευμένο χνούδι στο φίλτρο. Θα πρέπει λοιπόν μετά από κάθε χρήση να καθαρίζετε και το φίλτρο της συσκευής.

Στεγνωτήριο ρούχων-πως-να-το-καθαρίσουμε-και-γιατί-δεν-στεγνώνει-τα-ρούχα-

Μπορείτε να απομακρύνετε το χνούδι με το χέρι ή να χρησιμοποιήσετε μία ηλεκτρική σκούπα, στην χαμηλότερη όμως ισχύ. Αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, βάζετε το φίλτρο και πάλι στην θέση του και το στεγνωτήριο είναι έτοιμο για χρήση!

Δείτε ακόμα Δύσκολοι λεκέδες στα ρούχα: Πλήρης οδηγός για να καθαρίσεις όλα τα ρούχα

Στεγνωτήριο ρούχων-πως-να-το-καθαρίσουμε-και-γιατί-δεν-στεγνώνει-τα-ρούχα-

Το να κρατάμε τα φίλτρα του στεγνωτηρίου καθαρά είναι πολύ σημαντικό, αφού ένα βρώμικο φίλτρο αναγκάζει την συσκευή να λειτουργεί πιο εντατικά.

Έτσι, τα ρούχα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν, καίμε περισσότερο ρεύμα και φυσικά καταπονούμε την συσκευή, μειώνοντας έτσι την αποδοτικότητά της αλλά και τα χρόνια ζωής της.

Στεγνωτήριο ρούχων-πως-να-το-καθαρίσουμε-και-γιατί-δεν-στεγνώνει-τα-ρούχα-

Στο στεγνωτήριο υπάρχει και το φίλτρο εξατμιστή ή το συρτάρι φίλτρου που βρίσκεται πίσω από ένα κάλυμμα στην κάτω γωνία του στεγνωτηρίου. Αν η συσκευή είναι μοντέλο με συμπυκνωτή τότε θα βρείτε τον συμπυκνωτή πίσω από αυτό το κάλυμμα.

Δείτε ακόμα Σίτες στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες: Τα καλύτερα κόλπα καθαρισμού

Ανοίγουμε λοιπόν το κάλυμμα και αφαιρούμε το φίλτρο από το περίβλημά του. Επειδή κάθε συσκευή είναι διαφορετική, θα πρέπει να ελέγξετε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής, αν δεν είστε σίγουροι πως να το κάνετε. Το ίδιο το φίλτρο μπορεί να ανοίξει και θα έχει ένα αφρώδες μαξιλαράκι στο εσωτερικό.

Στεγνωτήριο ρούχων-πως-να-το-καθαρίσουμε-και-γιατί-δεν-στεγνώνει-τα-ρούχα-

Καθαρίζουμε λοιπόν τις επιφάνειες του περιβλήματος του φίλτρου είτε με το χέρι είτε με την ηλεκτρική σκούπα κι αν το αφρώδες μαξιλαράκι φαίνεται βρώμικο μπορείτε να το ξεπλύνετε και στον νεροχύτη με τρεχούμενο νερό.

Αφήνουμε το αφρώδες μαξιλαράκι να στεγνώσει τελείως και αφού στεγνώσει το τοποθετούμε ξανά στο περίβλημα και έπειτα στο στεγνωτήριο. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό κάθε λίγους κύκλους.

Στεγνωτήριο ρούχων-πως-να-το-καθαρίσουμε-και-γιατί-δεν-στεγνώνει-τα-ρούχα-

Θα πρέπει να αδειάζουμε την δεξαμενή του νερού όταν είναι γεμάτη

Αν θέλετε το στεγνωτήριο να αντέξει για πολλά χρόνια και να είναι πάντα αποτελεσματικό θα πρέπει να αδειάζετε τακτικά την δεξαμενή του νερού, εφόσον η συσκευή σας δεν είναι συνδεδεμένη σε υδραυλική σωλήνωση. Στην δεξαμενή αυτή αποθηκεύεται το εξατμισμένο νερό, αφού το στεγνωτήριο το εξάγει από τα ρούχα.

Το στεγνωτήριο διαθέτει μια προειδοποιητική λυχνία, που σας ενημερώνει όταν γεμίζει η δεξαμενή. Ωστόσο, να μην την αδειάζετε όταν καθαρίζετε τα φίλτρα.

Στεγνωτήριο ρούχων-πως-να-το-καθαρίσουμε-και-γιατί-δεν-στεγνώνει-τα-ρούχα-

Πως καθαρίζουμε τις εξωτερικές επιφάνειες

Το να διατηρήσουμε τις εξωτερικές επιφάνειες της συσκευής πεντακάθαρες είναι πανεύκολο. Χρησιμοποιούμε ένα μαλακό πανί ή ένα σφουγγάρι και σαν απορρυπαντικό παίρνουμε ένα μη λειαντικό προϊόν. Αφού αλείψουμε με το απορρυπαντικό την επιφάνεια της συσκευής την καθαρίζουμε απαλά και πολύ καλά.

Αν χυθεί κατά λάθος απορρυπαντικό ή μαλακτικό στην συσκευή σας, θα πρέπει να το σκουπίσετε γρήγορα γιατί μπορεί να διαβρώσει την επιφάνεια του στεγνωτηρίου.

Πως να καθαρίσω τον κάδο από το στεγνωτήριο

Μέσα στον κάδο, επειδη χρησιμοποιείτε θερμότητα για την λειτουργία της συσκευής δεν χρησιμοποιούμε ΚΑΝΕΝΑ απορρυπαντικό, παρα μόνο νεράκι και με μια πετσετούλα το καθαρίζουμε.

Το στεγνωτήριο βρωμάει τι να κάνω ;

Καθαρίζετε συχνά και προσεκτικά όλα τα φίλτρα και τον συμπυκνωτή (αν είναι προσβάσιμος) όπως περιγράφεται στο εγχειρίδιο χρήστη.

Αν τα ρούχα έχουν άσχημη οσμή μετά το στέγνωμα, ενδέχεται αυτή η οσμή να προέκυψε πριν από το στέγνωμα:

Κατά την πλύση δώστε προσοχή στη σωστή δοσολογία του απορρυπαντικού.
Πλύνετε τα ρούχα με την υψηλότερη δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία στην ετικέτα φροντίδας και χρησιμοποιήστε, αν είναι απαραίτητο, προϊόν αφαίρεσης λεκέδων ή ενισχυτικό πλύσης.
Στεγνώστε τα ρούχα αμέσως μετά την πλύση και αφαιρέστε τα ρούχα αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος.
Αν τα ρούχα είναι ακόμα νωπά μετά το στέγνωμα, επιλέξτε ένα πρόγραμμα στεγνώματος καθορισμένου χρόνου.

3. Επικοινωνήστε με ένα Εξουσιοδοτημένο Κέντρο Σέρβις

Εάν οι παραπάνω προτάσεις δεν σας βοήθησαν να λύσετε το πρόβλημα, συνιστούμε να ζητήσετε μια επίσκεψη από τεχνικό σέρβις.

Πως να καθαρίζετε τον εναλλακτή θερμότητας στο στεγνωτήριο

Συνιστούμε τον καθαρισμό του εναλλάκτη θερμότητας στο στεγνωτήριο σας κάθε 25 κύκλους στεγνώματος ή τουλάχιστον μία φορά το μήνα για καλύτερα αποτελέσματα στεγνώματος. Ορισμένα στεγνωτήρια έχουν μήνυμα “φίλτρου” ή βομβητή που ακούγεται μετά από 25 χρήσεις, μέχρι και να καθαριστεί. Ο καθαρισμός του εναλλάκτη θερμότητας θα βοηθήσει στην απόδοση του στεγνώματος.

 

 

Άλλοι λόγοι εκτός των φίλτρων που το στεγνωτήριο δεν στεγνώνει καλά τα ρούχα

Έχει μικρό φορτίο

Συχνά κάνουμε ένα λάθος. Βάζουμε λίγα ρούχα στην συσκευή. Η συσκευή διαθέτει έναν αισθητήρα ξήρανσης ο οποίος ανιχνεύει το επίπεδο υγρασίας των ρούχων έτσι ώστε να υπολογιστεί ο χρόνος που θα χρειαστεί για να είναι τα ρούχα σας έτοιμα.

Όσο λιγότερα ρούχα βάλουμε στο στεγνωτήριο τόσο μικρότερος θα είναι και ο χρόνος διάρκειας. Αν το φορτίο είναι πολύ μικρό η συσκευή δεν θα μπορεί να ανιχνεύσει το φορτίο με αποτέλεσμα να τελειώνει σε 10 λεπτά. Για να στεγνώσουν επαρκώς λοιπόν θα πρέπει να έχει ο κάδος όσα ρούχα αντέχει ο κάδος του στεγνωτηρίου.

Έχουμε επιλέξει λάθος πρόγραμμα

Επίσης πολλοί από εμάς έχουμε επιλέξει λάθος πρόγραμμα. Για παράδειγμα μπορεί να διαλέξαμε ένα πρόγραμμα σύντομου στεγνώματος γιατί βιαζόμασταν αλλά τα ρούχα να μην στέγνωσαν καλά εξαιτίας αυτού. Αξίζει να σημειωθεί πως αν τα ρούχα είναι πιο χοντρά χρειάζεται και περισσότερος χρόνος για να στεγνώσουν.

Επίσης θα πρέπει να φροντίζουμε να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης της συσκευής και να επιλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα με βάση το ύφασμα και τον τύπο του ρούχου.

Έχουμε υπερφορτώσει το στεγνωτήριο με ρούχα

Όπως ακριβώς και με το πλυντήριο ρούχων έτσι και με το στεγνωτήριο, αν τοποθετήσεις περισσότερα ρούχα από ότι αντέχει η συσκευή, τα ρούχα δεν στεγνώνουν σωστά αφού δεν μπορείς να γυρίσουν όπως θα έπρεπε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην υπερβαίνεις τα κιλά που μπορεί να αντέξει η συσκευή σου.

Στεγνωτήριο ρούχων-πως-να-το-καθαρίσουμε-και-γιατί-δεν-στεγνώνει-τα-ρούχα-

Έχουν φράξει οι γρίλιες ή ο αισθητήρας υγρασίας

Πέρα από το φίλτρο, υπάρχει περίπτωση να είναι φραγμένα και άλλα εξαρτήματα του στεγνωτηρίου. Αυτά μπορεί να είναι οι γρίλιες του αερισμού ή ο αισθητήρας υγρασίας.

Ίσως να έχουν συσσωρευτεί ρύποι που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία στεγνώματος με αποτέλεσμα να μη στεγνώνουν τα ρούχα. Εάν δυσκολεύεσαι να καθαρίσεις τα σημεία αυτά, άφησέ το σε έναν ειδικό.

Τα ρούχα έχουν πολλή υγρασία

Αν πλένεις τα ρούχα στο χέρι ή το πλυντήριό σου δεν έχει στύψει καλά τα ρούχα, το στεγνωτήριο δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Μπορεί να απορροφήσει μία συγκεκριμένη ποσότητα υγρασίας που αφορά ρούχα πλυμένα στο πλυντήριο, με καλή στύψη.

Φραγμένος ο εναλλάκτης θερμότητας

Ένα ακόμα αίτιο που το στεγνωτήριο δε στεγνώνει τα ρούχα είναι ο φραγμένος εναλλάκτης θερμότητας. Αυτός χρειάζεται καθάρισμα αλλά πού θα τον βρεις; Θα πρέπει να ανοίξεις την πόρτα και να τραβήξεις το φίλτρο όπως και προηγουμένως.

Στη συνέχεια, μετακίνησε το κουμπί ασφάλισης στο κάτω μέρος της πόρτας για να ανοίξει η πορτούλα του εναλλάκτη θερμότητας. Στρίψε, λοιπόν, το διακόπτη και κατέβασε το κάλυμμα του εναλλάκτη. Εάν υπάρχουν χνούδια στον εναλλάκτη θερμότητας ή το θάλαμό του, τότε αφαίρεσέ τα με ένα βρεγμένο πανί ή την ηλεκτρική σκούπα.

All photos via: beko.com.gr

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close