Παντζούρια και Μπαλκονόπορτες: Τα καλύτερα κόλπα καθαρισμού

Τα καλύτερα κόλπα καθαρισμού για παντζούρια και μπαλκονόπορτες. Πως να καθαρίσετε τα παντζούρια ξύλινα ή μη, και τις μπαλκονόπορτες αλουμινίου .

Θέλετε να φρεσκάρετε τα παντζούρια σας και δεν θέλετε να γεμίσετε για άλλη μία φορά το σαλόνι με νερά από το λάστιχο; Αυτά τα 5 κόλπα θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας γλιτώσουν από κόπο.

Καθαρισμός στα παντζούρια  Εξωτερικά

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εργασία, δεν ξεχνάμε να κλείσουμε τα παράθυρα ώστε τα μην πέσουν τα νερά μέσα στο σπίτι.

1.Πρώτο Ξέπλυμα

Ρίχνουμε στο ρολό νερό με το λάστιχο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση ώστε να απομακρυνθούν αποτελεσματικά οι πολλές βρωμιές και οι σκόνες.

2.Κουβάς με υγρό γενικού καθαρισμού

Παντζούρια και Μπαλκονόπορτες: Τα καλύτερα κόλπα καθαρισμού

Γεμίζουμε έναν κουβά ή μία λεκάνη με νερό και ρίχνουμε υγρό γενικού καθαρισμού. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό πιάτων.

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε στα ρολά ούτε και στα κουφώματα ισχυρά απορρυπαντικά τύπου χλωρίνη ή αφαιρετικά αλάτων. Δεν χρειάζεται ένα τόσο ισχυρό απορρυπαντικό και επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τα καταστρέψουμε.

3. Βούρτσα με μαλακές τρίχες.

Παίρνουμε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να μην χαράξουμε τις επιφάνειες και φροντίζουμε να έχει μεγάλη λαβή ώστε να φτάνουμε άνετα τα πιο ψηλά σημεία. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία σκάλα ή και το σκαλάκι της κουζίνας. Σε αυτήν την περίπτωση αρκεί και ένα απλό σφουγγάρι.

4. Σωστό Τρίψιμο

Ξεκινάμε το τρίψιμο των ρολών πάντα από πάνω προς τα κάτω μέχρι να σαπουνιστεί και να τριφτεί καλά όλη η επιφάνεια.

5. Νερό με το λάστιχο

Ξεπλένουμε με το λάστιχο απομακρύνοντας πολύ καλά την σαπουνάδα. Αν δεν ξεπλυθεί σωστά και με λεπτομέρεια το ρολό, όταν στεγνώσει θα αποκαλυφθούν οι λεκέδες που έχει αφήσει η σαπουνάδα.

Προσοχή!

Προσέξτε λοιπόν το συγκεκριμένο σημείο καθώς λίγων λεπτών επιμονή στο ξέπλυμα μπορεί να σας γλιτώσει από καθυστέρηση ωρών. Προσέξτε ώστε να μην χρειαστεί να καθαρίσετε από την αρχή τα ρολά σας!

Καθάρισμα παντζούρια εσωτερικά

Καθαρίστε τα παντζούρια με κάλτσες

Αν θέλετε να καθαρίσετε τα παντζούρια σας χωρίς να χρειαστεί να εκτοξεύετε νερό κατά πάνω τους, υπάρχει και πιο πρακτικός τρόπος. Γεμίστε έναν κουβά με νερό και λίγο απορρυπαντικό της αρεσκείας σας. Αν τα παντζούρια είναι ξύλινα, το απορρυπαντικό θα πρέπει να είναι φιλικό προς το ξύλο.

Φορέστε μία κάλτσα που δεν χρειάζεστε στα χέρια και βουτήξτε τα χέρια σας μέσα στο νερό. Καθαρίστε τις λεπτομέρειες των παντζουριών χρησιμοποιώντας την κάλτσα σαν σφουγγάρι και είστε έτοιμοι.

Δείτε ακόμα Πώς καθαρίζουμε την ξυλόσομπα και τα μπουριά

Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αρκετές κάλτσες που δεν χρειάζεστε αν τα παντζούρια σας έχουν πολύ βρώμα, όμως έτσι και αλλιώς στα σκουπίδια θα κατέληγαν.

κόλπα καθαρισμού-για-τα-παντζούρια-

Photo via: athensmagazine.gr

Καθαρίστε τα παντζούρια σας με λευκό ξύδι

Μερικές φορές δεν μετράει μόνο ο τρόπος αλλά και το καθαριστικό που χρησιμοποιείς. Με λίγο ζεστό νερό, λευκό ξύδι και υγρό για τα πιάτα φαίνεται πως φτιάχνεις το Νο1 καθαριστικό για τα παντζούρια. Αφού αναμείξουμε τα υλικά μας χρησιμοποιούμε μία βούρτσα. Βουτήξτε την βούρτσα στο μείγμα και κάντε τα μαγικά σας.

κόλπα καθαρισμού-για-τα-παντζούρια-

Photo via: zipy.com.cy

Καθαρίστε τα παντζούρια με την ηλεκτρική σκούπα

Αυτός ο τρόπος συνιστάται για την εσωτερική πλευρά των παντζουριών. Μπορείτε με την ηλεκτρική σας σκούπα να μαζέψετε την περισσότερη σκόνη κι αφού το κάνετε αυτό με το ίδιο μείγμα από νερό και ξύδι και χρησιμοποιώντας ένα βέτεξ μαζεύετε τα υπολείμματα.

Καθαρίστε τα παντζούρια σας με μαξιλαροθήκη

Αν δεν έχετε κάλτσες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μαξιλαροθήκη για να καθαρίσετε τα παντζούρια σας. Βάλτε την μαξιλαροθήκη στα χέρια και ξεκινήσετε να τραβάτε σκόνη από την μέση και από την έξω πλευρά των παντζουριών.

Δείτε ακόμα Φακελάκια τσάι: Απίστευτα κόλπα καθαρισμού για όλο το σπίτι

κόλπα καθαρισμού-για-τα-παντζούρια-

Photo via: cancelletto.gr

Καθαρίστε τα παντζούρια σας με οινόπνευμα

Τα καλύτερα κόλπα για να καθαρίσεις τα παντζούρια του σπιτιού

Η γιαγιά μου, ανακάτευε σε μία λεκάνη 1 φλιτζάνι νερό, 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι και 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα και τα ανακάτευε. Στην συνέχεια με ένα πανί καθάριζε με αυτό το μείγμα τα παντζούρια της και έλαμπαν. Δοκιμάστε το!

Πως να καθαρίσεις της μπαλκονόπορτες αλουμινίου

κόλπα καθαρισμού-για-τα-παντζούρια-

Βήμα 1: Απομάκρυνε τη σκόνη.

Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις τις μπαλκονόπορτες από τη βρωμιά, είναι σημαντικό να απομακρύνεις τη σκόνη. Μπορείς να απομακρύνεις πολύ αποτελεσματικά τη σκόνη χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σου σκούπα. Εναλλακτικά ένα φτερό ξεσκονίσματος ή ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί θα σε βοηθήσουν. Επανάλαβε όσες φορές χρειαστεί προκειμένου να αφαιρεθεί η σκόνη με επιτυχία.

Βήμα 2: Χρησιμοποίησε φυσικά καθαριστικά προϊόντα.

Αφού ξεσκόνισες πολύ καλά τα κουφώματα, ήρθε η ώρα να εφαρμόσεις κάποιο υγρό καθαρισμού για να απομακρύνει και την υπόλοιπη βρωμιά. Καλύτερα να αποφύγεις τα πολύ δυνατά υγρά καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, γιατί καταστρέφουν το φινίρισμα. Θα σε συμβουλεύαμε να προτιμήσεις τα φυσικά μείγματα καθαρισμού που μπορείς να φτιάξεις και μόνος/-η σου μόνο με 2 υλικά.

Αν έχεις παράθυρα αλουμινίου με φινίρισμα σκόνης αργίλου, ο καθαρισμός είναι εύκολη υπόθεση. Η συγκεκριμένη τεχνική βαφής χαρίζει πιο ανθεκτικό φινίρισμα και η βρωμιά δεν κολλάει πάνω. Χρησιμοποίησε ένα πανάκι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με λίγο σαπούνι κι είναι έτοιμα.
Αν δεν υπάρχει φινίρισμα σκόνης αργίλου, ένα πολύ αποτελεσματικό υγρό, που μπορείς να φτιάξεις, για βαθύ καθαρισμό, είναι με αμμωνία και νερό.

Μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού,ανακάτεψε ¼ φλιτζανιού αμμωνία με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Κλείσε καλά το μπουκάλι και ανακίνησε το μέχρι το διάλυμα να αναμειχθεί τελείως. Ψέκασε πάνω στα βρώμικα κουφώματα και άφησέ το να δράσει 2-3 λεπτά. Σε περίπτωση που υπάρχουν υπολείμματα βρωμιάς κολλημένα, τρίψε ελαφρά με μία παλιά οδοντόβουρτσα.

Τέλος χρησιμοποίησε ένα βρεγμένο πανάκι για να καθαρίσεις τα κουφώματα από το υγρό καθαρισμού.
Ρίξε λίγη μαγειρική σόδα στις εσοχές του παραθύρου σου κι έπειτα πρόσθεσε ξύδι. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει, περίμενε για 2-3 λεπτά.

Αν υπάρχουν επίμονα υπολείμματα βρωμιάς, τρίψε ελαφρά χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα κι έπειτα ξέπλυνε με ζεστό νερό.Στη συνέχεια στέγνωσε προσεκτικά τα κουφώματα με ένα καθαρό πανί.

 

10 Tips για πεντακάθαρα κουφώματα αλουμινίου που θα αντέξουν στο χρόνο

Παντζούρια και Μπαλκονόπορτες: Τα καλύτερα κόλπα καθαρισμού

#1 Ξεκίνα να καθαρίζεις από πάνω προς τα κάτω

Μία συνηθισμένη αλλά λανθασμένη τακτική που όλοι χρησιμοποιούμε είναι να καθαρίζουμε το παράθυρο αλουμινίου μέχρι το ύψος που φτάνουμε και μετά να χρησιμοποιούμε καρέκλα για τα ψηλότερα σημεία. Έτσι λερώνονται τα ήδη καθαρισμένα σημεία, τα οποία πρέπει να καθαριστούν ξανά.

#2 Καθάρισε καλά τις μπαλκονόπορτες αλουμινίου συχνά

Όταν καθαρίζεις συχνά τα κουφώματα, η βρωμιά δεν κολλάει πάνω και είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί η όψη του ή να κολλήσει το παράθυρο στο μέλλον και να μην ανοίγει. Σε βιομηχανικές ή παραθαλάσσιες περιοχές, όπου η σκόνη και οι ρύποι είναι περισσότεροι, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

#3 Ο τακτικός καθαρισμός των βαμμένων επιφανειών αλουμινίου είναι αναγκαίος

Αν τα κουφώματα σου είναι βαμμένα, είναι απαραίτητο να δώσεις μεγάλη έμφαση στο πώς καθαρίζουμε τα κουφώματα αλουμινίου,με σωστό τρόπο, προκειμένου να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση για περισσότερο χρόνο. Αυτό ισχύει για τα εσωτερικά κουφώματα, αλλά και για τα εξωτερικά, όπως οι αυλόπορτες αλουμινίου.

#4 Αντιμετώπισε έγκαιρα τις κηλίδες βρωμιάς και άλλα υπολείμματα

Πολλές φορές υπάρχουν σημεία που έχει μείνει λίγο σιλικόνη λόγω της εγκατάστασης των κουφωμάτων αλουμινίου. Μπορείς να τα απομακρύνεις με μπλε οινόπνευμα και λίγο βαμβάκι. Σε περίπτωση που έχει μείνει κάποιο οικοδομικό υλικό όπως τσιμέντο ή έχουν δημιουργηθεί κηλίδες βρωμιάς εξαιτίας νερού ή καιρικών συνθηκών, θα χρειαστείς ζεστό νερό και σφουγγάρι. Απέφυγε όμως οποιοδήποτε σκληρό υλικό όπως σκληρό σφουγγάρι ή σύρμα, καθώς μπορεί να χαράξει ή να βλάψει την εμφάνιση του αλουμινίου.

#5 Πες όχι στο λάστιχο καθαρισμού

Το λάστιχο καθαρισμού στέλνει μεγάλη ποσότητα νερού, με πίεση, πάνω στα κουφώματα. Τα κουφώματα δεν είναι σχεδιασμένα για να συγκρατούν τόσο μεγάλες ποσότητες νερού. Γι αυτό το λόγο, μπορεί να δημιουργηθεί ζημιά στο κούφωμα.

#6 Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις λιπαντικό σπρέι

Αφού εφάρμοσες τις συμβουλές για το πώς καθαρίζουμε τα κουφώματα αλουμινίου, αλλά και τα ρολά αλουμινίου, σωστά, από τη σκόνη και τη βρωμιά, στη συνέχεια μη ξεχάσεις το λιπαντικό σπρέι για συντήρηση. Μπορείς να λιπάνεις όλα τα κινούμενα μέρη και εξαρτήματα για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και λιγότερες φθορές. Προτίμησε τα λιπαντικά σπρέι με σιλικόνη αντί για πετρέλαιο. Δεν είναι τόσο λιπαρά και δεν αφήνουν υπολείμματα που μπορεί να μετατραπεί στο μέλλον σε βρωμιά.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close