Καθαριότητα αυλής το καλοκαίρι. Όλα όσα χρειάζεσαι για την αυλή, τον κήπο ή το μπαλκόνι για να είναι και να παραμείνουν πεντακάθαρα.
Το καλοκαίρι, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να αράζεις με τους φίλους στην αυλή σου – πίνοντας κρύα ποτά, τρώγοντας νοστιμότατα ψητά στο μπάρμπεκιου – αυτή είναι ζωάρα, δίκιο δεν έχω; Αλλά, αν έχετε μια βρώμικη αυλή ή ένα αίθριο γεμάτο σκόνη και χώματα, αυτή η χαλάρωση, που λέγαμε, πάει περίπατο. Δεν έχει καθόλου πλάκα να πίνεις κάτι φρουτένιο και παγωμένο, αν κοιτάς το λεκιασμένο τσιμέντο ή κάθεσαι σε βρώμικα έπιπλα.
Τώρα θα σας εξηγήσω το σύστημα τριών κυμάτων του Clean My Space, για να προετοιμάσετε τη χαλάρωση στην αυλή ή το αίθριο σας.
Κύμα Πρώτο: Συμμαζέψτε και Οργανώστε
Ξεκινήστε με το να μαζέψετε τα πάντα, είτε πρόκειται να τα ξαναβάλετε στη θέση τους είτε να τα πετάξετε στα σκουπίδια. Αυτό συμπεριλαμβάνει το μπάρμπεκιου, το τραπέζι με τις καρέκλες, τις γλάστρες κλπ. μόλις γίνει αυτό, μπορείτε να αποφασίσετε τι μένει και τι φεύγει.
Δείτε επίσης : Καθαριότητα μπανιέρας: Το μεγαλύτερο λάθος που όλοι κάνουμε
Επίσης, ρωτήστε τον εαυτό σας: Μπορεί αυτό (το ποδήλατο, η μπάλα του μπάσκετ, τα πατίνια) να πάει κάπου αλλού; Ίσως στο φρεσκοκαθαρισμένο σας γκαράζ ή στην αποθήκη; Είναι το πρώτο βήμα για να κάνετε τη ζωή στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας διασκεδαστική και πάλι!
Κύμα Δεύτερο: Καθάρισμα και Απόσμηση
Το χιόνι και ο πάγος είναι σκληρά με τα έπιπλα του εξωτερικού χώρου. Ένας φίλος είχε ένα υπέροχο τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια, που έσπασε μετά από έναν ολόκληρο χειμώνα που είχε μείνει σε ένα υπόστεγο.
Ενώ είναι δύσκολο να κάνεις κάτι γι’ αυτή την κατάσταση, το να προετοιμάσετε τα έπιπλα σας για το καλοκαίρι είναι εύκολο και χρειάζεται μόνο λίγη αγάπη, φροντίδα και περιποίηση.
Καθαρίστε εκείνα τα μαξιλάρια
Ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης, αν είναι ακόμα η ετικέτα κολλημένη στα μαξιλάρια. Αν όχι ή αν δεν είστε σίγουροι για το υλικό απ’ το οποίο είναι φτιαγμένα, τινάξτε τα καλά για να απομακρύνετε την σκόνη και, μετά, περιποιηθείτε τοπικά τις λερωμένες περιοχές με υγρό πιάτων και ζεστό νερό μέσα σε ένα μπουκάλι με βαποριζατέρ (δύο φλυτζάνια νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων). Εγώ προτείνω τη χρήση μπουκαλιού με βαποριζατέρ, γιατί το να βυθίσετε τα μαξιλάρια στο μείγμα, θα κάνει δυσκολότερο το ξέβγαλμα τους (και μετά θα κάθεστε πάνω στη σαπουνάδα!). Θα χρειαστείτε μια βούρτσα για υφάσματα (προσοχή, με μαλακές τρίχες) για να τρίψετε τυχόν επίμονη βρωμιά ή βαθύτερους λεκέδες.
Δείτε επίσης : Diy καθαριστικό για αρμούς από την βασίλισσα της καθαριότητας
Μόλις τελειώσετε με αυτό γεμίστε ένα άλλο μπουκάλι με νερό μόνο και ψεκάστε για να ξεβγάλετε! Χρησιμοποιήστε μια πρόχειρη μα καθαρή πετσέτα για να ταμπονάρετε τις σαπουνάδες και το νερό που περισσεύει. Μετά, στύψτε ή πατήστε τα ελαφρά και επαναλάβετε μέχρι να μην έχει απομείνει καθόλου σαπουνάδα. Τα περισσότερα μαξιλάρια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν το νερό και να το αφήνουν να κυλάει από πάνω τους εύκολα, πράγμα που είναι θείο δώρο όταν πρόκειται να τα καθαρίσετε με αυτόν τον τρόπο. Αφήστε τα έξω στον ήλιο να στεγνώσουν, κρεμασμένα ή όρθια αν αυτό είναι δυνατό. Αυτή η μέθοδος είναι καλή και για τις ομπρέλες του αίθριου, επίσης.
Εναλλακτική Συνταγή
Αν τα καθαρίζετε με τον τρόπο που περιγράψαμε, μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε νερό (1 μέρος), λευκό ξύδι (2 μέρη) και ¼ του φλυτζανιού μαγειρική σόδα – αυτό το μαγικό συστατικό – σε ένα μπουκάλι με βαποριζατέρ. Από ‘δω και μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια βούρτσα για υφάσματα και να ψεκάσετε μετά με καθαρό νερό.
Κανόνες για το Στέγνωμα
Αν το ύφασμα μπορεί να αφαιρεθεί από τα μαξιλάρια, μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα (μαζί με ένα ή δύο φλυτζάνια ξύδι, αν θέλετε, για να ξεφορτωθείτε τυχόν άσχημες μυρωδιές), αλλά όχι στο στεγνωτήριο. Μόλις τελειώσει ο κύκλος πλυσίματος, γρήγορα ξαναβάλτε τα καλύμματα στα μαξιλάρια για να μην χάσουν το σχήμα τους και αφήστε τα στον ήλιο να στεγνώσουν, κρεμώντας τα, αν αυτό είναι δυνατό.
Φροντίστε τα έπιπλα
Δεν έχει σημασία από τι είναι φτιαγμένα – ξύλο, πλαστικό, μέταλλο, ψάθα – μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας ακριβώς το ίδιο για όλα: με το να τα βουρτσίσετε ή να τα περάσετε με την ηλεκτρική σκούπα για να φύγουν η σκόνη και η βρωμιά που έχουν κάτσει επάνω τους. Συνεχίστε με υγρό πιάτων (1/4 του φλυτζανιού) σε περίπου 4 λίτρα ζεστό νερό και σκουπίστε τα με ένα μεγάλο, μαλακό σφουγγάρι. Το ζεστό νερό είναι καλύτερο από το κρύο για την απομάκρυνση της λίγδας, μα σιγουρευτείτε ότι δεν είναι τόσο ζεστό ώστε να προκαλέσει ζημιά.
Δείτε επίσης : 16 έξυπνα κόλπα για την καθαριότητα του σπιτιού που θα μας λύσουν τα χέρια
Πλαστικό
Αν τα έπιπλα σας είναι πλαστικά και συνεχίζουν να δείχνουν βρώμικα, αναμείξτε μέχρι δύο κουταλιές οξυγονούχο λευκαντικό με 4 λίτρα ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε το μαλακό σφουγγάρι που λέγαμε για να τα τρίψετε και, μετά, ξεπλύνετε με το λάστιχο. Το κερί φινιρίσματος, ένα άνυδρο καθαριστικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την προστασία του ξύλου, είναι πολύ καλό και για τα πλαστικά, επίσης. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα κεριού με ένα μαλακό βαμβακερό πανί, αφήστε το να στεγνώσει και γυαλίστε με ένα καθαρό βαμβακερό πανί. Το κερί βοηθά στο να κρατηθεί η βρωμιά μακριά ΚΑΙ κάνει τα μελλοντικά καθαρίσματα ευκολότερα. Δύο σε ένα, δηλαδή!
Ξύλο
Όπως και στο πλαστικό, αν το πρώτο καθάρισμα που κάνατε δεν είναι αρκετό, χρησιμοποιείστε τον ίδιο συνδυασμό οξυγονούχου λευκαντικού και νερού. Αν δείχνει άγρια η επιφάνεια του ξύλου όταν στεγνώσει, περάστε την με γυαλόχαρτο με τη φορά των νερών του ξύλου. Αν τα έπιπλα ήταν περασμένα με βερνίκι πριν και τώρα δείχνουν να έχουν θαμπώσει και απορροφούν το νερό, σκεφτείτε μήπως τα ξαναβερνικώσετε. Ψάξτε το τοπικό πολυκατάστημα για τα κατάλληλα βερνίκια στο χρώμα της επιλογής σας.
Μπορείτε, επίσης, να τα περιποιηθείτε βάζοντας λάδι εμποτισμού ή ένα ενυδατικό προϊόν ξύλου αντί να τα ξαναβάψετε με βερνίκι (αν δεν είναι ό καιρός για βάψιμο ακόμα). Μετά το καθάρισμα και, ίσως, το τρίψιμο με γυαλόχαρτο, γυαλίστε τα έπιπλα με ένα μαλακό πανί. Αυτό θα τα βοηθήσει να ανανεωθούν, θα τα προστατέψει από το νερό και τα υπόλοιπα στοιχεία της φύσης και θα φρεσκάρει το φυσικό τους χρώμα. Μερικά ξύλα είναι φτιαγμένα για να δείχνουν παλιά και μισοτελειωμένα – εξαρτάται από το στυλ που θέλετε να βλέπετε. Μπορεί να είναι καλύτερο να τσεκάρετε τις οδηγίες του κατασκευαστή των επίπλων, ιδιαίτερα πριν τη χρήση λαδιών ή ενυδατικών προϊόντων.
Μέταλλο
Η σκουριά μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ενόχληση εδώ, αν το έπιπλο δεν έχει φτιαχτεί για να την αντιμετωπίζει. Αν μπορέσετε να βρείτε ατσαλόσυρμα, θα σας βοηθήσει στην απομάκρυνση της σκουριάς. Αν είναι βαμμένο, όμως, θα καταλήξετε να βγάλετε, ταυτόχρονα, και το χρώμα και, πιθανότατα, θα θέλετε να το ξαναφτιάξετε μετά. Σιγουρευτείτε πως θα χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα κατάλληλο για μεταλλικά έπιπλα εξωτερικού χώρου!
Δείτε επίσης : Το πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα καθαριότητας σπιτιού που θα σας αφήνει τα Σ/Κ ελεύθερα με μόνο την ημέρα
Κύμα Τρίτο: Το Πάτωμα
Τσιμέντο
Ευτυχώς, το τσιμέντο είναι πολύ εύκολο να καθαριστεί. Σκουπίστε το πρώτα με μια μεγάλη σκούπα, έτσι θα ξεκινήσετε με μια καθαρή επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε το λάστιχο ποτίσματος για να πλύνετε, μα να είστε προσεκτικοί για να προστατεύσετε τυχόν φυτά, λουλούδια ή λαχανικά που μεγαλώνουν εκεί στο πλάι. Αν είστε τόσο τυχεροί και έχετε πλυστικό μηχάνημα, τώρα είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσετε!
Ένα απορρυπαντικό για λίπη ή ένα καθαριστικό με ένζυμα θα αφαιρέσει τους λεκέδες που έχουν γίνει από το ψήσιμο στο μπάρμπεκιου. Οι οδηγίες χρήσης ποικίλουν ανάλογα με το τι προϊόν θα χρησιμοποιήσετε και σιγουρευτείτε να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα!
Αν έχει περάσει καιρός από τότε που περιποιηθήκατε το πάτωμα της αυλής σας, αναμείξτε υγρό πιάτων με νερό σε έναν κουβά και εφαρμόστε το με μια σφουγγαρίστρα για να φωτίσετε λίγο τα πράγματα. Αν παρατηρήσετε τίποτα λεκέδες, μπορείτε να τους τρίψετε με το μείγμα και μια βούρτσα με σκληρές τρίχες.
Πέτρα και πλάκα λιθόστρωσης
Όπως και με το τσιμέντο, σκουπίστε πρώτα τις βρωμιές και μετά ξεπλύνετε με το λάστιχο ποτίσματος. Τρίψτε τους λεκέδες με μια βούρτσα ή μια σκληρότριχη σκούπα και μείγμα νερού και υγρού πιάτων. Αν αντιληφθείτε μούχλα (θα έχει σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα και θα, πιθανότατα, θα είναι σε μέρη σκιερά ή με υγρασία), αναμείξτε οξυγονούχο λευκαντικό με νερό και τρίψτε το με την ψυχή σας. Κατόπιν, ξεπλύνετε το με περισσότερο νερό.
Δείτε επίσης : 12+1 Χρήσιμα Κόλπα Καθαριότητας Που Πρέπει Να Ξέρετε
Αν ενοχλητικά αγριόχορτα ξεπετάγονται από τις ρωγμές, ιδού ένας πραγματικά εύκολος τρόπος να τα ξεφορτωθείτε: ρίξτε βραστό νερό επάνω τους (αλλά προσέξτε, γιατί σκοτώνει οποιοδήποτε φυτό έρθει σε επαφή μαζί του) ή χρησιμοποιήστε ξύδι σε ένα βαποριζατέρ. Το ξύδι λειτουργεί πολύ καλά με τα νεαρά αγριόχορτα, αλλά επαναλάβετε λίγες φορές το ψέκασμα και θα εξαφανιστούν και τα μεγάλα. Αν έχετε και δυνατό ξύδι, ακόμα καλύτερα!
Ξύλο
Τα ξύλινα πατώματα πραγματικά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ απ’ τη συνεχή έκθεση τους στη βροχή, το χιόνι και ότι άλλο ρίξει επάνω τους η Μητέρα Φύση. Προτείνω να τα καθαρίζετε μία φορά το χρόνο.
Και πάλι, ξεκινήστε με ένα καλό σκούπισμα. Ξεπλύνετε με το λάστιχο ή το πλυστικό μηχάνημα.
Η επόμενη κίνηση είναι να χρησιμοποιήσουμε για άλλη μια φορά οξυγονούχο λευκαντικό . Είναι ένα τέλειο καθαριστικό προϊόν, επειδή, αντίθετα από τη χλωρίνη, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δε θα επηρεάσει τα φυτά και τα λουλούδια σας – για να μην αναφέρω πως είναι πολύ καλό στο να βγάζει τη βρωμιά και τους λεκέδες.
Οπότε, αναμείξτε το σε έναν κουβά με ζεστό νερό. Ακολουθείστε τις οδηγίες της συσκευασίας, για την ποσότητα που θα βάλετε.
Εφαρμόστε με μια σκληρότριχη σκούπα-βούρτσα. Αυτό θα είναι αρκετά κοπιαστικό, γι’ αυτό αν θέλετε να το αποφύγετε, αντ’ αυτού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλυστικό μηχάνημα (νοικιάζονται κιόλας). Τονίστε πως θέλετε συγκεκριμένα να καθαρίζετε ξύλινο πάτωμα, για να μην πάρετε κανένα πολύ δυνατό – θα μπορούσε να το καταστρέψει.
Δείτε επίσης : Βαριέσαι την καθαριότητα;; 17 κολπάκια που θα σε σώσουν!
Πίσω στο τρίψιμο τώρα… όταν τελειώσετε, αφήστε το μείγμα λευκαντικού και νερού να μείνει στο πάτωμα για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το ξεβγάλετε με το λάστιχο. Επαναλάβετε αν υπάρχουν ακόμα επίμονοι λεκέδες.
Περιμένετε μέχρι το ξύλινο πάτωμα σας να είναι τελείως στεγνό – μία ή δύο μέρες – πριν βάλετε τα έπιπλα σας ξανά στη θέση τους. Επίσης, σκεφτείτε μήπως είναι καιρός να ξαναβερνικώσετε το πάτωμα (αυτό έγκειται αποκλειστικά σε εσάς – το βερνίκι προστατεύει το ξύλο από τα διάφορα στοιχεία της φύσης και παρέχει ένα όμορφο χρώμα).
Καθαρίστε τις Γλάστρες
Ξεφορτωθείτε τυχόν χώμα που έχει μείνει απ’ την προηγούμενη σεζόν και καθαρίστε (ναι, πάλι) με οξυγονούχο λευκαντικό και νερό ή μαγειρική σόδα και ξύδι για να σκοτώσετε βακτήρια και έντομα που αποφάσισαν να κάνουν τις γλάστρες σας σπίτι τους. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε πλαστικά γάντια για να κάνετε αυτή τη δουλειά!
Κρατήστε Μακριά τα Έντομα με Φυσικό Τρόπο
Τώρα που έχετε αυτόν τον υπέροχο, χαλαρωτικό και διασκεδαστικό χώρο, ποιος χρειάζεται ενοχλητικά ζωύφια να καταπατούν την περιοχή;
Μπορείτε να φυτέψετε λεμονόχορτο (σιτρονέλα) ή λεβάντα (ή και τα δύο) γύρω απ’ την αυλή για να τα απωθήσετε.
Τα κουνούπια, επίσης, μισούν τη μυρωδιά του δεντρολίβανου. Αν ψήνετε στο μπάρμπεκιου, ρίξτε λίγο πάνω στα κάρβουνα.
Ή απλά κρατήστε τα μακριά με μια σίτα.
Όταν τελειώσετε με το καθάρισμα των πατωμάτων, ξαναβάλτε τα έπιπλα και τα αξεσουάρ της αυλής στη θέση τους και αποθηκεύστε, δωρίστε ή πετάξτε στα σκουπίδια οτιδήποτε δεν θέλετε ή δεν χρειάζεστε πια.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα