Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 11/07/2016 - 17/07/2016

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!

Δευτέρα

Πιλάφι με χταπόδι

μενου εβδομαδας

Υλικά για 4 άτομα

1-2 χταπόδια  γύρω στα 800-900 γρ. περίπου,
2 φύλλα δάφνης,
1 κρεμμύδι καρφωμένο με 4 γαρίφαλα,
1 κουταλάκι σπόρoυς πιπεριού,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1/3 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί,
4 κουταλιές ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά),
2 φύλλα δάφνης,
1 ½ φλ. ρύζι για πιλάφι,
αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το χταπόδι με 2-3 κουταλιές νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, τη δάφνη και τους σπόρους του πιπεριού και το αφήνετε να βράσει στην κατσαρόλα, να κατεβάσει πρώτα το νερό του και ύστερα να το απορροφήσει μέχρι να μαλακώσει (αν χρειαστεί, προσθέτετε και μερικές κουταλιές νερό). Το στραγγίζετε και πετάτε τα μυριστικά και όταν κρυώσει το κόβετε σε μπουκιές.
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ρύζι και το χταπόδι, τα ανακατεύετε να ζεσταθούν καλά και ύστερα ρίχνετε μέσα το κρασί. Το αφήνετε να εξατμιστεί σχεδόν όλο και προσθέτετε 3 ½ φλ. νερό. Αφήνετε να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το σιγοβράζετε για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό του. Αλατοπιπερώνετε, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την κρατάτε σκεπασμένη για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρετε το πιλάφι ραντίζοντάς το, αν θέλετε, με επιπλέον ελαιόλαδο.

xrysessyntages

Δείτε εδώ περισσότερες συνταγές με θαλασσινά

Τρίτη

Πατάτες ογκρατέν

recipe_main_akis-petretzikis-ogkraten-patatas

Συστατικά
  • 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες
  • 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα άσπρα
  • 2 μέτρια κρεμμύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο χωρισμένο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • διάφορα ξερά μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη κλπ) συνολικά 2 κ.γ.
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. τυρί τριμμένο
  • 2 φέτες ζαμπόν
  • 2 φλ. νερό
  • 1 φλ. γάλα
  • 5 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αυγό
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε τις πατάτες ,κομμένες σε χοντρές φέτες 1 εκατοστού, με 2 φλυτζάνια βραστό νερό και τον κύβο, για 10 λεπτά προσέχοντας η κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη με καπάκι.
  • Στραγγίζουμε τις πατάτες και κρατάμε τον ζωμό που θα τον χρειαστούμε αργότερα για την μπεσαμέλ σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Μετράμε το ζωμό να είναι 2 κούπες και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά και να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι.
  • Στη συνέχεια στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το πλύνουμε προσθέτουμε τα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα, τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα μυρωδικά.
  • Σοτάρουμε και αυτά για 8-10 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά ώστε να χάσουν τα μανιτάρια αρκετή από την υγρασία τους. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Στρώνουμε σε μια στρώση τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, σε μικρό, βουτυρωμένο πυρέξ (25 εκ. Χ 35 εκ.) και πασπαλίζουμε με τα 3/4 από το τριμμένο τυρί και όλο το ζαμπόν κομμένο σε λεπτές λωρίδες.
  • Στη συνέχεια ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, ως εξής : σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι να γίνουν ένα μείγμα.
  • Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε στον ζωμό από τις πατάτες, που έχει ήδη κρυώσει και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
  • Ανάβουμε το μάτι και ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα καθώς βράζει.
  • Τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ στο πυρέξ, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

akispetretzikis

Δείτε εδώ μια καταπληκτική συνταγή για πατάτες φούρνου με θυμάρι και μουστάρδα

Τετάρτη

Λαζάνια με μελιτζάνες και κολοκυθάκια

λαζανια

 

Υλικά

Για 6-8 άτομα

500 γραμμάρια λαζάνια άβραστα

3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μπαστουνάκια

6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

250 γραμμάρια κολοκυθάκια τριμμένα

2 μελιτζάνες κομμένη σε κύβους

250 γραμμάρια τριμμένη γκούντα για το τελείωμα

λίγο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο

600 γραμμάρια φέτα

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια χωρίς λάδι.

Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και μετά τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις λιαστές ντομάτες.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα λαζάνια. Κατόπιν απλώνουμε λίγο από τα τριμμένα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, λίγο από το μείγμα των κρεμμυδιών και από πάνω λίγη φέτα.

Στη συνέχεια βάζουμε δεύτερη στρώση λαζάνια, μετά τα τριμμένα κολοκυθάκια, μείγμα κρεμμυδιών και φέτα.

Ακολουθεί τρίτη στρώση λαζάνια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μείγμα κρεμμυδιών, φέτα και τέλος τέταρτη στρώση λαζάνια, λίγο από το μείγμα κρεμμυδιών που αφήσαμε, λίγη φέτα και από πάνω γκούντα.

patrasevents

Δείτε επίσης εδώ:Πίτσα με λαζάνια σε ρολάκια!

Πέμπτη

Κεφτεδάκια γεμιστά με τυρί, με μανεστράκι στο φούρνο

κεφτεδακια

 

Υλικά συνταγής

  • 60 γρ. τυρί τσένταρ
  • 550 γρ. κιμά ανάμικτο χοιρινό & μοσχαρίσιο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 3/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτιά [των 400 γρ.] ντοματάκια κονκασέ
  • 1 1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κλαδάκι με 3-4 φρέσκα φύλλα δεντρολίβανο
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού μανεστράκι 
  • τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Κόβετε το τσένταρ σε 8 ίσια κομμάτια.
  2. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το κιμά, το μισό κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το σκόρδο τη τριμμένη φρυγανιά, τη ρίγανη, λίγο λάδι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το κιμά σε 8 μέρη, τα πλάθετε μπαλάκια τα “πατάτε” ελαφρώς να γίνουν επίπεδα, βάζετε στο κέντρο από ένα κομματάκι τυρί, κλείνετε και ξανακάνετε μπαλάκια. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε ένα πιάτο. Αφήνετε το φούρνο αναμένο.
  3. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το δενδρολίβανο και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου, τα ντοματάκια, το ντοματοχυμό με τη ζάχαρη διαλυμένη σε 1 φλ. ζεστό νερό.
  4. Μόλις βράσει αφαιρείτε το κλαδάκι δεντρολίβανου, μεταφέρετε το μείγμα σε ταψί, προσθέτετε το μανεστράκι και τα κεφτεδάκια, αλατοπιπερώνετε, και βράζετε για 30′ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Σερβίρετε πασπαλίζοντας το φαγητό με τριμμένη παρμεζάνα.

sintayes

Σας περίσσεψαν κεφτεδάκια;Φτιάξτε πίτα!Δείτε εδώ την συνταγή

Παρασκευή

Γίγαντες πλακί με φέτα

Gigantes-plaki-me-feta

Υλικά συνταγής

  • 500 γραμμ. φασόλια γίγαντες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γραμμ. φέτα σε κομματάκια
Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής. Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

 

Ετοιμάζουμε τη σύμβραση. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα. Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Τα ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1΄-2΄ και να μοσχομυρίσει. Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε καλά τη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση. Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους. Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους. Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν. Στα τελευταία 10΄ του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄.

argiro

Δείτε εδώ tips για να τα κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα όσπρια

Σάββατο

Τσιπούρες με πατάτες στον φούρνο

tsipoura-patates

Υλικά
  • 4 τσιπούρες (περίπου 400 γρ. η καθεμιά), καθαρισμένες
  • 8 – 10 μικρές προς μεσαίες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 4 μέτρια ξερά, κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο (ή όσο σκόρδο θέλουμε), σε λεπτά φετάκια
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 4 κουτ. γλυκού κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια θυμαριού, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλοκοπανισμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Μοιράζουμε την κάππαρη και το μισό σκόρδο στις κοιλιές των ψαριών. Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια καλά και τα βάζουμε προσεχτικά σε ένα σουρωτήρι (για να μη ξεχυθεί η «γέμιση»). Τα βάζουμε στο ψυγείο, όπου τα αφήνουμε μέχρι να τα χρειαστούμε. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Τα βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και προσθέτουμε τα 2/3 του λαδιού, αλατοπίπερο, το μισό θυμάρι, το υπόλοιπο σκόρδο, το κρασί και το μισό χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και στρώνουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια στο ταψί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν τα υλικά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το ταψί και βάζουμε πάνω στις πατάτες και στα κρεμμύδια τα ψάρια. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι και οι πατάτες. Αν τα ψάρια έχουν γίνει (ελέγχουμε ανοίγοντας λίγο ένα στην κοιλιά του – δεν πρέπει να έχει αίμα στη ραχοκοκαλιά) νωρίτερα από τις πατάτες, τα βγάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο των πατατών και των κρεμμυδιών. Ξεφουρνίζουμε το ταψί και πασπαλίζουμε το φαγητό με το υπόλοιπο θυμάρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

gastronomos

Δείτε εδώ πως θα φτιάξετε απίθανα ψαρομπιφτέκια

Κυριακή

Σουβλάκια κοτόπουλου με ντοματίνια και σάλτσα γιαουρτιού

κοτοπουλο

Υλικά για 4 άτομα:
500γρ. Φιλέτο κατόπουλο σε κύβους
Ντοματίνια

Για την μαρινάδα:
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη σάλτσα:
500γρ. Στραγγιστό γιαούρτι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
10 φυλλαράκια ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία:

1.Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τους κύβους κοτόπουλου και τα αφήνουμε για μια ώρα περίπου.
2.Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ.
3.Περνάμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ξυλάκια βάζοντας ανάμεσα ντοματίνια και τα ψήνουμε σε ζεστή ψησταριά ή γκριλ γυρίζοντας τα για να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
4.Τα σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.

boro

Οι πίτες της εβδομάδας

Τηγανόψωμο

τηγανοψωμο

 

 

Θα χρειαστούμε:

 

  • 1 σακουλάκι ξηρη μαγιά
  • μισο πακέτο αλεύρι για ολες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 κανάτα χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και την ξηρή μαγιά. Κάνουμε ένα λακουβάκι και ρίχνουμε την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σταδιακά, ζυμώνοντας κάθε τόσο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη προσθέτοντας και λίγο λάδι. Το κάνουμε μπαλίτσα και το βάζουμε στο φούρνο να φουσκώσει μια ώρα.
Μόλις φουσκώσει το ζυμώνουμε ακόμα λίγο και προσθέτουμε όσο τυράκι μπορούμε να αντέξουμε, φέτα κατά προτίμηση! Τώρα ακολουθούμε δύο τρόπους για τη γέμιση ανάλογα πως το θέλουμε. Μπορούμε είτε να έχουμε το τυράκι διάσπαρτο μέσα στο τηγανόψωμο οπότε ξαναζυμώνουμε να ανακατευτεί μέσα το τυράκι. Ειδάλλως αν θέλουμε όλο το τυρί συγκεντρωμένο στη μέση ανοίγουμε το τηγανόψωμο, βάζουμε όλη τη φέτα στο κέντρο με λίγο πιπέρι και το κλείνουμε σαν πουγκάκι. Έπειτα το πατικώνουμε με την παλάμη μας! Ρίχνουμε λάδι  και το ρίχνουμε στο τηγάνι!

Κέϊκ πορτοκάλι γεμιστό με μπανάνα και Nutella & γλάσο σοκολάτας 

κεικ

 

Δείτε εδώ την συνταγή

 

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

 

 

Close