Συνταγή για άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο. Η συγκεκριμένη άλμη χρησιμοποιείτε για γαλοπούλες, κόκορες και μεγάλα κοτόπουλα, για να μαλακώσει το κρέας και να ψηθεί πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Η άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο, κάνει το κρέας να είναι ζουμερό και θα σας γλιτώσει από περιττό κόπο και χρόνο στο Χριστουγεννιάτικο αλλά και στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
- γαλοπουλα 4 κιλά (ολόκληρη)
Υλικά
- νερό 4 λίτρα
- αλατι 200 γραμμάρια
- καστανή ζάχαρη 150 γραμμάρια
- σκορδο 3 σκελίδες
- πιπέρι 20 κόκκοι
- δάφνη 4 φύλλα
- μαιντανος 1/2 ματσάκι φρέσκος
- λεμονι 1 σε φέτες
- πορτοκαλι 1 σε φέτες
Για την άλμη
- κρεμμυδι 1
- μηλα 1 πράσινο
- λεμονι 1 μικρό
- βουτυρο 100 γραμμάρια μαλακό
- κύβος κότας 1
Για την γαλοπούλα το κοτόπουλο ή τον κόκορα (πρόταση σερβιρίσματος)
- βουτυρο 50 γραμμάρια περίπου μαλακό
Για το άλειμμα
Οι ελληνικές οικογένειες είναι σε πολλές περιπτώσεις πολυμελής. Γι’ αυτό και ένα απλό κοτοπουλάκι δεν αρκεί για να μας χορτάσει στο Χριστουγεννιάτικο ή στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Μενού Χριστουγέννων 2023: Δείτε συνταγές, ιδέες, προτάσεις
Αν λοιπόν αναγκαστείτε να πάρετε γαλοπούλα, μεγάλα κοτόπουλα ή κόκορες, τότε η άλμη αυτή θα σας είναι απαραίτητη. Διότι βοηθάει στο να ψηθεί το κρέας πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα, ενώ το μαλακώνει και το αφήνει ζουμερό.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο:
Photo via: Mike Lang
Εκτέλεση για την άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο
Αρχικά φτιάχνουμε την άλμη βάζοντας σε μία κατσαρόλα το νερό, το αλάτι, την καστανή ζάχαρη, το σκόρδο, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης, τον φρέσκο μαϊντανό, το λεμόνι και το πορτοκαλί. Τα βράζουμε όλα σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.
Photo via: Mike Lang
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει τελείως. Στην συνέχεια βάζουμε την γαλοπούλα, το μεγάλο κοτόπουλο ή τον κόκορα σε ένα βαθύ σκεύος και καλύπτουμε με την άλμη. Σκεπάζουμε την γαλοπούλα με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Photo via: Mike Lang
Το επόμενο πρωί, σκουπίζουμε καλά την γαλοπούλα από την άλμη. Την βάζουμε σε ένα ταψί και στο ταψί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσινο μήλο και το λεμόνι, όλα κομμένα στα δύο. Ανοίγουμε με τα χέρια προσεκτικά την πέτσα και βάζουμε μέσα τα 100 γραμμάρια βούτυρο, στο στήθος.
Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο : Οι Καλύτερες συνταγές
Photo via: Mike Lang
Κλείνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αν χρειαστεί ράβουμε κιόλας και αλείφουμε όλη την γαλοπούλα με το μαλακό βούτυρο για το άλειμμα. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ταψί σε μία σχάρα και από κάτω βάζουμε ακόμη ένα ταψί με ζεστό νερό και διαλυμένο μέσα στο νερό τον κύβο κοτόπουλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Στην συνέχεια κατεβάζουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Υπολογίστε ότι κάθε κιλό θέλει 30-35 λεπτά να ψηθεί. Που και που ρίχνουμε από το ζουμί με τον κύβο κότας, πάνω στην γαλοπούλα.
Photo via: Mike Lang
Στο τέλος βγάζουμε την λαδόκολλα και αφήνουμε την γαλοπούλα να πάρει ωραίο χρώμα. Αν έχουμε θερμόμετρο, βάζουμε το θερμόμετρο βαθιά στο στήθος και όταν δείξει 85 βαθμούς Κελσίου είναι έτοιμη.
Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κιμά και δαμάσκηνα
Photo via: Mike Lang
Διαφορετικά, με μαχαίρι, αν δεν βγάζει ροζ ζουμί, έχει ψηθεί. Μετά το ψήσιμο την αφήνουμε για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, την σκεπάζουμε με την λαδόκολλα και σερβίρουμε.
Photo via: Mike Lang
Προτάσεις συνοδευτικού για την γαλοπούλα
Σερβίρουμε με ότι θέλουμε, ρύζι, πατάτες, με λαχανάκια Βρυξελλών.
Αξίζει να το σερβίρετε με πίτες σουβλάκι με καλαμποκάλευρο. Κόβουμε με το χέρι τις πίτες σε μικρά κομμάτια, τα ψήνουμε στο ταψί του φούρνου μέχρι να πάρουν ωραία χρώμα.
Photo via: Mike Lang
Σοτάρουμε 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο ρίχνουμε το ζουμί που έχει βγάλει γαλοπούλα, 2 δάφνες, πιπέρι και ρίγανη, προσθέτουμε ακόμα νερό και το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά και έτσι ζεστό το ρίχνουμε πάνω στο ψωμάκι κριό που φτιάξαμε.
Photo via: Mike Lang
Ανακατεύουμε απαλά καλά και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά. Αν θέλουμε να το απολαύστε καλύτερα ψήνουμε στο τηγάνι συκωτάκια κοτόπουλο ή αμύγδαλα φίλε.
Photo via: Mike Lang
Tips για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα σε άλμη
Την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε και με κοτόπουλο.
Photo via: Mike Lang
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες