Άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Συνταγή για άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο. Η συγκεκριμένη άλμη χρησιμοποιείτε για γαλοπούλες, κόκορες και μεγάλα κοτόπουλα, για να μαλακώσει το κρέας και να ψηθεί πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Η άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο, κάνει το κρέας να είναι ζουμερό και θα σας γλιτώσει από περιττό κόπο και χρόνο στο Χριστουγεννιάτικο αλλά και στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

    Για το άλειμμα

  • βουτυρο 50 γραμμάρια περίπου μαλακό

Οι ελληνικές οικογένειες είναι σε πολλές περιπτώσεις πολυμελής. Γι’ αυτό και ένα απλό κοτοπουλάκι δεν αρκεί για να μας χορτάσει στο Χριστουγεννιάτικο ή στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

 

Μενού Χριστουγέννων 2023: Δείτε συνταγές, ιδέες, προτάσεις

Άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Αν λοιπόν αναγκαστείτε να πάρετε γαλοπούλα, μεγάλα κοτόπουλα ή κόκορες, τότε η άλμη αυτή θα σας είναι απαραίτητη. Διότι βοηθάει στο να ψηθεί το κρέας πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα, ενώ το μαλακώνει και το αφήνει ζουμερό.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο:

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Εκτέλεση για την άλμη για γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Αρχικά φτιάχνουμε την άλμη βάζοντας σε μία κατσαρόλα το νερό, το αλάτι, την καστανή ζάχαρη, το σκόρδο, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης, τον φρέσκο μαϊντανό, το λεμόνι και το πορτοκαλί. Τα βράζουμε όλα σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει τελείως. Στην συνέχεια βάζουμε την γαλοπούλα, το μεγάλο κοτόπουλο ή τον κόκορα σε ένα βαθύ σκεύος και καλύπτουμε με την άλμη. Σκεπάζουμε την γαλοπούλα με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Το επόμενο πρωί, σκουπίζουμε καλά την γαλοπούλα από την άλμη. Την βάζουμε σε ένα ταψί και στο ταψί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσινο μήλο και το λεμόνι, όλα κομμένα στα δύο. Ανοίγουμε με τα χέρια προσεκτικά την πέτσα και βάζουμε μέσα τα 100 γραμμάρια βούτυρο, στο στήθος.

 

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο : Οι Καλύτερες συνταγές

 

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Κλείνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αν χρειαστεί ράβουμε κιόλας και αλείφουμε όλη την γαλοπούλα με το μαλακό βούτυρο για το άλειμμα. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ταψί σε μία σχάρα και από κάτω βάζουμε ακόμη ένα ταψί με ζεστό νερό και διαλυμένο μέσα στο νερό τον κύβο κοτόπουλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Στην συνέχεια κατεβάζουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Υπολογίστε ότι κάθε κιλό θέλει 30-35 λεπτά να ψηθεί. Που και που ρίχνουμε από το ζουμί με τον κύβο κότας, πάνω στην γαλοπούλα.

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Στο τέλος βγάζουμε την λαδόκολλα και αφήνουμε την γαλοπούλα να πάρει ωραίο χρώμα. Αν έχουμε θερμόμετρο, βάζουμε το θερμόμετρο βαθιά στο στήθος και όταν δείξει 85 βαθμούς Κελσίου είναι έτοιμη.

 

Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κιμά και δαμάσκηνα

 

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Διαφορετικά, με μαχαίρι, αν δεν βγάζει ροζ ζουμί, έχει ψηθεί. Μετά το ψήσιμο την αφήνουμε για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, την σκεπάζουμε με την λαδόκολλα και σερβίρουμε.

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Προτάσεις συνοδευτικού για την γαλοπούλα

Σερβίρουμε με ότι θέλουμε, ρύζι, πατάτες, με λαχανάκια Βρυξελλών.
Αξίζει να το σερβίρετε με πίτες σουβλάκι με καλαμποκάλευρο. Κόβουμε με το χέρι τις πίτες σε μικρά κομμάτια, τα ψήνουμε στο ταψί του φούρνου μέχρι να πάρουν ωραία χρώμα.

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Σοτάρουμε 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο ρίχνουμε το ζουμί που έχει βγάλει γαλοπούλα, 2 δάφνες, πιπέρι και ρίγανη, προσθέτουμε ακόμα νερό και το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά και έτσι ζεστό το ρίχνουμε πάνω στο ψωμάκι κριό που φτιάξαμε.

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Ανακατεύουμε απαλά καλά και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά. Αν θέλουμε να το απολαύστε καλύτερα ψήνουμε στο τηγάνι συκωτάκια κοτόπουλο ή αμύγδαλα φίλε.

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Tips για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα σε άλμη

Την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε και με κοτόπουλο.

άλμη-για-γεμιστή γαλοπούλα-γεμιστό κοτόπουλο-κόκορα-για-τα-Χριστούγεννα-συνταγή-Photo via: Mike Lang

Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close