Συνταγή για Χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα στεφάνι. Μία λαχταριστή κοτόπιτα με αφράτη γέμιση και τραγανό φύλλο, είναι ότι πρέπει τόσο για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ όσο και για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα συνοδεύσει τέλεια την γεμιστή γαλοπούλα ή το γεμιστό κοτόπουλο, ενώ το γιορτινό σχέδιο στεφάνι απογειώσει την εμφάνιση. Μία συνταγή που την είδαμε από την φίλη μας Δάφνη Λεμονάκη.
- αλεύρι σκληρό 700 γραμμάρια
- αλευρι 300 γραμμάρια κίτρινο
- ελαιολαδο 100 ml
- αλατι 20 γραμμάρια
- νερό 500-550 ml σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά
- κοτόπουλο 1 ολόκληρο
- ζωμό 500 ml από το κοτόπουλο που έβρασε
- Σιμιγδάλι ψιλό 100 γραμμάρια
- κρεμμυδι 1 κιλό ξερά
- κρεμμυδι 1 ματσάκι φρέσκα
- άνηθος 1/2 ματσάκι
- μαιντανος 1/2 ματσάκι
- αυγα 4
- φέτα 250 γραμμάρια
- μυζήθρα 250 γραμμάρια
- γραβιέρα 250 γραμμάρια μέτριας ωρίμανσης
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- μοσχοκάρυδο Κατά βούληση
Για την γέμιση
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
- ελαιολαδο 250 ml περίπου
Για το άλειμμα
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη πίτα με κιμά και κάστανα
Οι κοτόπιτες είναι υπέροχες και σίγουρα τις επιλέγουμε τόσο στα γιορτινά όσο και στα οικογενειακά τραπέζια. Μιας και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν θα σας δείξουμε μία εκπληκτική και πανεύκολη συνταγή για Χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα στεφάνι, με τραγανό φύλλο και μία γέμιση που λιώνει στο στόμα. Με σίγουρη επιτυχία!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα στεφάνι:
Εκτέλεση για την Χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα στεφάνι
Αρχικά βράζουμε το κοτόπουλο και αφού βράσει το ξεκοκαλίζουμε και κρατάμε τον ζωμό που χρειαζόμαστε. Σε μία άλλη κατσαρόλα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ ανακατεύουμε τον ζωμό της κότας με το ψιλό σιμιγδάλι μέχρι να πήξει.
Κόβουμε σε φέτες τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα τα ανακατεύουμε σε μία λεκάνη με το κοτόπουλο, τη μπεσαμέλ, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη φέτα θρυμματισμένη, την γραβιέρα τριμμένη και τη μυζήθρα.
Επίσης προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα αυγά και το σουσάμι. Να σημειωθεί ότι όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι κρύα όταν τα ανακατεύουμε. Αφού η γέμιση είναι έτοιμη ξεκινάμε την ζύμη.
Δείτε ακόμα Αφράτα κοτοπιτάκια για το σχολείο
Ρίχνουμε σε μία μπασίνα το σκληρό αλεύρι, το κίτρινο αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας για να ενσωματωθεί καλά το μείγμα. Ξεκινάμε να προσθέτουμε το νερό όσο δουλεύουμε τη ζύμη παράλληλα μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό ζυμάρι και είναι έτοιμο.
Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 5 μπάλες. Ανοίγουμε τις 4 μπάλες σε πολύ λεπτά φύλλα με τον πλάστη μας και τα στρώνουμε σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί, λαδώνοντάς τα ανάμεσα. Απλώνουμε την γέμιση χωρίς να την πιέσουμε και στη συνέχεια γυρνάμε τα 3 φύλλα προς τα μέσα, σκεπάζοντας τη γέμιση και λαδώνουμε.
Ανοίγουμε και την πέμπτη μπάλα σε λεπτό φύλλο και το απλώνουμε αεράτο πάνω στη πίτα. Πλέκουμε το στεφάνι με τα φύλλα που εξέχουν έξω από το ταψί όπως μπορούμε, λαδώνουμε καλά και ραντίζουμε με νερό.
Δείτε ακόμα Κοτόπιτα με μπεσαμέλ, φύλλο κουρού και σουσάμι
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με σουσάμι. Την κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
Την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Έξαλλος ο Αχιλλέας Μπέος : «Ποιος θα με κρίνει; Ο Τσαλίκης η λουλού; Μη τρελαθούμε τώρα»
- Ανακαλούνται χριστουγεννιάτικα φωτάκια – Υπάρχει κίνδυνος για φωτιά και Ηλεκτροπληξία
- Η Γη της Ελιάς: Νεκρό το μωρό της Αφροδίτης και του Χρήστου
- Πασχάλης Τσαρούχας : Ο Παράνομος έρωτας με τη μητέρα του Απόστολου Γκλέτσου που του άλλαξε ζωή και καριέρα
- Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ : Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι στις περισσότερες περιοχές της χώρας