Γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι

Γιορτινή, Χριστουγεννιάτικη γέμιση για την γαλοπούλα ή το κοτόπουλό σας τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, με ρόδι, κάστανα και ρύζι.

Στην Ελλάδα πολλά σπίτια επιλέγουν είτε τα Χριστούγεννα, είτε κυρίως την Πρωτοχρονιά να φτιάχνουν γεμιστή γαλοπούλα. Επειδή η γαλοπούλα όμως, είναι ένα πουλερικό κάπως στεγνό και ίσως μεγάλο για τα άτομα που θα μαζευτείτε, αν επιλέξετε να φτιάξετε γεμιστό κοτόπουλο, αυτή η γέμιση κάνει και για τα δύο!

Ειδικά αν το κοτόπουλο που θα επιλέξετε, είναι χωριάτικο και αλανιάρικο, η γιορτινή μας γέμιση με ρύζι, κάστανα και ρόδι θα κάνει το πουλερικό σας, σκέτο γλύκισμα. Εμείς την δοκιμάσαμε πέρσι και κρατιόμασταν με νύχια και με δόντια, να μην χαλάσουμε το έθιμο και να ξεκινήσουμε να την φτιάχνουμε και μέσα στον χρόνο.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι

γέμιση-με-κάστανα-ρύζι-και-ρόδι-για-γαλοπούλα-και-κοτόπουλο-συνταγή-

Εκτέλεση για το κοτόπουλο

Αρχικά λιώνουμε το βούτυρο με τα χέρια μας και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιούμε το σκόρδο και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα με το βούτυρο.

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και αλείφουμε με το μείγμα το στήθος του κοτόπουλου, κάτω από την πέτσα. Αλατίζουμε και πιπερίζουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε την μαντζουράνα και το λεμονοθύμαρο.

γέμιση-με-κάστανα-ρύζι-και-ρόδι-για-γαλοπούλα-και-κοτόπουλο-συνταγή-

Εκτέλεση για την γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κάψουν. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα, τα συκωτάκια πουλερικών και τα γυρίζουμε μέχρι να καβουρδιστούν.

Δείτε ακόμα Γέμιση για γαλοπούλα της Βέφας Αλεξιάδου

Προσθέτουμε τον ανάμεικτο κιμά και τον αφήνουμε και αυτόν να καβουρδιστεί μέχρι να γίνει λευκός. Στην συνέχεια προσθέτουμε χοντροκομμένα τα βρασμένα κάστανα, τα κουκουνάρια, τις ξανθές σταφίδες και τα ανακατεύουμε για να ανταλλάξουν τα αρώματά τους.

γέμιση-με-κάστανα-ρύζι-και-ρόδι-για-γαλοπούλα-και-κοτόπουλο-συνταγή-

Σβήνουμε την γέμιση με το κονιάκ και περιμένουμε λίγα λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι Καρολίνα και το σοτάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.

Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα από τον Chef του εστιατορίου “Τσολιάς” Στάθη Λαζαρίδη

Γεμίζουμε το κοτόπουλο με την γέμιση. Προσέχουμε να μην το παραγεμίσουμε το κοτόπουλο, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο και μπορεί να ξεχειλίσει. Ράβουμε το κοτόπουλο με σπάγκο και το βάζουμε σε μία γάστρα.

Απλώνουμε την γέμιση που μας έμεινε στην γάστρα και προσθέτουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 4 ώρες.

γέμιση-με-κάστανα-ρύζι-και-ρόδι-για-γαλοπούλα-και-κοτόπουλο-συνταγή-

Σερβίρουμε με σπόρους ροδιού και προτού την τεμαχίσουμε και την σερβίρουμε αφήνουμε την κότα να ξεκουραστεί για μισή ώρα, εκτός φούρνου.

Tips για την γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι

Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο και το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα. Το μαρινάρισμα που κάναμε στην χωριάτικη κότα, μπορούμε να το κάνουμε και στο κλασικό κοτόπουλο ή στην γαλοπούλα. Συνήθως χρειάζονται 1 ώρα ψήσιμο ανά κιλό.

γέμιση-με-κάστανα-ρύζι-και-ρόδι-για-γαλοπούλα-και-κοτόπουλο-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Aggeliki Antonopoulou

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close