Γιορτινή, Χριστουγεννιάτικη γέμιση για την γαλοπούλα ή το κοτόπουλό σας τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, με ρόδι, κάστανα και ρύζι.
- κοτόπουλο 4 κιλά ολόκληρο χωριάτικο
- βουτυρο 50 γραμμάρια
- σκορδο 1 σκελίδα πολτοποιημένη
- λεμονοθύμαρο 5-6 φρέσκα φύλλα
- μαντζουράνα 5-6 φύλλα
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
- βουτυρο 50 γραμμάρια
- ελαιολαδο 1/2 σφηνάκι
- κιμάς ανάμεικτος 300 γραμμάρια
- συκωτι 300 γραμμάρια πουλερικών ψιλοκομμένα
- κρεμμυδι 6 φρέσκα
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ξερό
- σκορδο 1 μεγάλη σκελίδα
- κουκουνάρι 100 γραμμάρια
- καστανα 500 γραμμάρια βρασμένα
- σταφίδες 150 γραμμάρια ξανθές
- ρυζι 1 φλιτζάνι του τσαγιού Καρολίνα
- κονιάκ 1 σφηνάκι
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- νερό 1 φλιτζάνι
- ροδι Τα σπόρια από 1/2
Για την γέμιση
Στην Ελλάδα πολλά σπίτια επιλέγουν είτε τα Χριστούγεννα, είτε κυρίως την Πρωτοχρονιά να φτιάχνουν γεμιστή γαλοπούλα. Επειδή η γαλοπούλα όμως, είναι ένα πουλερικό κάπως στεγνό και ίσως μεγάλο για τα άτομα που θα μαζευτείτε, αν επιλέξετε να φτιάξετε γεμιστό κοτόπουλο, αυτή η γέμιση κάνει και για τα δύο!
Ειδικά αν το κοτόπουλο που θα επιλέξετε, είναι χωριάτικο και αλανιάρικο, η γιορτινή μας γέμιση με ρύζι, κάστανα και ρόδι θα κάνει το πουλερικό σας, σκέτο γλύκισμα. Εμείς την δοκιμάσαμε πέρσι και κρατιόμασταν με νύχια και με δόντια, να μην χαλάσουμε το έθιμο και να ξεκινήσουμε να την φτιάχνουμε και μέσα στον χρόνο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι
Εκτέλεση για το κοτόπουλο
Αρχικά λιώνουμε το βούτυρο με τα χέρια μας και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιούμε το σκόρδο και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα με το βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και αλείφουμε με το μείγμα το στήθος του κοτόπουλου, κάτω από την πέτσα. Αλατίζουμε και πιπερίζουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε την μαντζουράνα και το λεμονοθύμαρο.
Εκτέλεση για την γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κάψουν. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα, τα συκωτάκια πουλερικών και τα γυρίζουμε μέχρι να καβουρδιστούν.
Δείτε ακόμα Γέμιση για γαλοπούλα της Βέφας Αλεξιάδου
Προσθέτουμε τον ανάμεικτο κιμά και τον αφήνουμε και αυτόν να καβουρδιστεί μέχρι να γίνει λευκός. Στην συνέχεια προσθέτουμε χοντροκομμένα τα βρασμένα κάστανα, τα κουκουνάρια, τις ξανθές σταφίδες και τα ανακατεύουμε για να ανταλλάξουν τα αρώματά τους.
Σβήνουμε την γέμιση με το κονιάκ και περιμένουμε λίγα λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι Καρολίνα και το σοτάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα από τον Chef του εστιατορίου “Τσολιάς” Στάθη Λαζαρίδη
Γεμίζουμε το κοτόπουλο με την γέμιση. Προσέχουμε να μην το παραγεμίσουμε το κοτόπουλο, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο και μπορεί να ξεχειλίσει. Ράβουμε το κοτόπουλο με σπάγκο και το βάζουμε σε μία γάστρα.
Απλώνουμε την γέμιση που μας έμεινε στην γάστρα και προσθέτουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 4 ώρες.
Σερβίρουμε με σπόρους ροδιού και προτού την τεμαχίσουμε και την σερβίρουμε αφήνουμε την κότα να ξεκουραστεί για μισή ώρα, εκτός φούρνου.
Tips για την γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο και το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα. Το μαρινάρισμα που κάναμε στην χωριάτικη κότα, μπορούμε να το κάνουμε και στο κλασικό κοτόπουλο ή στην γαλοπούλα. Συνήθως χρειάζονται 1 ώρα ψήσιμο ανά κιλό.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Aggeliki Antonopoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός – Κακοκαιρία Bora : Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
- Cyber Monday : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαδικτυακές αγορές σας σήμερα
- Η Γη της Ελιάς: Ο Μιλτιάδης δίνει τελεσίγραφο στην Βασιλική
- Χριστουγεννιάτικη Quiche Lorraine
- Το τεστ της οπτικής ψευδαίσθησης που θα σας αποκαλύψει πώς διαχειρίζεστε την ήττα