Υλικά:
- καλαμποκέλαιο 1 1/2 κούπα
- ελαιολαδο 1/2 κούπα
- ζαχαρη 1 κούπα
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 κούπα
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- κανελά 1 κ. γ.
- σοδα 1 κ.σ
- μελι 1 κ. σ.
- Σιμιγδάλι χοντρό 250 γρ.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όσο πάρει
Για την επικάλυψη :
- καρυδια Μπόλικα
Για το σιρόπι :
Για την επικάλυψη 1:
- μελι Μπόλικο αγνό
Για την επικάλυψη 2 :
- Κουβερτούρα γάλακτος 2-3
- καλαμποκέλαιο Λίγο
Λαχταριστά μελομακάρονα με μελωμένο σιρόπι και καρύδια. Τα μισά θα φτιάξουμε με επικάλυψη μελιού και τα άλλα μισά με επικάλυψη σοκολάτα γάλακτος.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη αδυναμία στα μελομακάρονα με σοκολάτα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τρώνε αποκλειστικά μελομακάρονα με σοκολάτα και όχι τα παραδοσιακά. Είναι απλά πεντανόστιμα και ο συνδυασμός τους μας κάνει πραγματικά να τα απολαμβάνουμε πολύ.
Σήμερα παρόλα αυτά θα φτιάξουμε την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα για όλα τα γούστα. Με σιμιγδάλι χοντρό τα μισά μελομακάρονα θα τα σιροπιάσουμε με ένα μελωμένο σιρόπι και θα επικαλύψουμε με αγνό μέλι και τα άλλα μισά θα τα σιροπιάσουμε με το ίδιο σιρόπι και θα τα επικαλύψουμε με κουβερτούρα γάλακτος. Τα θρυμματισμένα καρύδια επιβάλλονται.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
Εκτέλεση για το σιρόπι
Βράζουμε για 10 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη και το μέλι βράζοντας κάθε τόσο τον αφρό.
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα

Στην αρχή χτυπάμε το λάδι, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το μέλι. Προσθέτουμε την σόδα και στην συνέχεια το χοντρό σιμιγδάλι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις δουλεύοντας την ζύμη παράλληλα. Σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη πλάθουμε την ζύμη σε μπαλάκια και τα πατάμα ελαφρώς πάνω σε σχάρα για να γίνει το σχέδιο. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω, αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Δείτε ακόμα Υγιεινά μελομακάρονα ολικής άλεσης
Μόλις τα βγάλουμε με μία σπάτουλα τα ρίχνουμε μέσα στο χλιαρό σιρόπι και τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από το σιρόπι με μία τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε μπόλικο μέλι το οποίο το έχουμε ζεστάνει λίγο για να γίνει ρευστό και από πάνω πασπαλίζουμε με καρύδια.

Εκτέλεση για τα μελομακάρονα με σοκολάτα
Αφού βουτήξουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι, λιώνουμε την σοκολάτα με το σπορέλαιο σε μπεν μαρί. Μόλις η σοκολάτα λιώσει και γίνει το μείγμα ομοιογενές, βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα στην σοκολάτα από όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε να κρυώσουν στην σχάρα.

Tips για την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
Βγαίνουν περίπου 40-50 μελομακάρονα ανάλογα και το μέγεθος που θα τα κάνουμε. Για να μην μπερδευτείτε με το αλεύρι, μπορείτε να ξεκινήσετε αρχικά με 1 κιλό αλεύρι το οποίο θα το βάζετε λίγο λίγο στο μείγμα μέχρι να πάρετε μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Μπορούμε να βάλουμε και μαύρη κουβερτούρα ή λευκή κουβερτούρα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Dimitra Mpisilka
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές μας για μελομακάρονα
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
