Καραμελωμένο γεμιστό χοιρινό ρολό της Γκόλφως με αξεπέραστη σάλτσα που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας! Είναι μία υπέροχη συνταγή για το χριστουγεννιάτικο, για το πρωτοχρονιάτικο ή για οποιοδήποτε άλλο τραπέζι θέλετε να κάνετε στο σπίτι σας!
- χοιρινο 2 κιλά πανσέτα χωρίς κόκαλο
Υλικά
- φυτίνη 2 κουταλιές
- πιπέρι μισό κουταλάκι
- πάπρικα μισό κουταλάκι γλυκιά
- αλατι 1 κουταλάκι
- κρεμμυδι μισό κουταλάκι σκόνη
- σκορδο μισό κουταλάκι σκόνη
- ρίγανη μισό κουταλάκι σκόνη
- κουρκουμας 1/4 κουταλάκι
- ελαιολαδο 4 κουταλιές
- πετιμέζι 1 σφηνάκι
- κύβοι λαχανικών 1 τριμμένο
- πιπέρι Κατά βούληση
Για το μαρινάρισμα
- πιπεριά Φλωρίνης 2
- καρότο 2 μέτρια τριμμένα
- μαιντανος 3 κουταλιές
- γραβιέρα 8 κομματάκια
Για την γέμιση
Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι λίγο πιο μοναχικά από ότι άλλες χρονιές όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μαγειρέψουμε νόστιμες συνταγές για την οικογένειά μας. Αυτό το χοιρινό ρολό με πανσέτα χοιρινή, πιπεριές Φλωρίνης, γραβιέρα, μαϊντανό, καρότο και μία υπέροχη μαρινάδα είναι απλά συγκλονιστικό.
Δείτε ακόμα Aρνάκι μπογάνα: Συνταγή για παραδοσιακό αρνί στο φούρνο.
Η αξεπέραστη σάλτσα του έρχεται και απογειώνει την συνταγή. Δείτε την εκτέλεση παρακάτω:
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την μαρινάδα του κρέατος. Βάζουμε σε ένα μπολ την φυτίνη, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το πιπέρι, την σκόνη κρεμμυδιού και την σκόνη σκόρδου, την τριμμένη ρίγανη, το αλάτι, το πετιμέζι, το ελαιόλαδο και τον κύβο λαχανικών τριμμένο σε σκόνη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Με ένα πινέλο λοιπόν, μαρινάρουμε με την μαρινάδα μας το κρέας μας. Μαρινάρουμε πρώτα την μέσα πλευρά του κρέατος και ξεκινάμε να βάζουμε την γέμιση. Απλώνουμε στην αρχή τις πιπεριές Φλωρίνης στη μέση του κρέατος τις οποίες τις έχουμε κόψει σε ροδέλες,
Πάνω από τις πιπεριές βάζουμε το τριμμένο καρότο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την γραβιέρα την οποία την έχουμε κόψει σε κομματάκια και ξεκινάμε να τυλίγουμε το κρέας μας σε ρολό. Αφού το ρολάρουμε, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κάνουμε χαρακιές πάνω στο κρέας μας. Πρώτα από αριστερά και μετά από δεξιά.
Αλείφουμε και πάλι με την μαρινάδα. Παίρνουμε σπάγκο και ξεκινάμε να δένουμε το κρέας μας σε τρεις με τέσσερις μεριές. Ανάλογα πόσο μεγάλο είναι το ρολό κρέατος. Τυλίγουμε το κρέας μας με ένα αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα για να παγώσει και να κάνει κρούστα η μαρινάδα.
Το επόμενο πρωί βάζουμε το κρέας μας σε μία γάστρα και το ψήνουμε σκεπασμένο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 45 λεπτά. Όταν ψηθεί βγάζουμε το κρέας από την γάστρα, σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στη γάστρα με ένα σουρωτήρι σε μία κατσαρόλα.
Βάζουμε τον ζωμό του κρέατος στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το κρασί. Το αφήνουμε για λίγο να βράσει για να εξατμιστεί το αλκόολ. Στο μπολ που έμεινε η μαρινάδα μας, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι μέσα στην κατσαρόλα με το κρασί που βράζει και ανακατεύουμε. Δοκιμάσουμε αν χρειάζεται αλάτι και ανακατεύουμε για δύο λεπτά μέχρι να πήξει. Ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με το πόσο πηχτή την θέλουμε.
Απλώνουμε την σάλτσα πάνω από το χοιρινό μας, βγάζουμε τους σπάγκους και το κόβουμε σε μερίδες. Το συνοδεύουμε αν θέλουμε με ρύζι ή πατάτες φούρνου.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής:
Tips
Αν θέλουμε κάνουμε την μαρινάδα από το προηγούμενο βράδυ. Μπορούμε να βάλουμε δενδρολίβανο στον κάθε κόμπο σπάγκου. Αντί για φυτίνη μπορούμε να βάλουμε βούτυρο. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι μπαχαρικό μας αρέσει στην μαρινάδα.
Αν δεν έχουμε πετιμέζι μπορούμε να βάλουμε μούστο, μπαλσάμικο με φρούτα ή καστανή ζάχαρη. Αν δεν έχουμε γραβιέρα μπορούμε να βάλουμε άλλο τυρί τέτοιου τύπου.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες