Πως να βάψω κόκκινα αυγά : Πλήρης οδηγός και μυστικά

Πως να βάψω κόκκινα αυγά γυαλιστερά μας ρωτάτε και εμείς σας έχουμε τον πλήρη οδηγό και τα μυστικά για το πως να βάψετε τα Πασχαλινά αβγά σας.  Κάθε Πάσχα βάφουμε τα κόκκινα πασχαλινά μας αυγά. Το ελληνικό έθιμο θέλει να τσουγκρίζουμε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά με τους φίλους και τους συγγενείς και όποιο αυγό καταφέρει να μείνει άσπαστο, είναι και το τυχερό.

Μπορεί λοιπόν το βάψιμο των κόκκινων αυγών να φαίνεται μία απλή υπόθεση, όμως δεν είναι. Μην φοβάστε! Το βάψιμο των κόκκινων αυγών δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. Απλά όπως και σε όλα τα πράγματα, τα κόκκινα αυγά για να βαφτούν σωστά και χωρίς να σπάσουν, έχουν τα μυστικά τους.

Δείτε ακόμα Τα μισά αυγά σπάνε κατά το βράσιμο ενώ το χρώμα εισχωρεί μέσα από το τσόφλι; Διάβασε μερικά βασικά μυστικά για να βάψεις τα Πασχαλινά αυγά δίχως απώλειες

Την Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν βάφουμε παραδοσιακά τα αυγά μας. Αν και τα τελευταία χρόνια πολλές οικογένειες αποφασίζουν να γλιτώσουν τον πολύ μπελά και να αγοράσουν έτοιμα βαμμένα αυγά. Όμως εμείς, προς πείσμα των καιρών, θα συνεχίσουμε να βάφουμε μόνοι μας τα κόκκινα αυγά. Θα δούμε λοιπόν μερικά μυστικά για να τα βάψουμε σωστά.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα σας μάθουμε όλα τα μυστικά για το πως να βάψετε τα κόκκινα αυγά φέτος το Πάσχα. Ένας πλήρης οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια σχετικά με το βάψιμο των αυγών και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι κάνατε λάθος τόσα χρόνια.

Στο τέλος του άρθρου θα δούμε μαζί κι έναν φυσικό τρόπο να βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Γιατί οι φυσικές βαφές για τα κόκκινα αυγά μας, είναι πάντα πιο υγιεινές και πιο όμορφες σε αποτέλεσμα, από τις χημικές βαφές. Διάβασε μερικά βασικά μυστικά για να βάψεις σωστά τα Πασχαλινα αυγά χωρίς να σπάνε.  

Πως να βάψω κόκκινα αυγά : Πλήρης οδηγός και μυστικά

Δώσε προσοχή στα αυγά που θα επιλέξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυγά που θα επιλέξεις να βάψεις, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αν σπάσουν και στο κατά πόσο θα έχει επιτυχία το βάψιμο των αυγών σου. Πρέπει λοιπόν να σε ενημερώσουμε ότι τα καφέ αυγά προσφέρουν βαθύ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά αυγά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα.

Πως μπορείς να βράσεις τα αυγά χωρίς να σου σπάσουν

Για αρχή αγαπημένες μου φίλες και αγαπημένοι μου φίλοι, υπάρχουν δύο επιλογές για την βαφή των αυγών. Η πρώτη επιλογή είναι να βράσεις πρώτα τα αυγά και στην συνέχεια να τα βυθίσεις στην βαφή και η δεύτερη είναι να τα βράσεις μαζί με την βαφή. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά.

Αυτά τα μυστικά θα σε βοηθήσουν να γλιτώσεις κόπο και χρόνο αλλά και θα ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες. Πως μπορείς λοιπόν να βάψεις τα κόκκινα αυγά για το Πάσχα χωρίς να σπάσουν; Θα σου δείξουμε μερικά βασικά βήματα αμέσως τώρα.

Πως _να _βάψω _κόκκινα _αυγά_: Πλήρης _οδηγός_ και _μυστικά_

Photo via: akispetretzikis.com

Η θερμοκρασία έχει μεγάλη σημασία

Ένας βασικός κανόνας για να μην σου ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα ήταν να βγάλεις λίγο πιο νωρίς από το ψυγείο τα αυγά σου και να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες ώρες.

Αν υπάρξει απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αυγού. Αυτό θα κάνει το τσόφλι είτε να ραγίσει είτε να σπάσει.

Δεν πρέπει να στριμώχνεις τα αυγά την ώρα που βράζουν

Όταν στριμώχνεις τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα τα κάνεις να κοπανάνε το ένα πάνω στο άλλο κατά την περίοδο του βρασμού. Λογικό δεν είναι λοιπόν να προκληθούν ραγίσματα και σπασίματα; Αν θέλεις λοιπόν να αποφύγεις το στρίμωγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα ακολούθησε τις οδηγίες μας.

Τοποθέτησε μία μικρή στρώση αυγών κάθε φορά. Επίσης μπορείς να βάλεις στον πάτο κι ένα μικρό πανί που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό. Γιατί όταν βράζουν τα αυγά, μπορεί να μην κοπανούν το ένα πάνω στο άλλο, όμως σίγουρα κοπανούν, στον πάτο της κατσαρόλας.

πως_να_βάψω_τα_κόκκινα αυγά_πλήρης οδηγός_και_μυστικά_

Κλείσε τη φωτιά αν δε θέλεις να θρηνείς… σπασμένα αυγά

Όπως καταλαβαίνεις ο βρασμός των αυγών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αν τελικά τα αυγά σου θα βγουν άφθαρτα ή ραγισμένα από χίλιες πλευρές. Αν δεν χαμηλώσεις την φωτιά θα έχεις αρκετές απώλειες. Έτσι φρόντισε τουλάχιστον να μειώσεις την θερμοκρασία.

Το καλύτερο έξυπνο κόλπο είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς την φωτιά και να αφήσεις την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι της κουζίνας για 15-20 λεπτά.

Δουλεύει επίσης και σε κουζίνες που λειτουργούν με αέριο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσεις τα τέλεια σφιχτά, βρασμένα αυγά, χωρίς σπασίματα και χωρίς πράσινο κρόκο.

Το ξύδι και το αλάτι κάνουν…δουλίτσα στα σπασμένα αυγά

Αυτό το κόλπο μας το έμαθαν οι γιαγιάδες μας και περνάει από γενιά σε γενιά. Αν λοιπόν ρίξεις ξύδι και αλάτι στο νερό την ώρα του βρασμού, ακόμη κι αν κάποιο αυγό ραγίσει, οι πόροι στο τσόφλι θα έχουν διασταλεί. Έτσι θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας. Το ασπράδι και ο κρόκος έτσι, δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

πως_να_βάψω_τα_κόκκινα αυγά_πλήρης οδηγός_και_μυστικά_

Photo via: cookpad.com

Πως να βάψω κόκκινα αυγά; Οι οδηγίες βήμα βήμα

Αν θες να χρησιμοποιήσεις έτοιμη βαφή φέτος το Πάσχα θα σε βοηθήσουμε να βάψεις τα κόκκινα αυγά σου. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία για να υπολογίσεις τον χρόνο που πρέπει να αφήσεις τα αυγά βυθισμένα στο χρώμα.

Στην συνέχεια βγάλε προσεκτικά τα βαμμένα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή σε μία μεγάλη πιατέλα. Στην συνέχεια στολίζεις τα αυγά σου με αυτοκόλλητα ή στολίδια της αρεσκείας σου και καλό τσούγκρισμα.

Αφού τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν τα γυαλίζεις με ελαιόλαδο και προετοιμάζεις τις στάμπες σου. Αν έχεις επιλέξει εκ των προτέρων την τεχνική της στάμπας με τα φύλλα και το καλσόν, δεν χρειάζεται να προετοιμάσεις τις στάμπες σου. Αν έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να τα ζωγραφίσεις με ένα ειδικό πινέλο.

Δείτε ακόμα Κόκκινα αυγά: Πόσο διατηρούνται τα βαμμένα αυγά;

Τοποθέτησε τα μέσα σε καλαθάκι, το οποίο θα στολίσεις με κόκκινες κορδέλες κι άλλα στολίδια ώστε να γίνει ακόμη πιο πασχαλινό.

πως_να_βάψω_τα_κόκκινα αυγά_πλήρης οδηγός_και_μυστικά_

Photo via: iefimerida. gr

Πως να βάψω κόκκινα αυγά με φυσικό τρόπο

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις αναλυτικά, πως μπορείς να βάψεις τα πασχαλινά σου αυγά με φυσική βαφή. Μακριά από χημικά προϊόντα, ακολουθώντας τον τρόπο της γιαγιάς. Δείτε παρακάτω το βίντεο: 

πως_να_βάψω_τα_κόκκινα αυγά_πλήρης οδηγός_και_μυστικά_

Πως να βάψω κόκκινα αυγά : Πλήρης οδηγός και μυστικά Πως να βάψω κόκκινα αυγά : Πλήρης οδηγός και μυστικά Πως να βάψω κόκκινα αυγά : Πλήρης οδηγός και μυστικά

Τέλος αν θέλετε να βάψετε ξεχωριστά αυγά φέτος, μπορείτε να μάθετε πως να διακοσμήσετε τα πασχαλινά αυγά με πουά εδώ ή πως να βάψετε αυγά με χαρτοπετσέτες εδώ. Μια άλλη υπέροχη τεχνική με ένα απλό λαστιχάκι εδώ  και τέλος εδώ 10 ιδέες για βάψιμο με φυσικό τρόπο.

Δες εδώ το κόλπο με το βετέξ για να μη σπάνε τα Πασχαλινά αυγά που θα σε ξετρελάνει!!!

Δες εδώ όλα τα κόλπα για τα καλύτερα Πασχαλινά αυγά

 

Close