πως-το-κρύο-φαγητό-και-το-ζεστό-φαγητό-επηρεάζει-το-σώμα-

7 τρόποι με τους οποίους το ζεστό και το κρύο φαγητό επηρεάζει το σώμα μας. Θα εκπλαγείτε με τους τρόπους που το ζεστό και το κρύο φαγητό είναι σε θέση να επηρεάσει το σώμα σας.

Το παγωτό είναι πολύ πιο γλυκό όταν είναι κρύο, ενώ το ζαμπόν είναι πιο αλμυρό όταν τρώγεται ζεστό. Ωστόσο, η διαφορά στη γεύση είναι μόνο μια πτυχή του ζεστού και του κρύου φαγητού. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σκάψουμε βαθύτερα και να βρούμε άλλα στοιχεία για το πώς το ζεστό και το κρύο φαγητό επηρεάζει το σώμα μας.

Το φαγητό δεν είναι απλά μία ανάγκη, είναι απόλαυση και πέραν από το ότι μας κρατά ζωντανούς και με ενέργεια, ένα ζεστό ή ένα κρύο φαγητό είναι σε θέση να επηρεάσει το σώμα μας σε βαθύτερο επίπεδο. Σήμερα λοιπόν θα ανακαλύψουμε πως το κρύο και το ζεστό φαγητό επηρεάζει το σώμα μας. Διαβάστε παρακάτω: 

Όσοι επιλέγουν κρύα γεύματα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.

Όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι το ζεστό φαγητό έχει περισσότερες θερμίδες επειδή σε χορταίνει πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν κρύα από ζεστά πιάτα τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, καταναλώνουν τουλάχιστον 31% θερμίδες, τουλάχιστον 37% λιπαρά και περισσότερο από 22% υδατάνθρακες. Αυτό το πρόβλημα ήταν ακόμη πιο αισθητό με άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία και μια προτεινόμενη λύση θα ήταν να προσθέσετε ένα ζεστό πιάτο μαζί με μια κρύα σαλάτα.

πως-το-κρύο-φαγητό-και-το-ζεστό-φαγητό-επηρεάζει-το-σώμα-

Το σώμα μας δυσκολεύεται περισσότερο να αφομοιώσει το κρύο φαγητό.

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή είναι φέρνοντάς το στη θερμοκρασία του πυρήνα μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώμε κάτι κρύο, το σώμα μας πρέπει να κάνει διπλή προσπάθεια για να ζεστάνει πρώτα το φαγητό και μετά να το χωνέψει.

Για παράδειγμα, η ζεστή σούπα χρειάζεται μόνο 15 λεπτά για να αφομοιωθεί από το στομάχι μας. Από την άλλη πλευρά, τα γαλακτοκομικά, ειδικά το παγωμένο παγωτό, θα διαρκέσουν από 30 λεπτά έως 2 ώρες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε κρύο φαγητό, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα, είναι καλύτερο να τα τρώτε ωμά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε με άλλα κρύα πιάτα είναι να τα κρατήσετε στο στόμα σας για περισσότερη ώρα, ώστε τα ένζυμα να αρχίσουν να το διασπώνται ενώ το τρόφιμο ζεσταίνεται.

πως-το-κρύο-φαγητό-και-το-ζεστό-φαγητό-επηρεάζει-το-σώμα-

Το ζεστό φαγητό τείνει να είναι πιο θρεπτικό.

Τα ζεστά φαγητά πράγματι αφομοιώνονται ευκολότερα και, ως αποτέλεσμα, όλα τα θρεπτικά συστατικά απορροφόνται πολύ πιο γρήγορα από τον οργανισμό.

Όχι μόνο αυτό, αλλά όταν κάποια λαχανικά, όπως οι ντομάτες, μαγειρεύονται, η ποσότητα του λυκοπενίου αυξάνεται. Επίσης, τα ζεστά δημητριακά, όπως η βρώμη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη όπως τα κρύα δημητριακά.

Ωστόσο, ένα μειονέκτημα του μαγειρέματος φρούτων και λαχανικών είναι ότι οι βιταμίνες λιώνουν. Έτσι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα μαγειρέψετε όσο το δυνατόν λιγότερο. Ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξετε να τα μαγειρέψετε, να έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να είναι σαν χυλός – απλώς ακόμα λίγο τραγανά.

πως-το-κρύο-φαγητό-και-το-ζεστό-φαγητό-επηρεάζει-το-σώμα-

Το κρύο νερό απορροφάται πιο γρήγορα από το ζεστό.

Λέγεται ότι το κρύο νερό φεύγει  από το στομάχι μας πολύ πιο γρήγορα και επομένως απορροφάται καλύτερα από ό,τι όταν είναι ζεστό. Ένα άλλο όφελος είναι ότι το κρύο νερό βοηθά στην αύξηση της αντοχής για όσους προπονούνται σε καθημερινή βάση ή πολύ συχνά.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ζεστό νερό θα σας κάνει να πίνετε μικρότερες ποσότητες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση σχετικά κρύου νερού (16°C) λέγεται ότι είναι η απόλυτη καλύτερη θερμοκρασία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο νερό με αυτή τη θερμοκρασία και ιδρώνουν λιγότερο. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το να πίνετε κρύο νερό εάν υποφέρετε από καταστάσεις που επηρεάζουν τον οισοφάγο.

Δείτε ακόμα Τα smoothies αυτά ενισχύουν την μνήμη, καθαρίζουν τις αρτηρίες και το έντερο

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να καταφύγετε σε ζεστό νερό, ώστε ο σωλήνας του φαγητού σας να αισθάνεται ανακούφιση.

πως-το-κρύο-φαγητό-και-το-ζεστό-φαγητό-επηρεάζει-το-σώμα-

Το ζεστό φαγητό σας κρατά χορτάτους για περισσότερο.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το ζεστό φαγητό δεν κάνει την όρεξή σας να σας επιστρέφει τόσο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται στο φαγητό σας, με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλύτερη γεύση.

Έτσι, το αίσθημα της ικανοποίησής σας είναι πολύ αυξημένο και η ταχύτητα με την οποία καταναλώνετε το πιάτο σας μειώνεται. Ενώ τρώτε αργά, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει σήματα ότι αρχίζετε να χορταίνετε.

Έτσι, το να τρώτε αργά σας επιτρέπει να τρώτε όσο ακριβώς χρειάζεστε και ο εγκέφαλός σας καταστέλλει την όρεξή σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού τελειώσετε το φαγητό.

Δείτε ακόμα Κολακάσι: Η υπερτροφή της Ικαρίας και ο κίνδυνος που λίγοι γνωρίζουν

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η σούπα, η οποία δεν τρώγεται μόνο ζεστή αλλά αποτελείται σχεδόν μόνο από νερό. Το υγρό σας βοηθά να το φάτε πολύ πιο εύκολα και σας χορταίνει πολύ πιο γρήγορα από το στερεό και κρύο φαγητό.

πως-το-κρύο-φαγητό-και-το-ζεστό-φαγητό-επηρεάζει-το-σώμα-

Το κρύο και το ζεστό φαγητό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και η σούπα, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε ζέστη. Υπάρχουν όμως και μερικά κρύα ροφήματα και τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας.

Το παγωτό, για παράδειγμα, είναι επίσης ένα νόστιμο φαγητό που μπορεί να σας κάνει να ανατριχιάσετε στην αρχή τους κρύους μήνες, αλλά αργότερα σας ζεσταίνει.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και πρωτεΐνες, που θερμαίνουν το σώμα ενώ χωνεύετε το φαγητό. Επίσης, το σώμα σας καταβάλλει πολύ περισσότερη ενέργεια για να αφομοιώσει το λίπος, μια προσπάθεια που αυξάνει τη θερμοκρασία σας και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστοί.

πως-το-κρύο-φαγητό-και-το-ζεστό-φαγητό-επηρεάζει-το-σώμα-

Το ζεστό φαγητό προάγει την υγεία του εντέρου.

Όταν μαγειρεύετε ένα γεύμα πάνω από 149°F (65°C), είναι πολύ δύσκολο για τυχόν πιθανούς μικροοργανισμούς να επιβιώσουν και να σας βλάψουν. Το ίδιο ισχύει και για το νερό για το οποίο δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα.

Από την άλλη πλευρά, τα κρύα ανθρακούχα ποτά, όπως η σόδα, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι σας και ακόμη και ναυτία. Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει το κρύο φαγητό είναι ο σχηματισμός αερίων στο έντερό σας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φούσκωμα.

πως-το-κρύο-φαγητό-και-το-ζεστό-φαγητό-επηρεάζει-το-σώμα-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close