8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Σήμερα θα δούμε 8 υπερτροφές που δεν πρέπει να τις τρώμε συνέχεια και θα εξηγήσουμε τους λόγους.

Οι υπερτροφές τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει δημοτικότητα. Πάντα έκαναν καλό στην υγεία αλλά φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σώμα τους. Πολλοί ξεκίνησαν να καταναλώνουν πιο συχνά υπερτροφές μέσα στην εβδομάδα.

Έγιναν vegan, χορτοφάγοι, αποφεύγουν την γλουτένη και το ζωικό γάλα και γενικότερα η υγιεινή διατροφή έχει γίνει must. Ένα πολύ θετικό must κατά την γνώμη μας, αφού η υγεία μας με τέτοιες τάσεις θα βελτιωθεί σίγουρα. Παρόλα αυτά οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν ένα ρητό που ήταν από τα πιο σοφά τους: παν μέτρον άριστον.

Δείτε ακόμα Η πίτσα πριν τον ύπνο απαγορεύεται – Δείτε γιατί

Φαίνεται λοιπόν πως ακόμη και στην περίπτωση των υπερτροφών, όσο υγιεινές κι αν είναι δεν πρέπει να τις καταναλώνουμε τόσο συχνά, γιατί μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα στο σώμα μας. Ποιες υπερτροφές δεν πρέπει να καταναλώνουμε τόσο συχνά και γιατί; Διαβάστε παρακάτω:

Το μπρόκολο μπορεί να ερεθίσει το έντερο.

Ένα φλιτζάνι ακατέργαστο μπρόκολο περιέχει μόλις 31 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατανθράκων και 0,3 γραμμάρια λίπους. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, κάλιο και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση πάρα πολύ μπρόκολου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του εντέρου και πολλά αέρια. Επίσης το μπρόκολο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και αν λαμβάνετε φάρμακα για την καρδιά και την πηκτικότητα του αίματος θα πρέπει να το αποφεύγετε.

8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Ο σολομός μπορεί να επηρεάσει την πηκτικότητα του αίματος

Ο σολομός είναι μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι καλά για τη μείωση της φλεγμονής. Μία μερίδα 3 ουγκιών σολομού καλύπτει σχεδόν το 30% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός ενήλικα.

Ενώ ο σολομός είναι η κορυφαία επιλογή για πολλά άτομα που έχουν επίγνωση της υγείας, η υπερκατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον αριθμό των αιμοπεταλίων σας και μπορεί ακόμη και να αραιώσει το αίμα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση πάρα πολύ ψαριού, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα.

Δείτε ακόμα 10 τροφές με πολύ πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά

Σε αντίθεση με τον άγριο σολομό, ο σολομός εκτροφής έχει ανακαλυφθεί ότι έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό λίπους και θερμίδων. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο σολομός εκτροφής μπορεί να έχει σχέση με την παχυσαρκία και με τις ποσότητες ρύπων και χημικών που μπορεί να βρεθούν στα νερά.

8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Η κανέλα μπορεί να δηλητηριάσει το σώμα.

Η κανέλα θεωρείται superfood λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής της περιεκτικότητας και των πολλών φαρμακευτικών ιδιοτήτων της. Με τη δυνατότητα μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, το δημοφιλές μπαχαρικό θεωρείται ένα από τα κορυφαία superfoods.

Παρά τα οφέλη για την υγεία, η ποσότητα κανέλας που πρέπει να καταναλώνουμε είναι ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα ανά ενήλικα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η υπερβολική κανέλα μπορεί να είναι τοξική λόγω της κουμαρίνης που περιέχει. Η κουμαρίνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με ηπατικά προβλήματα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κανέλας με διαφορετικά επίπεδα κουμαρίνης:

Cassia κανέλα (+ 1%) – θεωρείται «κανονική κανέλα», αυτή που συνήθως χρησιμοποιούμε.
Κανέλα Κεϋλάνης (0,04% κουμαρίνη) – επίσης γνωστή ως «πραγματική κανέλα» ή «μεξικάνικη κανέλα».

Korintje κανέλα (4% κουμαρίνη) – μια ποικιλία από κανέλα cassia, πιο δημοφιλής στη Βόρεια Αμερική.
Κανέλα Saigon (8% κουμαρίνη) – ισχυρότερη και πιο γλυκιά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη κανέλας.

8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους.

Το αβοκάντο έχει αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα ως superfood τα τελευταία χρόνια λόγω των υψηλών θρεπτικών ιδιοτήτων του. Μια μερίδα αβοκάντο αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των αναγκών σε βιταμίνη Κ ενός ενήλικα, το ένα πέμπτο των αναγκών σε φυλλικό οξύ και το ένα δέκατο των καθημερινών αναγκών μας σε βιταμίνη Ε.

Τα λιπαρά φρούτα είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 και φυτικές ίνες, αλλά το πάρα πολύ αβοκάντο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή, φούσκωμα και στομαχικές διαταραχές.

Το αβοκάντο λοιπόν έχει πολλές θερμίδες γι’ αυτό και η υπερκατανάλωση αυτού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε 50 γραμμάρια αβοκάντο ή το ένα τρίτο από το αβοκάντο ή το μισό αβοκάντο, ανάλογα τις ανάγκες μας.

8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Το χούμους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Το χούμους είναι ένα ντιπ από την Μέση Ανατολή φτιαγμένο από ρεβίθια, σουσάμι, λεμόνια, σκόρδο και ελαιόλαδο. Μεμονωμένα, όλα τα συστατικά περιέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. αλλά όταν συνδυάζονται, παράγουν ένα θρεπτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνες superfood.

Το χούμους δεν είναι μόνο κατάλληλο για vegans και άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, γλουτένη και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά έχει συνδεθεί με βελτιωμένη υγεία του πεπτικού συστήματος και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη του χούμους είναι πολλά όταν το χούμους είναι σπιτικό. Τα περισσότερα χούμους που αγοράζονται από το σούπερ μάρκετ, δεν είναι τόσο υγιεινά και μπορεί ακόμη και να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά, όπως υψηλές ποσότητες νατρίου, περιττά έλαια και συντηρητικά.

Δείτε ακόμα Πόση ζάχαρη έχουν τα σνακ που όλοι αγαπάμε να τρώμε;

Το χούμους στο ράφι, όπως και άλλα μεταποιημένα τρόφιμα, μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία και σε διάφορες ασθένειες, επομένως είναι καλύτερο να το φτιάξετε μόνοι σας.

8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Το Kombucha μπορεί να βλάψει το στομάχι.

Το Kombucha είναι ένα ζυμωμένο γλυκό τσάι με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και προβιοτικά. Το ποτό κέρδισε τη δημοτικότητα των νοικοκυριών τη δεκαετία του ’90, αλλά μπορεί να ανιχνευθεί ήδη από το 220 π.Χ. στην Κίνα.

Σήμερα, το kombucha θεωρείται ένα υγιεινό superfood και ένα ποτό για αποτοξίνωση. Το Kombucha, ωστόσο, δεν είναι ευεργετικό για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του γεγονότος ότι περιέχει διαφορετικούς τύπους βακτηρίων και ζύμης, καθώς σερβίρεται σε ακατέργαστη και μη παστεριωμένη κατάσταση.

Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα kombucha μπορεί να σας προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι ή να προκαλέσει καούρα. Έχοντας υψηλές ποσότητες ζάχαρης, είναι καλύτερο να το πίνετε με φειδώ για να αποφύγετε αυξημένα επίπεδα ζάχαρης και αύξηση βάρους.

8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Ο τόνος μπορεί να επηρεάσει τις κινητικές σας ικανότητες.

Ο τόνος είναι μια λιτή πρωτεΐνη που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 και βιταμίνη Β12. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τόνου είναι καλή για την καρδιά και ενισχύει την υγεία των ματιών, το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Όπως και ο σολομός και άλλα ψάρια, ο τόνος περιέχει υδράργυρο, καθιστώντας το επικίνδυνο φαγητό όταν καταναλώνεται σε μεγάλες και συχνές ποσότητες. Μπορεί να πάθουμε δηλητηρίαση από υδράργυρο. Τα συμπτώματα είναι απώλεια μνήμης ή όρασης, αίσθημα τρόμου και μούδιασμα.

Συγκρίνοντας τα οφέλη του κονσερβοποιημένου με αυτά του φρέσκου τόνου, και τα δύο είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι ο αλβακόρ ή ο μεγάλος λευκός τόνος έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο σε σύγκριση με τους μικρότερους συγγενείς του.

8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Το πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσει πόνο

Το πράσινο τσάι έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο υγιεινά ποτά στον κόσμο λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής του περιεκτικότητας. Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι έχει βρεθεί ότι μειώνουν τους κινδύνους καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, καίνε λίπος και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ενώ υπάρχουν αμέτρητα οφέλη για το πράσινο τσάι, οι  υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές παρενέργειες, ιδιαίτερα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη.

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης περιλαμβάνουν αϋπνία, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία και καούρα. Για όσους έχουν χαμηλή ανοχή στα προϊόντα με καφεΐνη, το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να προκαλέσει οξύτητα και δυσπεψία.

Δείτε ακόμα Πρωτεΐνη: 9 Αλήθειες που κάνεις δεν θα σου πει

Σύμφωνα με ειδικούς, 3 έως 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είναι περισσότερο από αρκετό για τον μέσο ενήλικα. Καλό θα ήταν λοιπόν να τους ακούσουμε και να μην υπερκαταναλώνουμε.

8_υπετροφές_που_δεν_πρέπει_να_καταναλώνουμε_συχνά_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

All photos via: brightside.me

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close