Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή είναι η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο και είναι σε θέση να μειώσει τις φλεγμονές σε μόλις 2 εβδομάδες.
Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει την πιο υγιεινή διατροφή στο κόσμο. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σε θέση να μειώσει τις φλεγμονές σε μόλις δύο εβδομάδες. Όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες και ποια είναι ακριβώς αυτή η διατροφή.
Σύμφωνα με νέα έρευνα αν ακολουθήσετε την συγκεκριμένη διατροφή, θα αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές σε μόλις δύο εβδομάδες. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διατροφή που ακολουθούν οι κάτοικοι της Τανζανίας, η οποία είναι χώρα της Ανατολικής Αφρικής.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη της Nature Medicine διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε μία διατροφή τυπική για την ανατολικοαφρικανική χώρα, πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμη, για μόλις δύο εβδομάδες είχε εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα.
Αλεύρι βρώμης: Τα οφέλη για την υγεία μας σε σύγκριση με το κανονικό αλεύρι
Μάλιστα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής ανταγωνίζονται εκείνα της περίφημης μεσογειακής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φλεγμονές αποτελούν ένα ζήτημα που θεωρείται αρκετά κρίσιμο για την πρόκληση θανατηφόρων παθήσεων, όπως είναι η άνοια και η διατροφή της Τανζανίας βρέθηκε να έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στη πρόληψή της.

Photo via: Pinterest
Οι πρωτεΐνες στο αίμα που συνδέονται με μία ομάδα παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της αντίστασης στην ινσουλίνη μειώθηκαν επίσης. 77 υγιείς άνδρες συμμετείχαν από αστικές και αγροτικές περιοχές της Βόρειας Τανζανίας.
Mια 82χρονη που έπασχε από άνοια, ισχυρίζεται πως θεραπεύτηκε χάρη στην Μεσογειακή διατροφή
Κάποιοι που συνήθως τρέφονταν ακολουθώντας την παραδοσιακή διατροφή, δοκίμασαν να καταναλώσουν φαγητό δυτικού τύπου για δύο εβδομάδες. Έτρωγαν γεύματα που περιλάμβαναν ψητό μοσχάρι και πουρέ πατάτας για βραδινό και αυγό και πατάτες τηγανιτές για μεσημεριανό.
Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι συμμετέχοντες που πέρασαν στη δυτική διατροφή παρουσίασαν αύξηση των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους. Την ίδια στιγμή με την ενεργοποίηση βιολογικών διεργασιών που συνδέονται με ασθένειες σχετιζόμενες με τον τρόπο ζωής.

Photo via: icookgreek.com
Μάλιστα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος ανταποκρίνονταν επίσης λιγότερο αποτελεσματικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Εν τω μεταξύ όσοι μεταπήδησαν σε μία παραδοσιακή αφρικανική διατροφή ή κατανάλωσαν τον χυλό με ζύμωση, παρουσίασαν μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.
Μερικές από αυτές τις επιδράσεις παρέμειναν ακόμη και τέσσερις εβδομάδες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές, μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις.
Πόνοι στις αρθρώσεις: Οι τροφές που απαγορεύονται γιατί αυξάνουν το πρόβλημα
Η διάσημη διατροφή της Τανζανίας λοιπόν δοκιμάστηκε στη μελέτη και ήταν αντιπροσωπευτική της παραδοσιακής κουζίνας των Chagga, οι οποίοι ζουν στις πλαγιές του όρους Κιλιμάντζαρο. Η κουζίνα τους είναι σε μεγάλο βαθμό φυτική με συστατικά όπως plantains, μπανάνες δηλαδή που μαγειρεύονται.
Επίσης φασόλια, κεχρί, σόργο και τρόφιμα ζύμωσης με προβιοτικά και φρούτα ή λαχανικά που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Ένα βασικό πιάτο, το kiburu, είναι ένας χυλός αποτελούμενος από πράσινο τύπο μπανάνας και φασόλια. Αυτή η συνταγή μάλιστα προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες.
Ο δρ Quirijn de Mast, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, συμπέρανε ότι και άλλες κουζίνες στην ήπειρο μπορεί να προσφέρουν παρόμοια οφέλη.
Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που βοηθά στα συμπτώματά της
«Η μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά η διατροφή της αφρικανικής κληρονομιάς κρύβει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για την προαγωγή της υγείας», δήλωσε.
«Αυτές οι δίαιτες είναι ποικίλες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και διαθέτουν μοναδικά τρόφιμα που μπορεί να προσφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για την υγεία», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την παραδοσιακή διατροφή των αφρικανικών χωρών. Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε άλλες παραδοσιακές διατροφές, όπως η ιαπωνική ή η μεσογειακή διατροφή.
Οι υπερτροφές της Άνοιξης που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό για όλο τον χρόνο
Ωστόσο, υπάρχουν εξίσου πολλά να μάθουμε από την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή, ιδίως τώρα, καθώς ο τρόπος ζωής σε πολλές αφρικανικές περιοχές αλλάζει ραγδαία και οι ασθένειες αυξάνονται.
Η μεγάλη ποικιλομορφία της Αφρικής σε παραδοσιακές δίαιτες προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες ώστε να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις για το πώς οι τροφές επηρεάζουν την υγεία», είπε.
Ο De Mast βρίσκει αξιοσημείωτο το πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της διατροφής ακόμη και μετά από μόλις δύο εβδομάδες. Χαρακτηριστικά, αναφέρει:
Έλλειψη βιταμίνης Ε: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτή και πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας
«Η αφρικανική διατροφή περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Photo via: ipliroforia.gr
Η μελέτη μας αναδεικνύει τα οφέλη αυτών των παραδοσιακών τροφίμων για τις φλεγμονές και τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα. Ταυτόχρονα, δείχνουμε πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή.
Αποτελείται συνήθως από επεξεργασμένα και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και το λευκό ψωμί, με υπερβολικό αλάτι, εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη. Η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα πολλών χρόνιων παθήσεων, κάτι που καθιστά τη μελέτη αυτή εξαιρετικά σημαντική και για τις δυτικές χώρες».
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή και το fitness στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.